Hvězdné odrudy - rezistenti a žlutoplodé odrudy
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 57.54 (?) 14.2.2018 20:31
Mám Opál na zahradě u Vyškova na Moravě 240 m n.m. a červenavé líčko plody často mají, není to jen na propagačních fotkách.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.183 (?), 14.2.2018 20:48
Ako ste spokojny s chutou Opalu na Morave v 240m?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.54 (?), 14.2.2018 22:42
Ze žlutoplodých rezistentů má podle mě nejlepší chuť Orion, pak je Opál, následuje Sirius, Heliodor a poslední je Luna, ta je opravdu hodně pozdní.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 186.2 (?), 14.2.2018 10:05
konzumenti hodnotia kvalitu odrôd
- Koukal jsem na to hodnocení a velice se pozastavuji nad tím, že na 4.místě je Kidd´s Orange, který jsem jako nepříliš zajímavý přerouboval a naopak chuťové etalony jako Jonagold, Golden jsou daleko v závěsu. Osobně podobné žebříčky nepřeceňuji, zohledňují jen to, s čím mají pěstitelé zkušenost, s čím mohou porovnávat a taky záleží v které době zralosti degustaci provádím a jak mám nastaveny osobní chutě.
Je zajímavé, že ani do Ameriky, ani západní Evropy zatím neproniká Admirál. Z mé krátké zkušenosti s ním jsem chutí nadšen, bohužel zatím bojuji neúspěšně s fyziologickou skvrnitostí a taková jablka na podzim spadnou. Celkově se obávám, zda bude dostatečně držet na stopce, protože jsem ho přerouboval na několik stromů na chalupě v extrémně větrné poloze. Další problém jeví ve specifickém růstu triploidu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 14.2.2018 11:47
Daník: To hodnotenie by som až tak vážne nebral, sú to hlasy konzumentov, nie pestovateľov a aj tie počty sú malé. Skôr som chcel ukázať že Opal už jasne prenikol do povedomia konzumentov jabĺk v USA (a aj v Británii).
Čo sa týka Admiralu - nepochybujem že jeho čas aj v zahraničí príde, ale je to ešte dosť skoro, nie je tak dlho "v obehu". Obavy z "držania na stopke" mať nemusíte, u mňa Admiral drží na stromoch ako priklincovaný, aj keď má veľmi krátku stopku tak nepadá. K tej pehovitosti som sa už vyjadroval, mnohí ju na Admiraloch majú, ja som sa s ňou ešte (mám 3 stromy) nestretol. Možno je to len šťastná zhoda okolností. Admiral mám 2x na M-26 a 1x na M-9. (Mám pocit že pán Ivan z okénka uvádzal po poslednej degustácii na ktorej sa zúčastnil, že v kuloároch sa tam hovorilo o tom ktorý podpník sa javí byť pre Admiral najvhodnejší s ohľadom na predchádzanie pehovitosti. Túto informáciu mám sprostredkovane od dr.Vysloužila, ak bude pán Ivan z okénka chcieť tak sa k tomu vyjadrí). IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 14.2.2018 16:49
Než kupovat špičák a hned přeroubovávat, asi bych se poohlédnul rovnou po Admirálu. Jak se liší odolnost vůči mrazu Golden, Spartan a Jonathan, to nevím. Nejlepší by byla ověřená mrazuodolná kmenotvorná odrůda - Croncelské, Wealthy, Antonovka, jadernička, Ingrid Marie, Northern Spy,... Asi budou ale těžko k mání. Z novějších odrůd mi přijdou empiricky dobré (bez mrazových desek, rakoviny) Selena, Angold, Aneta, Santana, Degas, Dublet, aj.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|