Hornobělská "25"

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?)
13.11.2011 19:04

Tak to abych se dozvěděl složení hornobělské 25tky +něco navíc mám podle mapy urazit 401 km od Slovenskočeskopolského trojmezí?To to nejde nějak jinak?Asi to je opravdu tajná informace, kterou bych nedejbůh mohl snad zneužít, když to nejde zveřejnit na webu.To pěkně děkuju.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?), 11.11.2011 12:37, zobrazeno: 24419x

Dalo by se někne najít, jaké je složení Hornobělské pětadvacítky?Které odrudy jsou v ní, nebo je to tajné?

áda1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 103.254 (?), 11.11.2011 23:39

Zdravím,

tajné to jistě není, za posledních 10 let mám jednotlivá i mírně obměněná složení. Nechá se koupit za pár korun na pravidelných setkáních zahrádkářů v Horní Bělé, která se konají většinou v termínech jaro a podzim a poměrně velký kulturák vždy praská ve švech. Ať jde o přednášky přítele Fischera o ovoci, p. Kratochvíla o vinné révě a pěstování, p. Vohralíka o třešních na slabých podnožích a dalších. Většinou je součásti i ukázka střihu a stojí to za to. Tolik praktických zkušeností a vědomostí by člověk doloval z literatury a z praxe spousty roků a vůbec mi nevadí, že jdou někdy "proti větru" stejně jako stovkám dalších zahrádkářů, Dají se tam koupit i výsledky degustací a další příručky z praxe pěstitelů. Svoji roli hraje i nadmořská výška jejich pokusných výsadeb - nad 500 m- pro pěstování všech ovocných druhů -  ideální informace pro nás výše položené. Jezdíme tam již delší dobu se zastávkou ve FYTOSU a je to od nás tam i zpět 450 km a nelitovali jsme. Nechci aby to znělo jako reklama, ale z mého pohledu člověka, který ve 40 letech začínal od nuly to bylo a je ideální... Snad ještě na závěr je třeba vyslovit těmto nadšencům z Horní Bělé poděkování za předávání desítek let zkušeností...  Domnívám se, že na internetu "25" celkem logicky není- nákup materiálu, péče o výsadby, sklizeň, skladování, chladírna, pořádání několika degustací - to stojí nemalé prostředky a jak je v dnešní nelehké době získat...      J. Adam           

host - 153.9 (?), 13.11.2011 0:26

Právě jsem si to spočítal, od nás je to 450 km jen tam...  :o(

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 151.38 (?), 13.11.2011 19:04

Tak to abych se dozvěděl složení hornobělské 25tky +něco navíc mám podle mapy urazit 401 km od Slovenskočeskopolského trojmezí?To to nejde nějak jinak?Asi to je opravdu tajná informace, kterou bych nedejbůh mohl snad zneužít, když to nejde zveřejnit na webu.To pěkně děkuju.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 13.11.2011 19:53

Co třeba použít email či napsat obyčejný dopis. Určitě najdete kontakty na lidi z ČZS Horní Bělá.

áda1 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 103.254 (?), 13.11.2011 21:15

Vážený pane,

najděte si stránky obce Horní Bělá, ve spolcích je také ČZS a mail i telefon na představitele ČZS, myslím, že by měli být schopní Vám to nějak poslat, ale já nemůžu být tím, který zveřejní zde něco, co sám nevytvořil a za čím jsou roky jejich práce... Byli jsme u nich vloni také na exkurzi celý autobus a stálo to za to...

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 25.2.2013 17:23

No sláva, konečně jsme se dozvěděli složení tajnůstkářské hornobělské 25cítky pro tento rok, a nic nás to nestálo-"tedy skoro nic, až na 24KČ předplatného časopisu Zahrádkář.

Touto dobou probíhá v časopise seriál přectavování perpektívních odrůd, ale né od samozvaných odborníků, laiků,ale od lidí kteří mají už přece jen lepší znalosti v oboru, nebo s nimi pracují.V tomto čísle přectavuje perspektívní letní, podzimní,zimní odrůdy p.Jaromír Fischer z hornobělských zkušeben u Plzně.

Tady jsou: Mantet, Mio, Mollies Delicious, Chehalis, Desert, Witos, Delikates, Vanda, Beforest, Lipno, Selena, Stella,  Elstar, Rubín a jeho mutace, Rubinola, Spalord, Rozela, Blaník, Rajka, Rosana, Auralia, Angold, Topaz a jeho mutace, Melrose, Idared.

Potvrdilo se mi, jak dobré nákupy jsem udělal v posledních měsících, a to mě těší.Admirál tam sice není, ale pokud se osvědčí, bude příslibem do budoucna.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 25.2.2013 20:09

Při hodnocení oné pětadvacítky je nutné také přihlédnout k tomu, že Horní Bělá má pro pěstování trochu drsnější podmínky, než běžné ovocnářské oblasti. To vysvětluje, že je v seznamu třeba taková Selena, která u mne už v listopadu má měkkou dužninu, letos ji přeroubuji. Ale ani Rosana by tam u nás nepatřila.

Naproti tomu nepřekvapuje třeba, že je zde Desert, Blaník, Rozela (u mne podzimní odrůdy), Angold, Melroze a další. Překvapuje mě ale, že zde je Idared i Auralia a pak, v absolutním hodnocení, vítězství Topazu.

A také, pokud jsem článku dobře rozuměl, nejde o letošní hodnocení, ale o dlouhodobé.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 25.2.2013 22:00

Ano, dobře jste článku porozuměl pane Vinšálku, jen já jsem byl z toho, že konečně vidím tu utajovanou, a nikde nezveřejněnou tajenku na vlastní oči tak trochu hrr, že jsem podal zavádějící informaci.Ale ta není až tak podstatná, protože složení tajenky se rok od roku moc měnit nebude, a možná vydrží i pár let.

Taky je pravda, že složení se spíše hodí do horších poloh, než na jižní moravu.Ale teď mě napadá, že i Elstár doporučovali v minulosti do teplejšího klimatu-není-liž pravda.Když né, tak mě opravte.Selenu ač ji neznám osobně, taky bych si ji nepořídil, když už tak Witos, který je taky podzimní.Jednu dobu šly fámy, že chtějí z pětadvacítky vyřadit Rubín, pro jeho čím dál větší náchylnost ke strupovitosti.Nevím nevím, zda odrůda Stella, přez její nectnost odrůdu Rubín v budoucnu nahradí???

host - 213.119 (?), 25.2.2013 20:14

Tak to je paráda. Už není potřeba tolika odrůd... No konečně je možné si vybrat z užšího sortimentu doporučeného odborníky!!!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz