Hornobělská "25"
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
áda1 - Bronzový Zahrádkář (62) - 103.254 (?), 11.11.2011 23:39
Zdravím,
tajné to jistě není, za posledních 10 let mám jednotlivá i mírně obměněná složení. Nechá se koupit za pár korun na pravidelných setkáních zahrádkářů v Horní Bělé, která se konají většinou v termínech jaro a podzim a poměrně velký kulturák vždy praská ve švech. Ať jde o přednášky přítele Fischera o ovoci, p. Kratochvíla o vinné révě a pěstování, p. Vohralíka o třešních na slabých podnožích a dalších. Většinou je součásti i ukázka střihu a stojí to za to. Tolik praktických zkušeností a vědomostí by člověk doloval z literatury a z praxe spousty roků a vůbec mi nevadí, že jdou někdy "proti větru" stejně jako stovkám dalších zahrádkářů, Dají se tam koupit i výsledky degustací a další příručky z praxe pěstitelů. Svoji roli hraje i nadmořská výška jejich pokusných výsadeb - nad 500 m- pro pěstování všech ovocných druhů - ideální informace pro nás výše položené. Jezdíme tam již delší dobu se zastávkou ve FYTOSU a je to od nás tam i zpět 450 km a nelitovali jsme. Nechci aby to znělo jako reklama, ale z mého pohledu člověka, který ve 40 letech začínal od nuly to bylo a je ideální... Snad ještě na závěr je třeba vyslovit těmto nadšencům z Horní Bělé poděkování za předávání desítek let zkušeností... Domnívám se, že na internetu "25" celkem logicky není- nákup materiálu, péče o výsadby, sklizeň, skladování, chladírna, pořádání několika degustací - to stojí nemalé prostředky a jak je v dnešní nelehké době získat... J. Adam
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 13.11.2011 0:26
Právě jsem si to spočítal, od nás je to 450 km jen tam... :o(
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
áda1 - Bronzový Zahrádkář (62) - 103.254 (?), 13.11.2011 21:15
Vážený pane,
najděte si stránky obce Horní Bělá, ve spolcích je také ČZS a mail i telefon na představitele ČZS, myslím, že by měli být schopní Vám to nějak poslat, ale já nemůžu být tím, který zveřejní zde něco, co sám nevytvořil a za čím jsou roky jejich práce... Byli jsme u nich vloni také na exkurzi celý autobus a stálo to za to...
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 25.2.2013 17:23
No sláva, konečně jsme se dozvěděli složení tajnůstkářské hornobělské 25cítky pro tento rok, a nic nás to nestálo-"tedy skoro nic, až na 24KČ předplatného časopisu Zahrádkář.
Touto dobou probíhá v časopise seriál přectavování perpektívních odrůd, ale né od samozvaných odborníků, laiků,ale od lidí kteří mají už přece jen lepší znalosti v oboru, nebo s nimi pracují.V tomto čísle přectavuje perspektívní letní, podzimní,zimní odrůdy p.Jaromír Fischer z hornobělských zkušeben u Plzně.
Tady jsou: Mantet, Mio, Mollies Delicious, Chehalis, Desert, Witos, Delikates, Vanda, Beforest, Lipno, Selena, Stella, Elstar, Rubín a jeho mutace, Rubinola, Spalord, Rozela, Blaník, Rajka, Rosana, Auralia, Angold, Topaz a jeho mutace, Melrose, Idared.
Potvrdilo se mi, jak dobré nákupy jsem udělal v posledních měsících, a to mě těší.Admirál tam sice není, ale pokud se osvědčí, bude příslibem do budoucna.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 25.2.2013 20:09
Při hodnocení oné pětadvacítky je nutné také přihlédnout k tomu, že Horní Bělá má pro pěstování trochu drsnější podmínky, než běžné ovocnářské oblasti. To vysvětluje, že je v seznamu třeba taková Selena, která u mne už v listopadu má měkkou dužninu, letos ji přeroubuji. Ale ani Rosana by tam u nás nepatřila.
Naproti tomu nepřekvapuje třeba, že je zde Desert, Blaník, Rozela (u mne podzimní odrůdy), Angold, Melroze a další. Překvapuje mě ale, že zde je Idared i Auralia a pak, v absolutním hodnocení, vítězství Topazu.
A také, pokud jsem článku dobře rozuměl, nejde o letošní hodnocení, ale o dlouhodobé.
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 25.2.2013 22:00
Ano, dobře jste článku porozuměl pane Vinšálku, jen já jsem byl z toho, že konečně vidím tu utajovanou, a nikde nezveřejněnou tajenku na vlastní oči tak trochu hrr, že jsem podal zavádějící informaci.Ale ta není až tak podstatná, protože složení tajenky se rok od roku moc měnit nebude, a možná vydrží i pár let.
Taky je pravda, že složení se spíše hodí do horších poloh, než na jižní moravu.Ale teď mě napadá, že i Elstár doporučovali v minulosti do teplejšího klimatu-není-liž pravda.Když né, tak mě opravte.Selenu ač ji neznám osobně, taky bych si ji nepořídil, když už tak Witos, který je taky podzimní.Jednu dobu šly fámy, že chtějí z pětadvacítky vyřadit Rubín, pro jeho čím dál větší náchylnost ke strupovitosti.Nevím nevím, zda odrůda Stella, přez její nectnost odrůdu Rubín v budoucnu nahradí???
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.119 (?), 25.2.2013 20:14
Tak to je paráda. Už není potřeba tolika odrůd... No konečně je možné si vybrat z užšího sortimentu doporučeného odborníky!!!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|