Golden Delicious
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 205.204 (?) 17.9.2016 17:56
GD ma nesporne kvality v teplej oblasti - vynikajuce jesenne jablko, ktore bohuzial sa neda v dobrom stave dlhodobo skladovat, lebo zgumovatie. Na susenie je ale super. Tento rok sa vsak vyznamenal - kym ostatne jablone vyrazne premrzli v kvete, GD akoby ani velmi ten mraz nezacitil. Na druhu stranu je ale otravne riesit pri nom fungicidnu ochranu, hoci aj v mojej ekoprodukcii sa to da zvladnut cca 4-5 postrekmi. Niekedy v buducnosti mam v plane vyskusat opal ako nahradu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 18.9.2016 8:08
Náhrad za Golden bylo již mnoho. Resista, Denár, Opál, Sirius, Heliodor, Orion, Goldstar, Biogolden... Ty všechny se Goldenu podobají, ale žádný se mu chuťově nevyrovnal. Je otázkou, zda stojí za to oželet trochu té goldenolvské špičky a mít za to zdravější ovoce. Já jsem to učinil dávno, už proto, že u nás v běžných letech Golden ani nedozrál a žádnou lahůdkou nebyl. Ono odrůd, které nebyly chuťově předstiženy a přeci ustoupily do pozadí, je víc. Kalvil zimní, Coxova reneta, Jonathan, MacIntosh. Golden se zatím drží.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.26 (?), 18.9.2016 8:16
K tomu Tirolsku: Teplomilné odrody jabĺk potrebujú určitú sumu tepla a slnka, ale dôležité sú aj ďalšie faktory, napr. výraznejšie rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou v čase dozrievania, čo napomáha u červenoplodých odrôd k vyfarbeniu, a u všetkých k získaniu optimálnych chuťových parametrov. Preto sa niektoré neskoré zimné odrody (napr. Pink Lady, Granny S., Fuji) nechávajú až takmer "ošłahnúť" prvými mrazíkmi. Ja som kedysi tiež oberal Jonalord v čase keď nočné teploty už smerovali do mínusu. V posledných rokoch do toho ale vstupujú narušujúce faktory, ako napr. sršne, moníliová hniloba, škorce atď. a často musíme robiť kompromisy. Ak si niekto teraz zakladá ovocnú záhradu a chce do toho aj investovať (čas i peniaze), mal by riešiť 2 dôležité otázky: závlahu a ochranné siete. Samozrejme že 99,9 % hoby-záhradkárov to riešiť nebude, veľkovýroba zrejme bude musieť. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 18.9.2016 20:55
Sbírali jsme jeden rok v Bolzanu Jonagoldy v několika stupních pod nulou a byla na nich zmrzlá rosa. Podobně jsem trhal zasněžená Ontaria v Beskydech. Z toho Tirolska jsem si dovezl na M9 Winesap, ale v 500 mnm na něm za 20 let nevyrostlo jediné dozrálé jablko, natož bez strupovitosti. Když jsem se loni rozhodl, že ho letos zkusím přeroubovat do 200mnm a chemicky ošetřovat, sežrala ho přes zimu srna, takže už to nezkusím. Golden jsem nezkoušel, ale Jonagold jde u nás v 200mnm velmi dobře, chemická ochrana je nezbytná - ošetřuji v pravidelných intervalech do června a pak v případě potřeby sírou - loni zcela čistý, letos se to nepovedlo a na části plodů lehká strupovitost je. Dnes také dávám přednost rezistentům, ale při velkém infekčním tlaku je aspon záladní postřik občas dobrý
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|