Hořká pihovitost
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 109.108 (?), 19.7.2013 12:28, zobrazeno: 26496x
Tak nevím, dle rad jsem jabloně na podzim obsypala vápnem, teď stříkám vápeným postřikem a pihovitost je zase.Tak jak příště a lépe?M.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.143 (?), 5.1.2014 15:53
Pane Vysloužile, chci se zeptat, zda používáte vápennú vodu. Před lety jste o ní psal. Ale jak se používá v praxi.
Např. vezmu 10 l vědro, dám tam 2 l hašeného vápna a doliju 6 l vody, zamícham a nechám usadit. Nebude rozdíl v koncentraci učinné látky chloridu vápenatého, když to nechám louhovat 15 min, 1 hod. případne 10 dní?? A psal jste, že to ještě rozřeďujete... kolik přidávate vody na objem vápenaté vody 1/3, 1/4,..., protože je dost zásaditá, kolik by to mělo mít pH.
Ďekuji. Karel
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 5.1.2014 16:12
Pan Vysloužil Vám jistě rád odpoví, ale i já se přidám se svým málem.
Ještě než jsem začal používat Wuxal aminocal, použil jsem jednou postřik vápennou vodou z obyčejného hašeného vápna.Zhašené vápno zalité vodou máme ve sklepě stále už několik let v kajfasu(spisovně-kalfas),připravené pro různé malé stavební práce.Stačilo zvířit usazené vápno na dně, a vápenné mléko přesunout skrz postřikovač do koruny na listy náchylné odrůdy.
Přesný poměr vody a vápna takto nelze určit, ale je třeba dbát, aby bohatá vápenná směs neucpávala trysku postřikovače příliš často.
Mě se takto připravený vápenný postřik osvědčil lépe, než zmíněný Wuxal.Jeden, nebo dva postřiky za vegetaci stačily.S Wuxalem je třeba se ráčit do koruny(třebas i vysokokmenu) vícekrát.Hledám proto něco s učinnosti vápna, co by tolik neucpávalo trysku postřikovače, a přitom by bylo učinné jako postřik připravený z hašeného vápna.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.143 (?), 5.1.2014 17:24
Takže nakonec je vápenná voda roztok hydroxidu vápenatého a né chloridu vápenatého. No potěš pánbůh. Má smysl stříkat hydroxidem proti hořké pihovitosti?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |