Jabloň do malé zahrádky
|
|
|
|
|
|
|
|
romila - Zlatý Zahrádkář (914) - 35.177 (?), 16.9.2008 10:15
Souhlasím s p. Vysloužilem ohledně James Grivu, s malým dodatkem-mně chutná i širší rodině. Jeden strom, na který je spolehnutí každý rok. Velké množství velikých plodů pokaždé. Skladovatelnost je velice bídná, ale baští rodina, kolegové i sousedé-a já češu a češu. Ale myslím, že docela důležitá otázka je právě chuť. Jde o to, zda dáváte přednost sladkým, navinulým, křupavým, šťavnatým, pevným, měkkým. Větší náchylnost k nějaké chorobě se dá při správném ošetření regulovat. Ovšem pokud jablko není zcela odpovídající nárokům chuťových pohárků pěstitelů... Rozvařit, rozdat, vykopat... Asi bych hodně volila i podle chuti. M.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.16 (?), 16.9.2008 13:10
Mám zahradu také okolo 400m.n.m.S jablkem James Grieve jsem se rozloučil pro náchylnost k hnilobám.Shnil už na stromě tak z 90 procent. Na druhé straně si pochvaluji odrůdu Kids Orange, možná mutaci Red.Velká pravidelná plodnost, na čtvrtkmenu nijak velký strom, dobrá ihned po utržení, v dobrém sklepě vydrží snad do února, pak už začínají být scvrklé.Část jablek nechávám na stromě až do mrazů, aby bylo pořád co utrhnout.Přežijou i první přízemní mrazíky, pak samozřejmě končí.Hezký den přeje Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 62.34 (?), 17.9.2008 19:06
Moc Vám děkuju za reakce, jsem sice amatér v pěstování, ale mám jisté a celoživotní zkušenosti v ochutnávání :). J.G. vyřazuju, taky mi moc nechutná, jablka se mi zdají brzy mazlavá a moučnatá a brzy úplně nejedlá. Moc mě zaujaly staré odrůdy, o kterých se tu píše, zvláště Paména a Jadernička, ta jsem ale ještě nikdy nejedla. A nebo Rubín a Bohemia, protože jsou krásně červená :).
Ještě mám jeden dotaz - jakou podnož bych měla shánět do tvrdé, jílovité, rychle vysychavé a ne příliš úrodné půdy, aby byla jabloň odolná, ale taky nerostla moc divoce (ráda bych, aby měla co nejmenší nároky na péči, protože to neumím)? Teda jestli mi v takové hlíně nějaká jabloň vůbec poroste. Chápu, že při sázení musím vykopat pořádnou díru a nasypat lepší půdu a kompost.
|
|
|
|
|
|
|
host - 116.7 (?), 22.9.2008 12:56
Zdravím vespolek,
prosím někoho, kdo již sklízí jablka ze "sloupovitých" jabloní, (Waltz, Bolero, Polka...), aby napsal své zkušenosti. Uvažuji o tom, že bych je zkusila pěstovat. Děkuji, Helena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.20 (?), 26.9.2008 7:27
Kolik lidí, tolik chutí... každý si musí vybrat a odrůd je tolik, že si vybere. Staré osvědčené odrůdy úplně nezatracuji, mám rád více odrůd pro porovnávání rozmanitých chutí, ale často to je větší odolnost i menší nároky ovšem ve spojení s horší chutí. Červené mutace James Grievu se mi zdají o trochu později zralé, snad i méně mastné a i pomologie hodnotí J.G. chuťově vysoko, samozřejmě v optimální zralosti, která je bohužel velmi krátká. Je dobře mít malý strom, neznám jinou, tak výnosnou odrůdu.
Velmi důležité je stanoviště stromu a dokonce i místo na zahradě. Z odrůdy Bohemia byl ve slunném teplém dolíčku a v blízkosti sousedovy drůbeže i díky vosám takový odpad, že došlo k likvidaci, stejná odrůda o kousek dál víc na luftě pěkně prospívá. Tam, kde je "frišno" je situace jiná, teplá a suchá jižní stráň je opět o něčem jiném, nemluvě o blízkosti vodní plochy. A stačí mulda, zavezená slušnou zemí a o strom je postaráno. Místní půdní podmínky a mikroklima nelze opomenout.
Rozhlédnout se kolem, co se komu daří a poradit se se sousedy či společně ochutnat je metoda trochu obyčejná. Asi proto funguje. Z.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|