Heliodor
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?) 5.3.2016 12:48
Pán Kafka, máte skvelý pozorovací talent, skutočne tá plstnatosť a farba pupeňov sedí, aj nevyzralosť nových výhonov (niekedy z nich listy opadnú až v januári). Rozoznávať sorty jabloní podľa dreva či pupeňov je ale na mňa príliš vysoká liga, na to si netrúfam. Vrátim sa ešte k plodu Heliodoru. Pokúsim sa odoslať fotky Heliodoru ktoré som nafotil včera - 4.3.2016 (dúfam že sa mi to podarí) - takúto farbu, tvar a veľkosť malo 95% plodov Heliodoru, ktoré som dopestoval za posledné roky. Za typické považujem: nesúmerný tvar jablka, hnedasté až hrdzavé lenticely len v malom množstve, žiarivožltú farbu (ako má už v názve "Slnko zo zlata"), pomerne hlboký kalich so svalcami, len malú plôšku hrdzavitosti okolo stopkovej jamky, tvrdú konzistenciu, a predovšetkým MASTNÚ šupku (!). Táto MASTNOSŤ je najmä ku koncu skladovania na jar veľmi nápadná a mohla by byť aj diferenciálne-diagnostickým znakom oproti Orionu. Po manipulácii s Heliodormi mám ruky mastné ako od krému.
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 234.226 (?), 6.10.2015 21:13
Poradí mi někdo kde sehnat Heliodor na M1 příp. na A2 - školka která zasílá?
Díky, zdraví Petr
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.16 (?), 6.10.2015 22:55
zkuste se zeptat v Plzni.
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.230 (?), 6.10.2015 23:14
Zadejte hledat ve vyhledávači seznam.cz : jabloň Heliodor M1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.162 (?), 27.2.2016 23:30
Přátelé, řešíme zda je plod Heliodoru hratější nebo kulatější. Dokonce se zde zmínila záměna cedulek na stromku. Nafoťte jednoleté výhony s pupeny. Heliodor má laicky řečeno šedozelené dřevo, poměrně plstnaté ke koncům těchto výhonů, kdy nebývají často vyzrálé. Samozřejmě dle hnojení. Pupeny jsou charakteristicky silně žlutobíle plstnaté. Celkově dřevo s pupeny nepřipomíná ani rodiče ani žluté sourozence. Jistou podobnost uspořádání taky plstnatých pupenů má Lotos, který je ovšem chutnou podzimní odrůdou s červernými znaky.
Naopak co se rádo plete je Orion se Sirius. Oba triploidi. Luna má nejtmavší barvu dřeva se světlými lenticelami jako Golden, Opal světlejší kůru s krátkými zakulacenými a načervenalými pupeny. Sirius má dřevo dosti podobné barvou Goldenu s výraznými lenticelami ale jeho pupeny jsou větší, dosti protáhlé a tmavohnědočervené. Ani jeden z nich není tak plstnatý jako Heliodor.
Juraj Kafka
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 5.3.2016 12:48
Pán Kafka, máte skvelý pozorovací talent, skutočne tá plstnatosť a farba pupeňov sedí, aj nevyzralosť nových výhonov (niekedy z nich listy opadnú až v januári). Rozoznávať sorty jabloní podľa dreva či pupeňov je ale na mňa príliš vysoká liga, na to si netrúfam. Vrátim sa ešte k plodu Heliodoru. Pokúsim sa odoslať fotky Heliodoru ktoré som nafotil včera - 4.3.2016 (dúfam že sa mi to podarí) - takúto farbu, tvar a veľkosť malo 95% plodov Heliodoru, ktoré som dopestoval za posledné roky. Za typické považujem: nesúmerný tvar jablka, hnedasté až hrdzavé lenticely len v malom množstve, žiarivožltú farbu (ako má už v názve "Slnko zo zlata"), pomerne hlboký kalich so svalcami, len malú plôšku hrdzavitosti okolo stopkovej jamky, tvrdú konzistenciu, a predovšetkým MASTNÚ šupku (!). Táto MASTNOSŤ je najmä ku koncu skladovania na jar veľmi nápadná a mohla by byť aj diferenciálne-diagnostickým znakom oproti Orionu. Po manipulácii s Heliodormi mám ruky mastné ako od krému.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|