Finální plán výsadby stromků u RD
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Zahradar - (10) - 60.7 (?), 11.11.2022 22:32, zobrazeno: 6554x
Dobrý večer, dospěl jsem k finálnímu plánu vysadby ovocných stromků u RD v zahradě, kde bych na jejím konci, po svahu, vyčlenil prostor cca 8 m x 22 m pro ovocné stromky. Místo je ve výšce 450 m nad. m., beskydy, jižní svah, půda jilovitá těžká. Cílem je mít stromy cca do výšky 4 m bez nutnosti je nějak podpírat a vše by byly čtvrtkem, krom M26, ty by šly na zakrsek. Zvolil jsme prostor mezi stromy zhruba 4 m bude to stačit, nebo zredukovat stromky a vysadit radši méně. Bude naročné udržet ty M7 v nějaké velikosti 4 m výška a obvod koruny cca do 4 m? Přiznám se, že mě zahradničení docela chytlo a už mi chybí na pozemku jen stromy. Vím, že to nebude jen tak a budou vyžadovat péči, ale taky vím, že se vše klem péče o ně chci časem naučit.
Děkuji za jakékoliv rady a poznatky co zlepšit nebo vyhodit, vyměnit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
paja - (13) - 106.6 (?), 12.11.2022 19:38
Beskydy, těžká jílovitá půda, 450 mnm. Takže na stromy na M26 zapomenout. Osobně by nic v takových podmínkách na M26 nesadil. Ty stromy by tam asi dlouho nevydržely. I ta M7 s otazníkem. Začal by minimálně na MM106. Na MM106 se stromy (až na pár prvních let) podepírat nemusí. Co se týče velikosti stromů, tak pokud se nekoupí nějaká velmi bujně rostoucí odrůda, tak na těch čtyřech metrech se to vhodným řezem dá uhlídat. Pozor na Rubín a podobné (Rubinola...) Ty se řežou trochu jinak. Prostor 4 m mezi stromy by měl stačit.
Pokud už ty stromy na té M26 rostou, tak je třeba nechte, možná budete mít štěstí, že to poroste. Ale podmínky budou mít nelehké.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.7 (?), 12.11.2022 22:52
Díky moc za rady, ono první rok to se jim asi libí, protože jsem je sadil do substrátu a tak měly z čeho brát, ale už jsem jim našel místo bokem a uvidíme jak si povedou. Tak nějak jsem studoval a strudoval a vybral M7 z důvodů obav, aby se mi nějak nesplašila velikost stromu v budoucnu. Všude možně jsem se dočetl že M7 a M106 je podobného rázu v růstu, M106 o něco bujnější bujnější. Co se týče Rubínu a řezu myslíte že to zvládnu jako začínající nebo ještě vyměnit. Četl jsem na tu odrudu dobré reference :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 12.11.2022 22:57
Dal bych přednost M7. MM106 je náchylná na krčkové hniloby (Phytophthora cactorum), což může být v těžší jílovce problém.
V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.216 (?), 12.11.2022 21:40
Asi myslíte spíš průměr koruny ty 4m než obvod, že? Vzdálenost 4m pro čtvrtkmen stačí. Pokud bych mohla říst svůj názor na skladbu stromků, tak Oulinská + Hanita + Matčino , další švestka mi připadá zbytečná, když tam již nějaké jsou. Když tam máte Williamsovu (také ), máte někde v okolí hrušeň? Ty nejsou samosprašné. S asijskými zkušenost nemám. Piros, Vanda, Rubín... jen toho Spartana tedy nevím... Být vámi, tak tam zatím nechám místo a časem doplním tou odrůdou, co mi bude někde chutnat - a nemáte tam žádnou jabloň se žlutými plody (Sirius, Goldstar ap) . A ještě mi tam chybí nějaké drobné ovoce (rybíz, angrešt, josta, příp.muchovník a další) - třeba podél plotu...
Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zahradar - (10) - 60.7 (?), 12.11.2022 23:06
Mezi kmeny stromu se snažím držet vzdálenosti cca 4 - 4,5 m. Korunky plánuji mít cca 90 - 100 cm nad zemí.
Určitě jsem rád za názor, jelikož jsme skladbu zvolil dle toho co jsme nastudoval a co jsme vyšetl, ale ne dle zkušenosti vlatních.
Zkusím jen napsat jak jsem k tomu dospěl :) Pochopil jsem, že byste teda nedala Sparťana a zbytek by mohl být?
Věc se má tak, že současně na pozemku už rostou ty dvě M26 (vanda) a spartak je už zasazený před týdnem (nějak si mě našel) na ostatní stromyk čekám až dorazí. Na pozemku rostla původně hruška, která už musela dolů (takže jsem chtěl doplnit novou protože v okolí je plno hrušek podel cesty hlavní původních) a dále mi zde ještě roste švestka (bohužel má asi 6 m a plodí jen v té výšce jinak spodek uplně bez větví a koruna žádná) a kolem dvě malé naletovky, které jsem měl v plánu zahćhránit, ale mají koruny uplně jen na jednu stranu, a asi z nich už moc nevytvořím) Proto nápad zasadit znovu letní a podzimní švestku a hrušku a postupně jak předebou ty nové plodivost ty naletové prostě odstraním. Co se týče matčina to jsme zvolil na doporučení kolegyně. Jakmile jsem ale více začal pročítat zahradní články tak ten Spartan se mi nějak nepodává taky, ale je už v zemí tak nevím zda ho ještě vyměnit nebo už nechat. Mám v záloze ještě Heliodor žlutý plod na M7. Co se týče keřu a jiného drobného ovoce vše už je podíl plotu v rohu pravém, ale to jsem tu nekreslil. :) Muchovník ten taky s rakytníkem už je podél komunikace v pásu kolem dubu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 13.11.2022 7:48
Zahradar: rubín se stříhat naučíte, není to žádná složitá věda. Ty menší švestky s neúplnou korunou-co takhle jednu k druhé přisadit-vytvoříte tak jeden strom se dvěmi kmeny a společnou korunou, zároveň uvolníte prostor pro cokoliv dalšího. SPCH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.7 (?), 13.11.2022 9:05
Pro představu posílám, foto jak vypadají ty tři švestky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.142 (?), 13.11.2022 9:13
Tak toto je opravdu perla, zřejmě zrozená v oblacích nějakého vonného dýmu. Naprosto geniální způsob pro majitele malých zahrádek! Tímto postupem můžou na zahrádce zvíci dlaně mít stromků habaděj, spíš několik habadějů. Sesadil bych dohromady čtyři, pět stromků, ideálně různé druhy, ať to má efekt.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |