Hvězdné odrudy - rezistenti a žlutoplodé odrudy
|
|
 |
 |
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?) 11.12.2013 12:36
Sirius u mě měl letos menší úrodu. Už jsem zde zmiňoval, že letos v druhé půli července měl velký propad plodů. Byly větší než vlašský ořech a nebylo to způsobeno škůdci.
Podobné problémy jsem měl u Jonalordu, kde v té době spadla větší část plodů a u Andery, zde spadlo všechno, u Deligy téměř všechno. Menší propad v té době měl i Sir Prize a některé další odrůdy.
Např. Delor, Rubín, Starkresa a další tyto problémy neměly.
Pro p. Lukase,
jestli dát přednost Goldstaru či S.P. mohu dát jen své porovnání.
Obojí jsou velmi chutné odrůdy, Goldst. má o něco delší skladovatelnost. S.P. vyžaduje opatrnou manipulaci, protože trpí otlaky. Goldst. zase trpí hořkou skvrnitostí v mládí a po silnějším řezu u přísných tvarů a při přehnojení draslíkem. Volný tvar by mu možná vyhovoval více. Vyžaduje tedy hnojení na list Ca. Obě odrůdy bujněji rostou, tvarují se však velmi dobře. Mám je na J-TE-E, na štíhlá vřetena jdou velmi dobře. Obě odrůdy jsou velmi šťavnaté a úrodné, později dozrávají, u mě od poloviny října.
Obě odrůdy jsou střední velikosti, vzhledově je asi přitažlivější Sir Prize.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 196.223 (?), 10.12.2013 18:24
Není mi úplně jasná ta věta o triploidech a zdrobňování. Chápu to dobře, že jabloně ketré se opylují pylem vlastní odrůdy zdrobňují plody?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 242.172 (?), 10.12.2013 20:16
Díky všem za poznatky. Většinu (Luna, Orion, Sirius atd.) mám zatím ve špičácích a stále převracím, které vysadím a které rozdám.:-) Tohle by mělo pomoci.
Není však, pane Kafko, i ostatní, Opal výrazný slaďák Goldenovského typu (jak uvedla i pani Jiřina)? Potřebuju mít v jablku i kyseliny - optimum je pro mě rodina Rubínů. Sirius i Orion jsem měl asi 2-3x na degustacích a oba mě velmi nadchli.
Díky.
Zdraví M.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.212 (?), 10.12.2013 21:30
Opal slaďák je. To je další důvod proč ho upozaďuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 171.155 (?), 10.12.2013 23:15
mám dotaz - budu mít možnost naroubovat Sir Prize nebo Goldstar. Čemu dá přednost?
Lucas
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 11.12.2013 10:15
Včera mi jeden zdroj z nedalekých sadů sdělil, že letos odrůda Sirius nebude a není prý nikde. Tomu nevěřím, tak se ptám vás, kdo pěstujete tuto odrůdu, jak jste na tom letos se sklizní. Byly nějaké významnější výpadky? V okolí nepozoruju nějakou horší sklizeň u jabloní, tak nevím, proč by zrovna Sirius měl být výjimkou.
Napadá mě, že si spíš odrůda z těchto sadů našla lépe platící konzumenty v blízké Germánii.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 11.12.2013 12:36
Sirius u mě měl letos menší úrodu. Už jsem zde zmiňoval, že letos v druhé půli července měl velký propad plodů. Byly větší než vlašský ořech a nebylo to způsobeno škůdci.
Podobné problémy jsem měl u Jonalordu, kde v té době spadla větší část plodů a u Andery, zde spadlo všechno, u Deligy téměř všechno. Menší propad v té době měl i Sir Prize a některé další odrůdy.
Např. Delor, Rubín, Starkresa a další tyto problémy neměly.
Pro p. Lukase,
jestli dát přednost Goldstaru či S.P. mohu dát jen své porovnání.
Obojí jsou velmi chutné odrůdy, Goldst. má o něco delší skladovatelnost. S.P. vyžaduje opatrnou manipulaci, protože trpí otlaky. Goldst. zase trpí hořkou skvrnitostí v mládí a po silnějším řezu u přísných tvarů a při přehnojení draslíkem. Volný tvar by mu možná vyhovoval více. Vyžaduje tedy hnojení na list Ca. Obě odrůdy bujněji rostou, tvarují se však velmi dobře. Mám je na J-TE-E, na štíhlá vřetena jdou velmi dobře. Obě odrůdy jsou velmi šťavnaté a úrodné, později dozrávají, u mě od poloviny října.
Obě odrůdy jsou střední velikosti, vzhledově je asi přitažlivější Sir Prize.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 32.136 (?), 12.12.2013 17:31
děkuji za rady, dám asi přednost Sir Prize.
Lucas
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|