Hledám zvláštní jabloň



Svarc - (49) - 49.235 (?)
30.12.2009 11:56

Kanadská reneta je sice hranatá, ale je také dle popisu široká.Jinak jsem zvědavý co to nakonec bude za jabloň.Míra

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Svarc - (49) - 49.235 (?), 30.12.2009 9:15

A nebo kanadská reneta původně z francie 1771 roku(dost vzácná, původ nejistý) a vyskytuje se ještě občas v německu, rakousku a švýcarsku,tady ten odkaz je přímo na ni

               
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 30.12.2009 11:29

Kanadská reneta je hranatá.

Přidávám odkaz na stránky, kde si můžete prohlédnout obrázky z významných pomologických atlasů.

http://www.obstsortendatenbank.de/

                  
host - 53.136 (?), 30.12.2009 11:51

tak tady na těch stránkách by mi se vzhledem nejvíc podobné zdálo weisser klarapfel. bohužel je to jablko letní a když zase naopak hledám další fotky pomocí google, mohu na 100% říct, že to je jen velmi podobný obrázek

Milan

                  
Svarc - (49) - 49.235 (?), 30.12.2009 11:56

Kanadská reneta je sice hranatá, ale je také dle popisu široká.Jinak jsem zvědavý co to nakonec bude za jabloň.Míra

                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 30.12.2009 12:21

Tak průsvitné letní nemá výrazné lenticely, není velké, ploché taky není a rzivé ani trochu...

Natěch stránkách jsou vpravo záložky s obrázky ze starých pomologií. Ty jsi prošel?

                     
host - 234.10 (?), 30.12.2009 13:47
Tak něco podobného jsem měl do podzimu na zahradě, už jsem ale sundal korunu a čeká na jarní odvoz. U nás jsme mu říkali štrůdlák. Jablko jsou světle žlutá, široce zploštělá, kruhového průřezu. Na hodně osvětlených plodech se občas objevilo narůžovělé líčko. Zraje v září a hodně padá na zem. Chuť nakyslá, poněkud zemitá. Brzo moučnatí... Majk
                     
host - 234.10 (?), 30.12.2009 14:10
Ten obrázek weisser klarapfel skoro sedí, akorát u bubáku na tom našem nebyly ty hrbolky. Byl jsem omrknout ořezané větve a pár roubů by se zachránit dalo. Majk
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 89.38 (?), 30.12.2009 14:20

Na své zahradě mám jednu starou jabloň, která odpovídá popisu v úvodním příspěvku. Je nejméně 60 let stará. Jablka jsou velmi velká, o průměru cca 10 cm i větší, tvaru spíše širokého, než protáhlého. Barva je kanárkově žlutá s voskovým lesklým povrchem, bez jakéhokoli červeného líčka. Žádné tečky na slupce. Chuť jablek je v období sklizně výrazně kyselá až trpká (jako citrón), po uskladnění se kyselost velmi zvolna vytrácí, ale nikdy zcela nevymizí. Jedná se o pozdní zimní odrůdu, jablka dozrávají až po uskladnění. Dlouho vydrží na stromě, až do silnějších mrazů. Strom má velmi silnou tendenci k přeplozování, takže na jaře a v brzkém létě je obalen stovkami plůdků, které v průběhu celého vegetačního období průběžně shazuje, až v koruně zbudou pouze ta největší jablka. Odolnost proti strupovotosti je nízká. My už ta jablka dávno nesklízíme, nepovažujeme je za kvalitní. Strom čeká na předjarní pokácení, jedná se poslední exemplář ze staré zahrady, kdy jsou tyhhle prastaré sekvové stromy nahrazovány novějšími odrůdami. Bohužel fotografie nemám, neboť by mě nikdy nenapadlo, že by se o takové ovoce mohl někdy někdo zajímat.

                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 30.12.2009 15:07

Takže by to asi chtělo znovu napsat co hledáme, protože to začíná být nepřehledné.

Kyselé jablko, zimní

Velké, zelené později žluté.

Pravidelné bez žeber

Ploché

Hnědé lenticely

Rzivá stopeční jamka

Bílá dužnina, moučnatí

Voňavé

Ty hnědé stroupky mají charakter rzivosti, nebo jde o strupovitost?

Zapoměl jsem na něco?

                     
host - 53.136 (?), 30.12.2009 19:38

Shrnul jste to přesně, jen doplním:

barva byla žlutá, zelené si je nepamatuji, ještě během růstu byla už žlutá, popadaná jablka pod stromem byla nezralá, malá ale už žlutá(mohu se mýlit byl jsem malý a naposledy jsem je viděl před cca 25ti lety)

dužnina byla taková moučnatá po celou dobu, byla bílá a na vzduchu dlouho nehnědla, nemoučnatěla a ani nevadla, při dlouhém skladování se udělal na povrchu hnědý flek a jablko postupně shnilo, kůra ale byla stále hladká

ploché a poměrně často nepravidelné (jedna strana větší než druhá)

povrch nebyl lesklý a nešel vyleštit jako u jiných jablek třeba třením o rukáv

nevím jaký je rozdíl mezi rzivostí a strupovitostí ale myslím, že pokud to vystupovalo nad povrch, byla to spíš strupovitost?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika