Divná choroba jablek



host - 183.242 (?)
2.2.2011 20:47

Domnívám se, že tato "skvrnitost" je způsobena otlaky při skladování a přepravě. V podmínkách chladíren a chvíli v obchodě se neprojeví až při delší změně prostředí. Elena

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 2.2.2011 19:31, zobrazeno: 8438x

Začátkem roku jsme v obchodě koupili jablka neznámé odrůdy. Asi za týden až deset dní po zakoupení však začala jablka postupně "divně hnědnout".  Na jablkách se nejprve objevil malý hnědý flíček, podobný např. moniliové hnilobě. Ten flíček se ale začal velmi rychle zvětšovat a začal překotně růst, avšak nikoli kruhovitě od středu, ale začal se rozlézat po povrchu jablek jako takový "had" - viz. přiložené fotografie. Za jeden při pokojové teplotě povyrostl každý hnědý had asi o 1 až 3 cm!  Při rozkrojení bylo patrné zasažení asi jenom 1 až 2 mm pod slupkou, hlouběji zahnědlá dužina nepronikla a vnitřní část jablka "zůstala zcela zdáva", tedy bez viditelného zasažení. Nevíte někdo co je to za chorobu? Něco takového jsem viděl poprvé...

(Fotky nejsou noc kvalitní - foceno mobilem).





   
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 58.118 (?), 2.2.2011 19:41
žeby namrznuté?
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 191.35 (?), 2.2.2011 19:50

Může to být skvrnitost způsobená nedostatkem vápníku a bóru, ale to je jen odhad.

         
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 118.231 (?), 2.2.2011 19:52
to vetšinou je u goldenu ne? a byva to spiš kulovite a víc do hloubky.. to spiš vypada jak kdyby tam neco lezlo a v teple to začalo hnít ...
            
host - 183.242 (?), 2.2.2011 20:47

Domnívám se, že tato "skvrnitost" je způsobena otlaky při skladování a přepravě. V podmínkách chladíren a chvíli v obchodě se neprojeví až při delší změně prostředí. Elena

   
host - 54.208 (?), 2.2.2011 21:06

Pane Wimpi, mám dojem, že jablka jsou poškozena mrazem a to buď v prodejně nebo při přepravě domů. Určitě jste taková jablka nekopil. Mán svou zkušenost, že když dovezu jablka ze sklepa +4 st. C, pak je vezu autem a doma v teple do rána jsou všechna podobná.    Vladislav

      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 2.2.2011 21:30

Pane Vladislave, ta jablka putovala z pultu v supermarketu rovnou do auta, pak následovala jízda asi 10 minut a pak byla přestěhována rouvnou do kuchyně. V kuchyni (při teplotě asi 20°C) začalo toto hnědnutí asi po týdnu a šířilo se denně rychlostí asi 1 až 3 cm různými směry. Přemrzlá jablka už jsem také viděl, přičemž postižené plody mají dužninu prohnědlou výrazně do hloubky jde spíše o světle hnědé zahnědnutí).   Mnou vyfocená jablka však měla dužninu v celém průřezu zdravou, pouze těsně pod zahnědlou slupkou byla tmavě hnědá i dužnina, avšak velmi mělce, pouze do hloubky asi jen 1 ÷ 2 mm. Ještě jedna indicie : takto nezačala hnědnout všechna zakoupená jablka, ale pouze některá (asi 5 kusů z 20-ti). A napadení jednotlivých kusů kusů nezačalo současně, ale postupně s odstupem asi jednoho až dvou dnů.

         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 3.2.2011 20:26

Také si myslím, že jablka namrzla, ale asi ne všechna. Nedostatek Ca a B by se projevoval trochu jinak.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika