Jablko podobné James Grieve
|
|
|
|
|
|
|
|
PavelRabek - (43) - 211.155 (?), 2.8.2016 18:50
Chtěl bych se dotázat - je nějaký rozdíl mezi "obyčejným" James Grieve a James Grieve Double Red vyšlechtěného v Holovousích - jiný než v barvě plodů?
Jedná se mi hlavně o tyto vlastnosti, které jsou u popisu mutace Double Red vychváleny: chuť, spolehlivá plodnost, velmi dobrou kvalitou plodů, malé požadavky na řez.
O krátké době konzumní zralosti vím. Ale v mládí mi "obyčejná" varianta velice chutnala a chtěl bych tímto pozdně letním jablkem nahradit žňovku.
Případně nevíte kde se dá zakoupit (nejlépe přes internet) Double Red? Nic jsem bohužel nenašel...
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 2.8.2016 19:46
Jedná se mi hlavně o tyto vlastnosti, které jsou u popisu mutace Double Red vychváleny: chuť, spolehlivá plodnost, velmi dobrou kvalitou plodů, malé požadavky na řez.
Tyto v lastnosti jsou společné všem mutacím James Grieve, včetně původní odrůdy. Nevím, kterou červenou mutaci mám, ale rozdíl vidím jen v barvě slupky a možná méně mastné slupce. Někteří tvrdí, že červená mutace je kyselejší, já to nepozoruju.
Žňovku (Průsvitné letní) tímto jablkem ale nenahradíte, protože obě zrají v jinou dobu a v mnoha lokalitách (např. u nás) se zralost ani částečně nepřekrývá.
|
|
|
|
|
|
|
PavelRabek - (43) - 211.156 (?), 3.8.2016 6:49
Děkuji za odpověď.
Tou náhradou letní žňovky jsem nemyslel náhradu doby konzumní zralosti, ale spíše náhradou za pozdně letní jablko lepších vlastností, protože v létě je jiné kvalitnější ovoce (meruňky, broskve). Žňovka mi plodí nepravidelně, hodně přeplozuje, jablka se velmi rychle kazí, chuť nic moc a kvůli moučnatosti z ní nevylisuji ani tolik moštu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PavelRabek - (43) - 211.156 (?), 3.8.2016 11:26
A jakou byste doporučil pozdně letní odrůdu? Stromy pěstuji extenzivně, tj. mám požadavky na bujně rostoucí vysokokmen a minimální nároky na řez, dále velikost jablek alespoň střední, chutné a pravidelně plodící a nepřeplozující a snesoucí i sušší půdy.
Pozemek mám na Olomoucku - JZ svah s teplejším mikroklimatem, díky kterému se u mě daří i meruňkám a broskvím. Kvůli kamenitější půdě ale sázím stromy na podnožích semenáčů, které vytvoří pořádný kořenový systém. Co se týče jablek - mám prakticky jen staré odrůdy, které vyhovují mým požadavkům (resp. nespokojen jsem zatím jen s českým panenským, které potřebuje větší vlhkost a asi i probírku, takže jsou jablka jsou velikosti většího ořechu, ale do moštu se dají upotřebit...)
James Grieve mi v mládí chutnal díky sladko-kyselé chuti, pravděpodobně i dnes by mě neurazila. Ale pokud je nějaká chutnější odrůda pro extenzivní pěstování, rád se nechám přesvědčit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PavelRabek - (43) - 211.223 (?), 3.8.2016 21:57
Dle dostupných popisů vlastností by Grávštýnské pro mě asi byla nejvhodnější pozdně letní/raně podzimní odrůda (někteří diskutující ji prý trhají od konce srpna). Ta střídavá plodnost je typickým znakem stromu, nebo se dá nějak ovlivnit? Např. probírkou (ta ale u vysokokmenu nepříchází v úvahu), nebo výživou? (abych trochu poopravil tu extenzivnost - kolem stromů mulčuji trávou a štěpkou, občas hodím kompost, nechávám spadené listí a naopak mi na zahradu padá listí z lesa, takže živiny víceméně vracím...)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PavelRabek - (43) - 30.238 (?), 4.8.2016 8:54
A Vaše Grávštýnské také plodí obrok? A to znamená, že jeden rok vůbec nemá plody, nebo jen určité malé množství?
Dále jsem se někde dočetl, že Grávštýnské potřebuje hodně vlhkosti - je to dle Vašich zkušeností pravda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|