Jablečný kvas - vylepšení



host - 94.165 (?)
17.11.2022 9:39

Jablka, pozdní odrůdy mívají 12-14 Brixů. Švestky klidně 24 Brix.

V.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 81.1 (?), 11.9.2022 9:10, zobrazeno: 1385x
Dobrý den, Založil jsem asi 500 litrů jablečného kvasu na pálenku. Nemáte někdo nějaký tip, co k tomu přidat, aby byl výsledek nějak zajímavější? Nějaké koření? Diky
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
retlaw - (21) - 156.131 (?), 11.9.2022 16:43

Já pálím jablka kotel nebo dva každý rok a asi čtyři roky zpět sem do kvasu začal přidávat kvasinky osmoticky odolné a enzym pro ztekuceni ovocneho kvasu. Od tý doby sem neměl špatnou pálenku, jako že chuťově dobrý. Kupuji to přes net z Agronexus Radkov. Zkoušel sem louhovat anýz nebo dubový třísky, ale nakonec je stejně normální kalvádos lepší. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 116.175 (?), 12.9.2022 21:54
Pektolytickym enzymem nic nezkazíte, kvas bude tekutější a bude lépe prokvášet. Zároveň by se mělo lépe uvolňovat aroma a lépe se rozkládají problémové látky. Cena je zanedbatelná. U kvasinek už je to složitější, tam už to může mít větší vliv na charakter kořalky, jen záleží jestli pozitivní nebo negativní. To už je věc názoru a zkušeností.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 253.77 (?), 16.11.2022 8:49

Mňa by zaujímalo, aká počiatočná cukornatosť (Brix?)  a aká kyslosť (pH?),  jablkového kvasu by mali byť na začiatku, pri založení kvasu,  aby výsledok bol "ideálny" ? Ešte doplním, že do kvasu chcem pridať bežné tzv. chladnomilné kvasinky schopné pracovať do 18% alkoholu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
retlaw - (21) - 156.131 (?), 17.11.2022 9:02

záleží na zralosti materiálu. Většinou to mívá okolo 18Brix, to je 16,1 cukru podle moštoměru. Většinou to vylepším kilem cukru na 50l kvasu. někdo to doslazuje na 21 (podle moštoměru) jako víno. Podle mě je to zbytečný napálí se sice víc kořalky, ale na úkor chuti. Uvádím pro jablečný kvas 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 94.165 (?), 17.11.2022 9:39

Jablka, pozdní odrůdy mívají 12-14 Brixů. Švestky klidně 24 Brix.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 116.175 (?), 12.9.2022 21:55
Ještě jsem slyšel, že při první destilací se dá přidat do kvasu/jablečného vína nastrouhané čerstvé jablko, což by mělo ještě zvýraznit jablečné aroma.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
retlaw - (21) - 156.131 (?), 13.9.2022 17:02

Když máte 250l kvasu z nedozrálých jablek, tak ho ani nastruhaným čerstvým jablkem nevylepšíte. Materiál do kvasu musí být protě kvalitní smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm21.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm19.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm19.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm19.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika