Zdravim
Váš příspěvek potvrzuje mé tvrzení, že s oteplováním klimatu se začínájí i zlepšovat a měnit chuťové vlastnosti starých odrůd. Já mám nastarosti 15 ha 40letého jabloňového sadu ve tvaru čk. na podnoži A2 a kmenem Zuccalmagliovy renety ve tvaru volné palmety v Sosnové u Krnova v 400 m.n.m s přímím výhledem na Praděd. Idared zde tvoří 20% výsadby v Bio pěstování. Letos většina nových odrůd a Idared s Jonathánem a švestkami z 80% vymrzly v květu. Ty květy co byly schované v koruně stromu a nebo později kvetly měly plody. Je pravdou, že vlivem horkého a suchého léta a i podzimu plody Idaredu se chuťově posunuly k Jonathánu, ale slupka je silně nepříjemná. Díky velice řídké koruně mám Idaredy poměrně čisté a karmínově vybarvené. Je spodivem a vrtá mi hlavou jak je to možné, že červená mutace Jonathanu v květu nevymrzla a plody byly velikostně a i chuťově jak dovezené z Maďarska z 80 let. A přitom řady těchto odrud jdou spolu souběžně. Je pravdou, že letošní úrodu mi zachránily Jonared, Ontário, Spartan, Rajka, Goldstár, Rubinola, Parména zl., a Strýmka, která i letos měla opět plody velikosti Jonathánu a velice spolehlivou a s plody tvarově i velikostně podobné Ontáriu podzimní odrůdu Karolu. Musím se přiznat, že odrůda Idared ať je odkudkoliv mi nechutná. Je spousta chuťově lepších starých i nových odrůd. Ve studeném a mokrém létě Idared vůbec nevypěstujete v prodejní kvalitě a to nemluvě o kvantě postřiků. Od nás Idared téměř nikdo nekupuje. Lidé se pídí hlavně po Jonathánu, Rubinole, Topazu a někdy i Bohémii - tu jsem letos trhal už 28. srpna scela zralou (to je mazec co?)
sadař vlada