Goldstar
|
|
 |
 |
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 214.150 (?) 1.2.2016 22:15
Zdravím p. Miloši
Odrůda Golstár je o hodně spolehlivější a zdravější než Topaz, Tato odruda se silně v podobě stromu dala po mamě Vanda. Její zbarvení a doba zrání je docela záhadou, je to velice podobné na prapředka Goldena.
Goldstár je pro mě česká Granny Schmit a chuťově je pro mě lepší než Topaz.
U této odrůdy jako u Vandy je výhoda mít sklerozu a nevíte kde máte nůžky a ledek. Tato odrůda je vynikající na štíhlé vřetna s hnojením pouze na list Kristalonem a ůplným vynecháním zimního řezu. Potom budou jablka zdravé. Je žádoucí porobírka plodů. Je to velký dříč, který nemá rád silný řez a dusík. Tuto odrůdu ocení milovníci zelených jablek.
Sklizeň co nejpozději jako u Topazu.
S pozdravem sadař vlada
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
VGazdik - (1) - 72.93 (?), 1.11.2015 20:21
Glodstar jeseň 2015 v Strážovských vrchoch cca 400 mnm, bez pehovitosti (2x postrek Ca), druhá úroda 4 ročný stromček. Chuť sme tento rok zatiaľ netestovali. V minulom roku z prvej úrody 5 jabĺk chuť veľmi dobrá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.123 (?), 7.11.2015 11:49
Přes jeho velkou náchylnost na pihovitost a neukojitelnou touhu po vápníku mi toto jablko "přirostlo k srdci" - jinak by už ze zahrady vypadnulo, protože bohužel nemám tolik času na podobně náročné odrůdy, které každé krátkodobé přerušení péče tvrdě trestají. Zákrsek na M9 ve věku zrhuba 7-8 let na poměrně špatném stanovišti plodí každoročně přes 20kg velkých šťavnatých jablek. Protože jsou jablka kvůli nepečlivým ošetřením obvykle mírně pihovatá, nenechávám je na skaldování a okamžitě začátkem října moštuji. Šťávy je hodně, chuťově výborná. Mám ji prostě rád, ať je, jaká je. I když bych si příště vybral jinou, s touto se rozloučit nehodlám.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 214.150 (?), 1.2.2016 22:15
Zdravím p. Miloši
Odrůda Golstár je o hodně spolehlivější a zdravější než Topaz, Tato odruda se silně v podobě stromu dala po mamě Vanda. Její zbarvení a doba zrání je docela záhadou, je to velice podobné na prapředka Goldena.
Goldstár je pro mě česká Granny Schmit a chuťově je pro mě lepší než Topaz.
U této odrůdy jako u Vandy je výhoda mít sklerozu a nevíte kde máte nůžky a ledek. Tato odrůda je vynikající na štíhlé vřetna s hnojením pouze na list Kristalonem a ůplným vynecháním zimního řezu. Potom budou jablka zdravé. Je žádoucí porobírka plodů. Je to velký dříč, který nemá rád silný řez a dusík. Tuto odrůdu ocení milovníci zelených jablek.
Sklizeň co nejpozději jako u Topazu.
S pozdravem sadař vlada
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.195 (?), 27.1.2016 8:04
Pri akej teplote mate Goldstar skladovany? U mna pri Trnave som ho oberal okolo 15.10, lebo uz opadaval, teplota v sklade bola vtedy asi 10 st., a od decembra je zhruba 4 st. Ale to jablko je dobre akurat tak na spracovanie, nie na jedenie. Vobec si nedrzi chrumkavost, nie je sice mucnate a aj nejaka stava tam je, ale stavnatym by som to nenazval. Zato Fuji a Granny Smith hned vedla su krasne chrumkave, stavnate. Mam dojem, ze tie novoslachtence z Ceska potrebuju chladnejsie ceske podnebie aby dosiahli svoju kvalitu. Ma niekto podobne skusenosti z teplejsich oblasti napr. juznej Moravy?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |