jabloň (mošt)



mzdovka - (3) - 198.130 (?) 
25.9.2008 7:25, zobrazeno: 12090x

Letos na podzim chci vysadit několik jabloňí. Patříme k velkým milovníkům moštu z nich. Existují nějaké odrůdy vhodné zvláš´t k moštování ? Myslím třeba sladší či š´tavnatější. Děkuji za každou radu. 

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 220.76 (?), 13.10.2008 19:08

já doporučuji a mám to několikrát vyzkoušené z jablka Mattčino - Nonetit

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 13.10.2008 20:48

Každému samozřjmě chutná jiný mošt. Nejlépe ten vlastní. Pro Matčino mám slabost, je to jablko mého mládí, neznám jinou odrůdu, u níž i staré, zanedbané stromy plodí tak dobré ovoce. Ale k moštování se nehodí ze dvou důvodů. Jednak má nepoměrně víc cukru než kyselin, navíc patří k jablkům méně šťavnatým. Já považuji Matčino za nedostižné na křížaly, ale na mošt ne. Leda na přidání ke kyselým nezralým zimním jablkům.
   Z odrůd doporučovaných na jednodruhový mošt jsem vyzkoušel a mohu doporučit tyto: James Grieve (svěží chuť), Šampion (burčák nejpodobnější vinnému) Golden Delicious (nebyl můj vlastní, ale stál za to) Spartan (narůžovělý, velmi příjemná chuť) Jadernička (překvapivě cukernatý), Vilémovo (čirý, nehnědne). Za nejlepší obecně považuji mošt z pozdních zimních odrůd očesaných (setřepaných) co nejpozději - tak začátkem listopadu. Za prvé má nejlepší svěží chuť a není tak zakalený, za druhé výtěžnost je vyšší (nejsou tam přezrálé moučné plody), za třetí ani padaná jablka při krátkodobém skladování před lisováním nehnijí.
   Takže pdtrženo, doporučil bych odrudu:
1. pozdní - to je zdůvodněno výše
2. bujněji rostoucí - asi nemá smysl dělat mošt z malého stromku velikosti Clivie či Starkrimsonu
3. s většími plody - lépe se češou i sbírají
Otázka rezistence vůči strupovitosti a potřeba pravidelné plodnosti není jednoznačná.
 Osobně si myslím, že vysazovat odrůdu speciálně na mošt nemá smysl. I při pěstování stolních jablek se obvykle najde dostatek padaných, červivých, potlučených, tvarově nestandartních a nespotřebovaných plodů.

         
host - 107.18 (?), 3.10.2017 8:38

musím potvrdit dobrou zkušenost s moštem z odrudy Spartan, navíc sťáva je krásně narůžovělá.

Existijí i jiné odrůdy jablek co dávají narůžovělou šťávu?

            
host - 107.18 (?), 15.10.2018 9:36

rád bych oživil toto téma,

moštuju hlavně přebytky, od JG až po zimní odrůdy - těch mám nejvíc, ale jak začnou převažovat zimní odrůdy tak se mi zdá, že je mošt stále sladší (převažuje idared, florina). Možná by byl vhodnější na pálení, ale pro mne je mošt ideální pokud má dost kyselinek.

Můžete mi doporučit, hodit pár tipů na odrůdu vhodnou na mošt, rezistence je mi fuk, ale hlavne ať má kyselinky a ideálně:

a) aby moc nehnila a nepadala

b) postupná sklizen není na závadu

c) sklizen může být od září do řijna, ale idealne aby se to dalo moštovat od pulky září do pulky října

d) větší jablka jsou vyhodou, na které netrvám, úrodná odrůda je vyhodnou (matičino mám ze sousedství na semenáči, plodí ob rok a úrodné se mi moc nezda)

mám prostor na korunu cca 4m, tedy nejaky obrovsky semenáč nepřipadá v úvahu. Co jsem našel a možná by mohlo splnit moje očekávání:

boskopské červené, spartan (možná bude taky sladké?), panenské (netuším co od toho čekat), topaz, parména zlata?

budu rád za vaše zkušenosti a poznatky.

               
host - 107.18 (?), 15.10.2018 9:42

ještě doplním cca 300mnm, tedy poloha není nějak limitují,

PavelJC

               
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 15.10.2018 10:41

Když vám nevadí šrotování velkých jablek, potom všechny vaše ostatní požadavky by mohla splnit odrůda Angold. V požadovaném termínu sklizně bude v moštu z ní jistě i nějaká ta kyselinka.

                  
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 15.10.2018 12:39

Angold je chuťovo osviežujúce jablko, hoci čisto mušt z Angoldu som ešte nelisoval. Z tých odrôd, čo uvádzate, mám skúsenosť s Topazom. Ten má tiež príjemné kyselinky, no keď sa nechá poriadne dozrieť, tak je aj celkom sladký. Mne mušt z neho chutil, okrem toho je aj jemne "korenistý". Vo Vašej nadmorskej výške by však tie kyselinky mohli dominovať. Doteraz najkyslejší mušt som lisoval zo starých krajových odrôd (väčšinou renety). Ten mal naozaj říz.

                     
host - 224.76 (?), 15.10.2018 13:00

Já moštuji z Grávštýnského - ne proto, že bych si tuto odrůdu kvůli moštování pořídil, ale prostě tu několik desítek let ten strom roste a plodí. Sice nesplňuje některé Vaše požadavky, ale na moštování je to výborná odrůda.

Ona kvalita moštu i z ne úplně dozrálých zimáků (a tedy často navinulejších) je dobrá.

                     
host - 107.18 (?), 15.10.2018 13:43

s tím uplne nesouhlasim, mostoval jsem florinu, idared neodložené, v chuti určite kyselejší, ale vysledek je nejsladší mošt.

Bohužel Gravštýn na malou zahradku asi nebude, navic se musí udajně rychle spotřebovat a navic v tuto dobu mám už po ruce James Grieve.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika