Jabloň Rubín
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.108 (?), 1.6.2014 17:26, zobrazeno: 6905x
Osmiletý rubín-letos krásně kvetl, včelky létaly jak o život, ale tedˇ99% malých plůdků odchází.Zežloutne stopky a plůdek odpadne.Přemýšlím, že se s ním rozloučím a prosím o typ, jakou odrůdu -pozdní, šťavnatou a voňavou místo něho.Jsme v n.v.390m.Co dělám špatně, když strom opakovaně nerodí a jakou odrůdu, co snese skoro cokoliv zasadit.Dík za váš čas na odpověď.Markéta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.108 (?), 1.6.2014 19:05
Rubín -na podzim dávám ke stromu kompost, ale jinak nic.Poraďte, prosím,jak tedy pěstovat, abych se vyvarovala současnému stavu.Moc děkuji, jsem laik a nechám si poradit.Markéta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.108 (?), 1.6.2014 19:53
Ptám se jako neználek, to je pravda.Vedle Rubínu je Topaz, ten je v pohodě.Vláha ani světlo stromu nechybí.Tak mi poraďte, kde pochytat vědomosti, abych se neptala tak hloupě.Vím, že literatury je dostatek, ale co je nejlepší číst, když ne na netu rady zkušených?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 192.76 (?), 2.6.2014 6:36
Taky hodně záleží na počasí při době kvetení - za deště včely nelétají. Naštěstí mám na zahradě 12 včelstev, takže opylení mám dokonalé - i cizosprašných ov. druhů. Opadávání plůdků způsobuje i nedostatek vody po odkvětu. Stromky při tvorbě plůdků spotřebují nejvíc vody. Pak také nedostatek některých prvků v půdě. To se ale spíše projevuje u starších stromů- které všechny živiny již vyčerpaly. Velký vliv má taky struktura půdy. Tu zlepší organická hnojiva a kypření, pletí od plevelu. Takže cereritem se struktura půdy nezlepší, hnojem a kompostem ano.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.10 (?), 2.6.2014 17:03
Skuste postrik bóraxom, ne jeseň 5% roztokom, na jar 2x 2% - prvý postrik pred kvitnutím a druhý postrek po odkvitnutí,
mne to pomohlo, mal som rovnaký problém
laco
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|