hnědnutí listů

flam - (31) - 221.237 (?)
14.9.2008 22:30

Děkuji za rychlou odpověď, kdy doporučujete tento postřik? Ty listy s tím souvisí?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
flam - (31) - 221.237 (?), 14.9.2008 20:29, zobrazeno: 14499x

Poradil by někdo, proč listy mají takovéto hnědé fleky? Přiložím foto. Děkuji

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 96.106 (?), 14.9.2008 22:09

Máte jabloně parádně napadené strupovitostí. Jablka mají typické skvrny a na prvním obrázku je vidět i prasklina na slupce. Chtělo by to alespoň v příštím roce postříkat proti strupovitosti, takto napadený strom se sám od sebe nevzpamatuje, přenese si něco do dalšího roku. Postřiků je spousta, např. Baycor. M.R.

flam - (31) - 221.237 (?), 14.9.2008 22:30

Děkuji za rychlou odpověď, kdy doporučujete tento postřik? Ty listy s tím souvisí?

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 67.189 (?), 14.9.2008 23:04

Ano, ty listy ukazují napadení strupovitostí. V letošním roce už nemá smysl postřik provádět. Zjara až se strom olistí, uvidíte zda a na kolik je napadení strupovitostí vysoké. Pokud je na pár listech není třeba stříkat. Ale dle své zkušenosti odhaduji, že jen pár listů to nebude. Asi bych sama za sebe zvolila první postřik preventivně, jakmile by byla vyšší vzdušná vlhkost, častější deště, apod.-podporují vznik strupovitosti-i bez toho, že by ještě vizuální důkaz na listech na strupovitost neukazoval. Pokud by se pak i po prvním postřiku větší napadení objevilo, lze ho po 14 dnech opakovat. Při letošním napadení jsem musela provést 3 postřiky, aby plody nezůstaly poškozené. Ale určitě se ještě někdo vyjádří a přidá i svou zkušenost. Jsou zde daleko větší odborníci než já. Přeju hodně zdaru. M.R.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 118.187 (?), 15.9.2008 9:04

Postřikem se ošetřuje na jaře, od stádia "myšího ouška". Postřiků proti padlí a strupovitosti existuje mnoho, mají se střídat, aby nevznikala rezistence. Nejlépe asi bude nahlédnout do nějaké příručky o chemické ochraně rostlin, existuje jich mnoho. Návody k použití fungicidů jsou obvykle k stažení na webu.

Já jsem letos poprvé v životě stříkal jabloňový sad a musím konstatovat, že je skutečně viditelný rozdíl mezi tím, kam jsem s postřikem dosáhl a kam už ne. Postupně jsem použil Delan, Rubigan, Discus a Topas, 2x jsem přidal insekticid Decis proti mšicím a obaleči. Stříkal jsem od dubna do zhruba začátku června vždy po zhruba 14 dnech (jak jsem měl zrovna čas).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků1:13
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz