Jablka v červnu
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 12.6.2016 20:26
Ale kdepak, kdepak. Že někdo neřeší jablka v červnu, neznamená, že v obchodech nejsou dosažitelné kvalitní plody. Myslel jsem, že jsou všechny takové bezchuťovky na jedno kopyto, ale není tomu tak. I ten český Braeburn je nakonec velmi slušný, jak poznávám u dalších plodů. Pochutnal jsem si i na skvělých Goldenech, velmi dobrém Red Prince (odrůda typu Jonagold), i na některých Galách. O moučnatosti nemůže být řeči, snad později. Naopak plody vykazují znaky, že nedávno opustily chladírnu. Opravdu příjemné červnové překvapení s kvalitními jablky z obchodních řetězců. A že si je člověk nevypěstoval sám, neznamená, že si na nich nemůže pochutnat jinde. Ten Braeburn je ale skvělý. Taková obyčejná, leč světová sladkokyselost.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 12.6.2016 13:07
Jedno jablko ze Sibiře mám, plody jsou velikosti třešní a plodnost taky třešni odpovídá. Na rozdíl od okrasných jabloní (kterým se podobají) mají sladkou chuť.
Pravda, o jablcích z Norska a Sibiře se moc nepíše. Proto sázím víc na podobně vhodné odrůdy mezi těmi starými (Matčino, Smiřické, Croncelské) i novějšími (Šampion, Rubín, Rosana, Admirál).
Ze subtropických jablek typu Braeburn jsem vyléčený. Hodně let jsem pěstoval Coxovy, Goldeny, Jonathany, Starkrimsony.Prvotní mé nadšení obvykle vydrželo jen do chvíle, kdy jsem uviděl a ochutnal tutéž odrůdu z jižní Moravy či Slovenska.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 12.6.2016 20:26
Ale kdepak, kdepak. Že někdo neřeší jablka v červnu, neznamená, že v obchodech nejsou dosažitelné kvalitní plody. Myslel jsem, že jsou všechny takové bezchuťovky na jedno kopyto, ale není tomu tak. I ten český Braeburn je nakonec velmi slušný, jak poznávám u dalších plodů. Pochutnal jsem si i na skvělých Goldenech, velmi dobrém Red Prince (odrůda typu Jonagold), i na některých Galách. O moučnatosti nemůže být řeči, snad později. Naopak plody vykazují znaky, že nedávno opustily chladírnu. Opravdu příjemné červnové překvapení s kvalitními jablky z obchodních řetězců. A že si je člověk nevypěstoval sám, neznamená, že si na nich nemůže pochutnat jinde. Ten Braeburn je ale skvělý. Taková obyčejná, leč světová sladkokyselost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 13.6.2016 8:22
Poslední Topaz jsem dojedl asi před třemi týdny, nic pozdnějšího nemám. Před Topazem jsme měli ve sklepě až do nových jablek nablýskaný, skoro celý červený "Jonatán", no a též Strýmku. Byl to asi nějaký chutnější "lepší" klon, byla větší než běžná (srovnání ovoce na roubech na jednom stromě). Pak jsem podlehl touze po Topazu a Jonalordu a celý Jonathan přerouboval. Jak už jsme tu psal chtěl bych zkusit slovenskou odrůdu Priora, ale nejspíše bude opravdu problém sehnat ji. Jestli Admirál vydrží déle než Topaz, budu vědět až za pár let. Až po ráně kosou znovu naroste... Před rokem 1990 jsem znal asi nejranější letňák Close, bylo dříve a pro mě chutnější než Stark Earliest. Řekl bych, že se jeho sklizeň v letech minulých posunula hodně blízko červnu. Ale je pravda, že jablka jsou v tuhle dobu doma tak akorát do těsta, v kurzu jsou jahody, hrášek, salát, kedlubny, vodničky a třeba i ředkvičky, ředkve.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|