Jablečný kvas - vylepšení



host - 253.77 (?)
16.11.2022 8:49

Mňa by zaujímalo, aká počiatočná cukornatosť (Brix?)  a aká kyslosť (pH?),  jablkového kvasu by mali byť na začiatku, pri založení kvasu,  aby výsledok bol "ideálny" ? Ešte doplním, že do kvasu chcem pridať bežné tzv. chladnomilné kvasinky schopné pracovať do 18% alkoholu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 81.1 (?), 11.9.2022 9:10, zobrazeno: 1554x
Dobrý den, Založil jsem asi 500 litrů jablečného kvasu na pálenku. Nemáte někdo nějaký tip, co k tomu přidat, aby byl výsledek nějak zajímavější? Nějaké koření? Diky
   
retlaw - (21) - 156.131 (?), 11.9.2022 16:43

Já pálím jablka kotel nebo dva každý rok a asi čtyři roky zpět sem do kvasu začal přidávat kvasinky osmoticky odolné a enzym pro ztekuceni ovocneho kvasu. Od tý doby sem neměl špatnou pálenku, jako že chuťově dobrý. Kupuji to přes net z Agronexus Radkov. Zkoušel sem louhovat anýz nebo dubový třísky, ale nakonec je stejně normální kalvádos lepší. 

      
host - 116.175 (?), 12.9.2022 21:54
Pektolytickym enzymem nic nezkazíte, kvas bude tekutější a bude lépe prokvášet. Zároveň by se mělo lépe uvolňovat aroma a lépe se rozkládají problémové látky. Cena je zanedbatelná. U kvasinek už je to složitější, tam už to může mít větší vliv na charakter kořalky, jen záleží jestli pozitivní nebo negativní. To už je věc názoru a zkušeností.
      
host - 253.77 (?), 16.11.2022 8:49

Mňa by zaujímalo, aká počiatočná cukornatosť (Brix?)  a aká kyslosť (pH?),  jablkového kvasu by mali byť na začiatku, pri založení kvasu,  aby výsledok bol "ideálny" ? Ešte doplním, že do kvasu chcem pridať bežné tzv. chladnomilné kvasinky schopné pracovať do 18% alkoholu.

         
retlaw - (21) - 156.131 (?), 17.11.2022 9:02

záleží na zralosti materiálu. Většinou to mívá okolo 18Brix, to je 16,1 cukru podle moštoměru. Většinou to vylepším kilem cukru na 50l kvasu. někdo to doslazuje na 21 (podle moštoměru) jako víno. Podle mě je to zbytečný napálí se sice víc kořalky, ale na úkor chuti. Uvádím pro jablečný kvas 

            
host - 94.165 (?), 17.11.2022 9:39

Jablka, pozdní odrůdy mívají 12-14 Brixů. Švestky klidně 24 Brix.

V.

   
host - 116.175 (?), 12.9.2022 21:55
Ještě jsem slyšel, že při první destilací se dá přidat do kvasu/jablečného vína nastrouhané čerstvé jablko, což by mělo ještě zvýraznit jablečné aroma.
      
retlaw - (21) - 156.131 (?), 13.9.2022 17:02

Když máte 250l kvasu z nedozrálých jablek, tak ho ani nastruhaným čerstvým jablkem nevylepšíte. Materiál do kvasu musí být protě kvalitní smiley

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika