Hledám zvláštní jabloň

host - 183.146 (?)
2.4.2010 19:39

Se zájmem jsem přečetla diskuzi o zvláštní jabloni, již dříve jsem se tady na fóru ptala po jabloni, která rostla na sousedovic zahradě, v okolí Litomyšle, a říkalo se jim "řepáky" protože byly tak velké, chuť nic moc, jako děti jsme je tam před 50 lety chodily krást, tak velká jablka jsem nikdy neviděla. Myslím, že by to mohlo být to Boikovo obrovské, jak jsem ho viděla na fotografii, snadno se omačkalo. Teď máme pozemek, kde bychom chtěli založit sad ze starých odrůd, vysokokmenů nebo polokmenů, pro naše vnoučata, aby si mohla hrát pod korunami stromů. A vzpomínám na jablka svého mládí, hlavně na Panenská jablíčka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 231.226 (?), 5.1.2010 13:03

vďaka tejto téme som vlastne zistil že to jablko "ušľachtilé žlté" mám na záhrade... popis a foto zodpovedá... aj foto bez názvu vyššie... To s názvom ušlachtilé žlté je asi vybraté kvôli výstave... inak sú skôr krivé, ako na foto bez názvu... popis zodpovedá aj s tým postupným hnednutím... sž zhnitím ale sa nerozpadne... jablka su velké až velmi velké / voči iným odrodám/ a krivé do jednej strany... ktoré som nedočiahol sú ešte teraz na strome... strom je to velký..koruna priemer asi 8m.a viac   /boli už rezané aj pred tým než som to kúpil/ tak možno by boli aj širšie... ja ho už tretí rok postupne zmladzujem... strom má možná aj viac ako 50 rokov... ja som v podstate tretí /možno štvrtý/ majitel... mám to iba tri roky ale mám 7 odrôd jabloní a vyzerá to tak že všetky sú staré odrody /až teraz začínam zisťovať aké... pôvodný majitel už roky nežije /a pozostalí nevedia o stromoch nič.../...všetky údaje sedia ako píše 6.15...aj 53.136...ak to nafotím pripojím foto... Juraj   okolie Košíc

Juraj2 - (3) - 231.226 (?), 9.2.2010 12:44

prikladám foto posl. 3 ks... ako bolo aj hore spomínané niektoré kusy /najvyššie na strome mali červené líčko/...

host - 224.49 (?), 9.2.2010 11:33

Možná to není ono, nicméně tato jabloň je zvláštní tím, že jablka zprůsvitňují jako sklo. Celé jablko se dá snadno prosvítit přes žárovku. Tento efekt se projevuje jen u poloviny jablek z tohoto stromu, druhá polovina zůstává světle zelená. Dal jsem jedno kolovat a vrátilo se s nálepkou,,citronová jabloň,,. Odrůdu hodnotím jako vyloženě zimní. Jablka sice poměrně hodně předčasně padají, ale i přes extrémně teplý podzim 2009 nebyla do vánoc žádná z nich použitelná na cokoliv, prostě nám nechutnala ani do štrůdlu. Všechna se tedy v průběhu listopadu a prosince dosklidila a nechala v lednu projít mrazíky v místě uložení. Na konci ledna jsme z nich udělali super mošt (pouze odštavněním), i samotná jablka jsme chuťově naprosto nepoznávali, při porovnání nám více chutnala ta, která zůstala zelená. Mošt děláme s obou. Lokalita: Dubné u Českých Budějovic

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 235.211 (?), 8.1.2013 17:02

Zadejte si do vyhledavače Citronové zimní, praděda ho také kdysi na zahradě měl. Určitě se ještě ve starých sadech najde, ale myslím, že tuto odrůdu bude také nějaké sadařství zabívající se starými druhy udržovat.

host - 183.242 (?), 28.2.2010 16:23

Pane Milane, našli, našli? Já našla po zadání "krajové odrůdy citronek" docela zajímavé, zkuste, uvidíte. Elena

host - 53.136 (?), 14.3.2010 22:30

Dobrý den

Našli, našli, píšu to v odpovědi pani Křížové, jedná se o,,ušlechtilé žluté,,

děkuji všem za pomoc, mám jasno co bude v budoucnu za jabloň na mé zahradě, jen nevím jestli je lepší koupit stromek u nás, nebo v německu. Bude odrůda odolnější nebo právě více choulostivá??

Mohl bych se na někoho zkušeného obrátit ohledně rad pro naroubování švestky?

host - 183.146 (?), 2.4.2010 19:39

Se zájmem jsem přečetla diskuzi o zvláštní jabloni, již dříve jsem se tady na fóru ptala po jabloni, která rostla na sousedovic zahradě, v okolí Litomyšle, a říkalo se jim "řepáky" protože byly tak velké, chuť nic moc, jako děti jsme je tam před 50 lety chodily krást, tak velká jablka jsem nikdy neviděla. Myslím, že by to mohlo být to Boikovo obrovské, jak jsem ho viděla na fotografii, snadno se omačkalo. Teď máme pozemek, kde bychom chtěli založit sad ze starých odrůd, vysokokmenů nebo polokmenů, pro naše vnoučata, aby si mohla hrát pod korunami stromů. A vzpomínám na jablka svého mládí, hlavně na Panenská jablíčka.

host - 203.49 (?), 10.4.2010 5:58

Domívám se, že by mohlo jít o málo rozšířený a spíše archaický "žlutý Boskop" (mimo to existuje i "červený"). To co píšete by tomu mohlo odpovídat. Souhlasím s Vámi, že jde o mimořádné jablko, trpící v některých lokalitách jakousi skvrnitostí...

host - 16.250 (?), 22.2.2012 19:34

Ták já bych se jen tak se zvědavosti zeptal na jednu odrůdu. Jde mi spíše jen o vaše tipy. U nás ve stromořadí u hlavní cesty stávala jabloň. Jablka nebyla nic moc. Byla střední velikosti, zelené s červeným žíháním a nějakým strupem a ani chuťově nevynikala (možná díky stáří stromu) Ovšem co mě na ní zaujalo byla barva květu, která byla pěkně fialová. Ovšem nebyla to klasická barva okrasných jabloní která bývá sytě fialově růžová až růžová. U této jabloně byly květy spíše tmavší a do modra,  a i mladé listy měly nafialovělý nádech. Nikdy jsem nic takového neviděl a díky tomu, že ji silničáři zlikvidovali už ani neuvidím. Jde mi tedy spíše zda někdo nemá tip na odrůdy s fialovou barvou květu.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 166.118 (?), 23.2.2012 18:03

Přečetl jsem celé vlákno a od samého začátku mne rovněž napadá Boikovo, jen je to už hodně let, co jsem jej jedl a musím přiznat, že mi od té doby nechybělo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz