Golden Delicious
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.98 (?), 2.8.2017 22:19
Golden Del. - odroda ktorá svojho času dobyla ovocinársky svet (a ten čas sa ešte celkom neskončil) a podieľa sa ako rodičovská či prarodičovská na vzniku okolo 50% vyšľachtených sort jabloní. Milovaná i nenávidená, často súčasne. S chuťou ktorú má LenOn a ktorú takmer všetci dôverne poznáme. Čo by to bol za obchod s ovocím, ktorý by nepredával Goldeny? Čo by to bolo za výstavu ovocia bez Goldenu? Čo by to bolo za záhradkára, ktorý to s Goldenom aspoň neskúsil? U mňa má v záhrade doživotnú permanentku, napriek všetkým peripetiám ktoré dokáže pripraviť. Tento rok sa Golden (zatiaľ) správa priam vzorovo. Je to vďaka počasiu, ktoré je teplé a suché, a teda nepraje najväčšej pliage Goldenu - chrastavitosti. Vďaka počasiu bolo možné aj redukovať počet postrekov, napriek tomu sú listy i plody čisté (foto 1-4). Podobne je to aj s ďalšími odrodami, ktoré patria k chuťovej špičke, ale rovnako sú veľmi citlivé na hubové ochorenia - Jonathan a Jonagored (foto 5-7). Tie sú takisto tento rok (zatiaľ) bez akýchkoľvek príznakov choroby. IH (P.S.: Golden potrebuje dobré podmienky - dostatok tepla, kvalitnú pôdu aj dôsledné zavlažovanie v prípade sucha, a tiež konvenčnú fungicídnu ochranu. Nesvedčia mu chladnejšie a vlhké lokality, tam asi nemá význam sa s ním trápiť).
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.135 (?), 11.9.2017 20:00
Miloš, tú "neskorosť" by som s Tebou hneď menil 😃. Na Desert som už aj zabudol že bol. Zajtra (ak nebude pršať) oberiem Bohemiu. Coxova to má tiež "za pár". Gold Bohemia je už obratá, aj Gala, takisto Merkur. Rubinola dozrieva závratným tempom, dokonca aj Admiral je už celý červený, to isté Jonathan. Ako neskoré sa rysujú Ligol, Braeburn, Karneval, Topaz, Fuji, Idared, Shalimar a aj Jonagored. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.204 (?), 11.9.2017 20:19
S tym Goldenom som na tom podobne. Ked som to rok-dva dozadu popisoval, a oznacil Golden za skoru jesennu odrodu tak ma tu niekto obvinil, ze neviem ako ma chutit pravy Golden a oberam ho nezrely... Som rad, ze tu p. Hlavaty popisujute skusenosti z teplotne podobnej oblasti, aspon nemusim sam tolko testovat. Golden bude dobry teraz a mozno tak najviac najblizsie 2 tyzdne v sklade, potom strati chrumkavost. Na susenie, do kolacov, ci do vyzivy ale bude pouzitelny aj po Vianociach. Na skladovanie zostava Fuji.
Trnavsko 145 mnm
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 31.176 (?), 12.9.2017 21:32
Pán,,Trnavsko 145 mnm-ten rok, dva dozadu som vás neobvinil, ale iba konštatoval že neviete oceniť ako chutí vyzretý Golden keďže ho chrúmete hneď po zbere a to stále platí.Keď podľa vás po 2 týždňoch na sklade je Golden dobrý iba do koláčov a výživy, nemá zmysel sa s vami baviť o chuti akýchkoľvek jabĺk.. Stano
PS: Keď mám potrebu niečo chrúmať, tak si očistím kaleráb (kedluben).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.29 (?), 11.9.2017 21:42
Pán Hlavatý máte krásnu úrodu jabĺk ako je to u vás s kvetopasom? Vyskytuje sa u vás? Postrekujete proti nemu?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|