Jablko podobné James Grieve
|
|
|
|
|
|
|
host - 134.38 (?) 23.8.2012 8:38, zobrazeno: 33395x
Kedysy dávno sme mali neznámu letnú jabloň, ktorá dozrievala v druhej polovici VIII. Sadená bola možno ešte v 60. tych rokoch. Teraz som dostal od známeho na ochutnávku James Grieve a vyzerá to tak, že je to ono.Ale narozdiel od kamarátovho JG naše jablká boli väčšie a podľa niektorých členov rodiny aj viac vyfarbenejšie (mne by farba celkom sedela). Otázka: existuje odroda podobná James Grieve ale s väčšími (vyfarbenejšími) plodmi? Na internete som našiel iba klony James Grieve red a double red (naše jablká ale určite neboli celé červené). Existuje ešte druhá alternatíva: v pomológii je JG charakterizovaná ako odroda s veľkými plodmi, to by sedelo na moju jabloň a známy má teda inú odrodu s malými plodmi ale s rovnakou (podobnou) chuťou.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.135 (?), 23.8.2012 11:26
Aj základná odroda J.Grieve má pekne vyfarbené(asi do polovice),veľké plody, pokiaľ je strom dobre ošetrovaný a k jablčkam sa dostane slnko.Tipujem že známy má neošetrovaný vysokokmeň bez prebierky.Táto odroda pri veľkej úrode, a nedostatočnom júnovom prepade bez prebierky zdrobňuje tak, že jabĺčka môžu byť úplne miniatúrne.Plusom je že aj tak malé jablká si zachovajú chuť, na rozdiel od väčšiny nových odrôd ktoré v takomto prípade sú dobré jedine do kompostu. Pohodu praje Stano.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.135 (?), 23.8.2012 13:43
Pokiaľ má jablko chuť ktorá sa rovná repe, tak ani s pridaním cukru z toho neurobíte nič čo by bolo chutné a stálo za to sa vôbec z tým zaoberať. Stano
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.182 (?), 23.8.2012 14:13
U nás dozrávaly zároveň s tátovým James Grieve sousedovy jablka Wealthy, byly malinko žlutší, žíhanější a měly trochu křehčí a ne tak nakyslou dužinu... Lída
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.7 (?), 23.8.2012 16:57
Úplně nesouhlasím s tím, co píše Stano. Zmoštovat lze naprosto jakákoli jablka v jakémkoli stupni zralosti. Je s podivem, že i když vylisujeme zcela nezralá a naprosto nepoživatelná jablka, je mošt z nich - i bez přislazení - docela pitelný. Někteří ha mají dokonce radši než ze sladkých a zralých jablek. Vysvětluji si to tím, že některé organické kyseliny nejsou úplně dokonale rozpustné a z větší části zůstanou ve výliscích. Mošt s převahou James Grieve je výtečný, nehodí se pouze moučnaté přezrálé a samozřejmě nahnilé plody.
Je více odrůd, kterfé lze s J.G. zaměnit. Průsvitné asi ne, období jejich zralosti se příliš nekryjí. Wealthy je podobné (ten obrázek paní Lídy mi ho ale moc nepřipomíná), plody jsou menší a plošší než J.G. Původní odrůda je víc žíhaná, mutace Wealthy double red celočervená. Splést se dá plod J-G.i s Grávštýnským, habitus stromu je ale naprosto jiný. Občas bývalo zaměňováno s J.G. i Oldenburgovo. Má taky mastnou slupku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.135 (?), 23.8.2012 17:33
Zmuštovať iba brakovité jablká kôli šťave typu,,Zelené jablko" ma nenapadlo.Nápad to nie je zlý a určite ho vyskúšam. Stano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.182 (?), 24.8.2012 0:47
Nemohla jsem na netu jiný obrázek Wealthy najít - ten dnešní je o trošku lepší, ale já si je pamatuji také ještě o něco plošší, hodně žíhaná, s dužinou bělejší, od slupkou místy slabounce narůžovělou a sladší než JG (ta jsou na mne moc kyselá). U toho W. by odpovídalo i stáří stromu. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|