Jabloně odolné proti nemocem
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?) 25.12.2007 9:24
Máte pravdu, ta pravda je vázána na Vaši zahradu. Přesně, jak píšete v 1. větě příspěvku. Závidím Vám Vaši polohu.
Kdyby byl každý rok ohledně strupovitosti příznivý jako ten letošní, byl bych na tom asi jako Vy, s chorobou bych si hlavu nelámal. Takto se ale postupně s citlivými odrůdami loučím.
Souhlasím s Vámi v názoru na nevhodnost zakrslých podnoží v zatravněných zahradách, zejména v chladnějších polohách. Stromky špatně rostou a trpí rakovinou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 4.38 (?), 25.12.2007 10:43
S Jonatany a Goldeny mám podobnou zkušenost jako host 1.251 (SM, cca 300m n.m.). Jediný rozdíl je v tom, že mé Goldeny potřebují ty 3 postřiky proti strupovitosti na jaře. S Jonatany je to jiná - ty jsou citlivé spíše na padlí a to letos nebývalou měrou kosilo nejen jabloně, ale i Clematisy a azalky.
Do výsadby nových Goldenů se ale dneska už pouštět nebudu...
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 30.12.2007 15:33
No nevím. Existuje nějaké jiné jablko, které má krásně ananasovou sladkou jen mírně nakyslou chuť jako Goldeny? Nemyslím ale ty Goldeny z supermarketů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.98 (?), 1.1.2008 14:51
Co se týká odrůd odolných k nemocem. Záleží na poloze, okolním porostu, oslunění, zda se jedná o pozemek situovaný na SVJZ, ale v podstatě se dá říci, že bez aspoň základní starostlivosti žádná odrůda odolná není. Ke starším a osvědčeným odrůdam k jakým odrůda Matčino patří se dá říci jen tolik každá odrůda má své, a pěstitel si na ni musí zvyknout a pochopit její klady a zápory. Já preferuji z mého hlediska zimní stále super jabloň - Zvonkové. Z podzimních James Grive doube Red, ale vše záleží na době sklizně, skladovacích podmínkách, a rychlosti snědení. žádné jablko nevydrží bez skládkové kontroly a přebírání do dubna, vždy se doba ukončení skladovací doby u jednotlivých plodů projeví. K rodloužení skladovací doby se doporučuje v době před sklizní postřik vápennými prostředky. Ovocnářská únie na svých stránkách zveřejňuje organoleptické hodnocení odrůd jednotlivých u nás nejčastěji pěstovaných jablek, i toto se může použít jako vodítko. A jako vodítko se dá použít popis jednotlivých odrůd na netu ať VÚOH nebo Fytosu.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 100.5 (?), 1.1.2008 16:12
To je fakt.
Poté, co jsem se aktivně zúčastnil jedné sofistikované degustace, bych přidal malou myšlenku. Testovaná jablka, vypěstovaná opravdovými profesionály v optimální poloze odpovídající agrotechnikou jsou skutečně lahodná. Pro většinu odrůd platí, že v mé zahradě tak chutná jablka nerostou. Jsou ale výjimky. Namátkou bych jmenoval právě Matčino, Rubín, Dezert či Vandu, jsou i další. Tyto odrůdy mě zajímají nejvíc, i když najít je není snadné.
V minulosti pamatuji na slavné odrůdy - Coxova, Jonathan, Starking - v degustacích profíků vévodily, v amatérských zahradách často brak.
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.34 (?), 6.1.2008 17:53
Když se tady rozebírají staré odrůdy, co ONTARIO. Mně ty kyselé zelené placky docela chutnají. Na štrůdl jsou vynikající. Bohužel, chutnají i jakýmsi červům. Někdy to jsou díry, že bych tam strčil prst. Čím a jak stříkáte jabloně? Zdraví Pepík.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.250 (?), 8.1.2008 22:59
Američané tvrdí, že my nedoceňujeme ONTARIO. To totiž má po 8-mi měsících skladování více vtamínů, než Golden utržený ze stromu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|