Heliodor
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 12.93 (?) 3.11.2013 20:54
Počas listovania v skvelej databáze jabloní autora M.Přaslinčáka z Rýmařovska, na ktorú upozornil p.Míťa (Granny Smith), som si spomenul na nedávnu diskúsiu o hranatosti a vyfarbovaní jabĺk v chladnejších oblastiach. U niektorých kultivarov práve chladnejšie podhorské podmienky napomáhajú k lepšiemu vyfarbeniu plodov v porovnaní s pestovaním v teplej nížinnej oblasti. Autori databáz a pomologických atlasov istotne nerozdelujú svojích čitateľov na "horalov" a na pestovateľov žijúcich v nížinách. Nepochybujem, že väčšina záujemcov o vysadenie jabloní vie, alebo sa dočíta z textu, že teplomilné odrody v studených podmienkach nedosiahnu deklarované parametre a že podtrhnuté jablká nebudú tak vyfarbené a chutné ako tie na slniečku. Považujem preto za prirodzené a férové, keď sa do obrazovej časti informácie o odrode vložia plody kompletne dozreté, zdravé a bez poškodenia šupky.
Rád by som uveril názoru p.Miloše ohľadne hranatosti odrôd "hvězdné skupiny"- jabloniarskej autorite sa sluší veriť, ale teória p.Miloša sú bohužiaľ iba slová naťukané na monitori, chýbajú snímky Orionu, Luny či Siria z jeho záhrady. Databáza Šumperáček jeho myšlienku nepotvrdila. Ani plody Orionu p. Petra z "chladného" Pardubicka nevykazujú na jeho snímkach žiadnu snahu rebrovatenia. Netuším, prečo sa p.Miloš zdráha predložiť dôkazy, svôjho tvrdenia. Ale priznám sa, že nechcem nikoho do ničoho nútiť a na tvaru týchto plodov mi životne nezáleží. Zaujal ma iba zaujímavý fenomén, ktorý by sa patrilo v rámci objektivity potvrdiť snímkami. Toť vše. Keďže aj p.Milošom spomínaný Starkrimson ani v tom najchladnejšom ročníku na teplom Záhorí nemal snahu viac hranatieť ako po iné roky a pripadá mi rovnak rebernatý ako ten marketový z talianských Álp, neostáva mi ako veriť tomu, že hranatosť či rebrovitosť plodov je zakotvená v génoch a je teda typická pre danú odrodu bez ohľadu na teplotné podmienky pestovania.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 15.171 (?), 28.10.2013 9:21
25-26.10 2013 sa v Trenčíne konala výstava Jahrada 2013 (asi Jablko
+ Záhrada ) spojená s vyhlásením súťaže Jablko roku 2013 na Slovensku.
Zvíťazila odrofa Heliodor pred Fuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 15.171 (?), 28.10.2013 9:23
Na treťom mieste skončil GLOSTER, na štvrtom RED JONAPRINCE, na piatom GOLDEN
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.201 (?), 28.10.2013 9:40
Musíte si uvědomit, že ne všude ovoce vyzrává a vybarvuje tak jako v kn ize nebo na Záhorí. U některých odrůd je vzhled zcela nezávislý na poloze - např Bohemia bude mít celočervené a Gold Bohemia žluté plody všude. Ale třeba Goldstar u nás nikdy není gold, sklízim jej na konci října zelený, ve sklepě mírně zesvětlá a jíme ho žlutozelený. Otavu sklízím vesměs taky zelenou, v teplejších letech žlutozelenou, uskladněním spolehlivě zežloutne. Že v databázi jsou plody jinak zbarvené, než jste zvyklý, neznamená, že je fotíme nezralé a že tím chceme zmást čtenáře, zvyklého z pomologií na obrázky z ideálních poloh.
Co se týče hranatějších plodů z chladnějších poloh, je to vcelku běžný jev. Typické je to např. u Starkrimsonu a jiných mutací Red Delicious. Z teplých poloh jsou plody kulatější jen s hrbolky kolem kalicha, z chladných pak s žebry po celém plodu
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 12.93 (?), 3.11.2013 20:54
Počas listovania v skvelej databáze jabloní autora M.Přaslinčáka z Rýmařovska, na ktorú upozornil p.Míťa (Granny Smith), som si spomenul na nedávnu diskúsiu o hranatosti a vyfarbovaní jabĺk v chladnejších oblastiach. U niektorých kultivarov práve chladnejšie podhorské podmienky napomáhajú k lepšiemu vyfarbeniu plodov v porovnaní s pestovaním v teplej nížinnej oblasti. Autori databáz a pomologických atlasov istotne nerozdelujú svojích čitateľov na "horalov" a na pestovateľov žijúcich v nížinách. Nepochybujem, že väčšina záujemcov o vysadenie jabloní vie, alebo sa dočíta z textu, že teplomilné odrody v studených podmienkach nedosiahnu deklarované parametre a že podtrhnuté jablká nebudú tak vyfarbené a chutné ako tie na slniečku. Považujem preto za prirodzené a férové, keď sa do obrazovej časti informácie o odrode vložia plody kompletne dozreté, zdravé a bez poškodenia šupky.
Rád by som uveril názoru p.Miloše ohľadne hranatosti odrôd "hvězdné skupiny"- jabloniarskej autorite sa sluší veriť, ale teória p.Miloša sú bohužiaľ iba slová naťukané na monitori, chýbajú snímky Orionu, Luny či Siria z jeho záhrady. Databáza Šumperáček jeho myšlienku nepotvrdila. Ani plody Orionu p. Petra z "chladného" Pardubicka nevykazujú na jeho snímkach žiadnu snahu rebrovatenia. Netuším, prečo sa p.Miloš zdráha predložiť dôkazy, svôjho tvrdenia. Ale priznám sa, že nechcem nikoho do ničoho nútiť a na tvaru týchto plodov mi životne nezáleží. Zaujal ma iba zaujímavý fenomén, ktorý by sa patrilo v rámci objektivity potvrdiť snímkami. Toť vše. Keďže aj p.Milošom spomínaný Starkrimson ani v tom najchladnejšom ročníku na teplom Záhorí nemal snahu viac hranatieť ako po iné roky a pripadá mi rovnak rebernatý ako ten marketový z talianských Álp, neostáva mi ako veriť tomu, že hranatosť či rebrovitosť plodov je zakotvená v génoch a je teda typická pre danú odrodu bez ohľadu na teplotné podmienky pestovania.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 4.11.2013 18:42
Nafocené plody Orionu pochází od pěstitele z Jičínska. Co se týká odrůdy Starkrimson Delicious, tak "žebernatost" plodů z horších pěstitelských podmínek uvádí například Pomologický atlas 2 (Kutina a kolektiv). Cituji: Odrůda je velmi náročná na teplo. Nesnáší příliš vlhké a uzavřené polohy, kde trpí strupovitostí. Vhodnost stanoviště prozradí znaky plodu - vybarvení a jakost dužniny, stupeň žebernatosti plodů (čím lepší jsou podmínky, tím oblejší jsou plody)....V současné době se v méně vhodných podmínkách od ní ustupuje pro fádní, sladkou, často nahořklou chuť skladovaných plodů. Ještě připomenu, že atlas byl vydán v roce 1992. Já už jsem kdysi uváděl ve vlákně "Starkrimson v Železných horách", že díky velké sladkosti plodů si podržel přijatelnou chuť i v této nadmořské výšce v mrazové kotlině. Nebyla tak sladká ani aromatická, ale zase ne "jalová". Na výskyt stupně žebernatosti plodů si už nevzpomínám
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 134.227 (?), 5.11.2013 22:32
Ďakujem p.Milošovi za pedantné upozornenie na môj preklep. Aj keď verím, že p.Miroslav Přasličák by sa na mňa nehneval, nevidím žiadnu súvislosť medzi mojou "nedokonalosťou" a problematikou hranatosti plodov odrôd Sirius, Luna, Opál, Orion v chladnej a zatienenej záhrade p.Miloše. Že sú Starkingy, Starkrimsony a podobné krížence viac či menej rebernaté vo všetkých oblastiach pestovania a takýto tvar plodov je pre ne odrodovo typický, o tom nikto nepochybuje. Netreba preto dokladať žiadne snímky, stačí zaísť do supermarketu. Či stupeň rebernatosti plodov Starkrimsonu vyvoláva iba priemerná teplota vzduchu, alebo aj iné podmienky v mieste pestovania (podpník, výživa, zloženie pôdy...), to by mohlo byť vďačným námetom napr. diplómovej práce študentov. Mňa však zaujala zmienka p.Miloše o hranatosti odrôd "hvězdné skupiny", ktorých rodičia aj prarodičia (Golden Delicious, Topaz, Rubín, Vanda) nemajú žiadny náznak hranatosti či rebernatosti. Takýto úkaz v záhrade p.Miloša by podľa mňa stál za zverejnenie. Pokiaľ je na ňom aspoň kúsok pravdy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|