Jablko podobné James Grieve



host - 134.38 (?) 
23.8.2012 8:38, zobrazeno: 33395x

Kedysy dávno sme mali neznámu letnú jabloň, ktorá dozrievala v druhej polovici VIII. Sadená bola možno ešte v 60. tych rokoch. Teraz som dostal od známeho na ochutnávku James Grieve a vyzerá to tak, že je to ono.Ale narozdiel od kamarátovho JG naše jablká boli väčšie a podľa niektorých členov rodiny aj viac vyfarbenejšie (mne by farba celkom sedela). Otázka: existuje odroda podobná James Grieve ale s väčšími (vyfarbenejšími) plodmi? Na internete som našiel iba klony James Grieve red a double red (naše jablká ale určite neboli celé červené). Existuje ešte druhá alternatíva: v pomológii je JG charakterizovaná ako odroda s veľkými plodmi, to by sedelo na moju jabloň a známy má teda inú odrodu s malými plodmi ale s rovnakou (podobnou) chuťou.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 23.8.2012 11:12

James Grieve je velmi plastická odrůda. Rodí pravidedlně a hojně a to i v horších podmínkách. Nemá-li dostatek živin, ploidnost neklesne, ale jablka jsou  menší a víc kyselé. Na trhu je kromě základní varianty - žlutozelené plody s lehce žíhaným nevýrazným líčkem taky několik barevných mutací, více žíhané až celočerveně rozmyté barvy. Typické pro odrůdu JG jsou jednak růstové vlestnosti - velmi dobré obrůstání a nasazování na krátkých plodonočích, tak zn aky plodové. V době zralosti je slupka mastnáý (/u červených variet méně) a při jídle se odlupuje od dužiny. Typický je i kalich se sevřenými vztyčenými ušty.

   
host - 31.135 (?), 23.8.2012 11:26

Aj základná odroda J.Grieve má pekne vyfarbené(asi do polovice),veľké plody, pokiaľ je strom dobre ošetrovaný a k jablčkam sa dostane slnko.Tipujem že známy má neošetrovaný vysokokmeň bez prebierky.Táto odroda pri veľkej úrode, a nedostatočnom júnovom prepade bez prebierky zdrobňuje tak, že jabĺčka môžu byť úplne miniatúrne.Plusom je že aj tak malé jablká si zachovajú chuť, na rozdiel od väčšiny nových odrôd ktoré v takomto prípade sú dobré jedine do kompostu. Pohodu praje Stano.

      
host - 25.2 (?), 23.8.2012 12:52

James Grieves i s holovouskou mutaci James Grives Red jsou spolehliva letni jablka, o třicet procent lepši než Prusvitne letni skleněne.winkObě se hodi do štrudlu, i když u James Frives je to škoda.Jako nahrada a obměna novych odrud je možna s Julii nebo Vysočinou.A Stano, je barbarstvim uklizet jablka do kompostu, spotřebovat jdou tyto plody do letnich kompotu(rychlokompoty),kompoty a marmelady k zimnimu uskaldněni.Pominu vyroby alkoholiku jako jablečne vino nebo jabkovici.devil

         
host - 31.135 (?), 23.8.2012 13:43

Pokiaľ má jablko chuť ktorá sa rovná repe, tak ani s pridaním cukru z toho neurobíte nič čo by bolo chutné a stálo za to sa vôbec z tým zaoberať. Stano

   
host - 220.182 (?), 23.8.2012 14:13

U nás dozrávaly zároveň s tátovým James Grieve sousedovy jablka Wealthy, byly malinko žlutší, žíhanější a měly trochu křehčí a ne tak nakyslou dužinu...           Lída


      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 23.8.2012 16:57

Úplně nesouhlasím s tím, co píše Stano. Zmoštovat lze naprosto jakákoli jablka v jakémkoli stupni zralosti. Je s podivem, že i když vylisujeme zcela nezralá a naprosto nepoživatelná jablka, je mošt z nich - i bez přislazení -  docela pitelný. Někteří ha mají dokonce radši než ze sladkých a zralých jablek. Vysvětluji si to tím, že některé organické kyseliny nejsou úplně dokonale rozpustné a z větší části zůstanou ve výliscích. Mošt s převahou James Grieve je výtečný, nehodí se pouze moučnaté přezrálé a samozřejmě nahnilé plody.
   Je více odrůd, kterfé lze s J.G. zaměnit. Průsvitné asi ne, období jejich zralosti se příliš nekryjí. Wealthy je podobné (ten obrázek paní Lídy mi ho ale moc nepřipomíná), plody jsou menší a plošší než J.G. Původní odrůda je víc žíhaná, mutace Wealthy double red celočervená. Splést se dá plod J-G.i s Grávštýnským, habitus stromu je ale naprosto jiný. Občas bývalo zaměňováno s J.G. i Oldenburgovo. Má taky mastnou slupku.

         
host - 31.135 (?), 23.8.2012 17:33

Zmuštovať iba brakovité jablká kôli šťave typu,,Zelené jablko" ma nenapadlo.Nápad to nie je zlý a určite ho vyskúšam. Stano

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 24.8.2012 9:03

Při prvním molštování (většinou na přelomu července a srpna se spotřebnovávají padaná jablka, která jako nezralá ještě nehnijí, ale povětšině jsou červivá. Protože jablka jsou malá a tvrdá, nikomu se nechce červivá místa vykrajovat. Je-li takových jablek většina, mošt získá nepříjemnou pachuť po dřevě.

         
host - 220.182 (?), 24.8.2012 0:47

Nemohla jsem na netu jiný obrázek Wealthy najít - ten dnešní je o trošku lepší, ale já si je pamatuji také ještě o něco plošší, hodně žíhaná, s dužinou bělejší, od slupkou místy slabounce narůžovělou a sladší než JG (ta jsou na mne moc kyselá). U toho W. by odpovídalo i stáří stromu.  Lída


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika