Jabloň Fenix

sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.220 (?)
15.10.2012 19:17

Zdravím.

Gratuluji Vám ke šťastné volbě odrud při koupě stromků. Musím Vás i potěšit Rajka byla mezi těch zmála odrůd co letos zvládla i mrazy - 4 'C v květu a bohatě zarodila kvalitními plody, ale bacha na silný řez nebo přehnojení dusíkem kvůli blokaci vápníku v plodech. Fénix neznám tak nemohu sloužit, ale je chválený jako většina novinek. Katinka, zde Vás musím opravit není slíva, ale pravá švestka fialovočervené barvy. Je to nejranější švestka, která je chutí a velikosti, tvarem podobná Domácí švestce a narozdíl od ní je i tolerantní na šárku. Mě většinou zraje v červenci. Má vzpřímený a střední růst. Plody jsou sladké a aromatické a určené pro cukráství.

sadař vlada

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 52.1 (?), 15.10.2012 14:00, zobrazeno: 9303x

Zdravím. Dnes jsem navštívil zahradnictví, chtěl jsem koupit nějakou jabloň.  Vzhledem k tomu, že na zahradě mám špatné půdní pomínky měl jsem představu o podnoži MM106. Kupodivu jsem nakonec navštívil zahradnictví 3 a na uvedené podnoži jsem našel pouze Rajku a Fenix. Všechny stromky byly na ponožích M26. Koupil jsem obě. Rajku znám, ale o Fenixu jsem zatím moc neslyšel. Nemáte s ním nějakou zkušenost? Jo a také jsou koupil slívu Katinku.

Lukáš

host - 58.114 (?), 15.10.2012 14:08

Ïnformace o Fénixu má jeho šlechtilel pan Kumšta na webových stránkách Města Votice. V menu hledejte dole vlevo záložku Šlechtění jabloní.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 15.10.2012 15:35

Vypěstoval jsem jen 1 plod, takže hodnotit nemůžu. P. Kumšta píše, že odrůda není rezistentní proti strupovitosti a skladovatelná je  do února. Těmito vlastnostmi by zhruba odpovídala Rubínu. Jak to bude s plodností, velikostí a chutí, to se uvidí.

sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.220 (?), 15.10.2012 19:17

Zdravím.

Gratuluji Vám ke šťastné volbě odrud při koupě stromků. Musím Vás i potěšit Rajka byla mezi těch zmála odrůd co letos zvládla i mrazy - 4 'C v květu a bohatě zarodila kvalitními plody, ale bacha na silný řez nebo přehnojení dusíkem kvůli blokaci vápníku v plodech. Fénix neznám tak nemohu sloužit, ale je chválený jako většina novinek. Katinka, zde Vás musím opravit není slíva, ale pravá švestka fialovočervené barvy. Je to nejranější švestka, která je chutí a velikosti, tvarem podobná Domácí švestce a narozdíl od ní je i tolerantní na šárku. Mě většinou zraje v červenci. Má vzpřímený a střední růst. Plody jsou sladké a aromatické a určené pro cukráství.

sadař vlada

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.1.2014 21:07

A co říkáš, Miloši, na svůj Fenix? Souhlasím z hodnocením chuti jako nasládlé a příjemně aromatické. Dříve než jsem si zjistil z čeho je tato odrůda vyšlechtěna, tak jsem přemýšlel o původu její příchuti. Jedná se o křížení Florina x Šampion. Myslím, že s chutí odrůdy Fenix, můžeš být, Miloši, spokojen.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 56.69 (?), 5.1.2014 0:59

Z rovnakého kríženia Floriny a Šampionu pochádza nádejná zimná rezistentná odroda Blaník. Vysadil som ju vlani na jar, v štádiu vyrašených púčikov. Kvetné puky som všetky odstránil. Napriek neskorej výsadbe sa tenká palmetka ujala dobre a má množstvo kvetnej násady k tohtoročnej úrode. Nechám na nej max. 2 plody, aby hlavná sila prúdila do tvorby dreva. Veľké plody by mali byť odolné k pehovitosti. Pretože obidve rodičovské sorty už poznám z vlastného pestovania, som veľmi zvedavý nielen na chuť prvých plodov odrody Blaník, ale aj na bezproblémové pestovanie z hľadiska postrekov a pravidelnej úrodnosti. Škoda, že Blaník nepatrí k neskorým zimným sortám.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 5.1.2014 10:03

Fenixů bylo jen pár. Ve sklepě jsem je zatím nehledal. Novým odrůdám nerezistentním proti strupovitosti nehodlám dávat na zahradě prostor.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.1.2014 11:01

Dužnina plodu nebyla příliš šťavnatá a myslím, že tato odrůda nebude ani dlouho skladovatelná. Uvádí se do února. Chuť ale potěšila, opravdu nasládlá, příjemně aromatická, zajímavá. Z tohoto hlediska hodnotím pozitivně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz