Delikates
|
|
|
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?) 22.10.2015 22:11, zobrazeno: 12282x
Dnes jsem zakoupil odrůdu jabloně Delikates (James Grieve x Macoun).Má výborné chuťové reference (viz. 25 odrůd do vyšších poloh, které jsem zde uvěřejnil)A v neposlední řadě jsem ještě nevyzkoušel polské šlechtění.Nahradí jeden Spencer umístěný snad v nejhoších podmínkách mé zahrady.Spencer chytil rakovinu a už dva roky plodí brakové ovoce.Delikates má mít údajně odolný a zdravý růst a změnil jsem i podnož.Konkrétně na MM106.Tak časem uvidím, zda to byla vhodná volba. - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?), 19.8.2019 20:39
První úroda 4 roky od výsadby (loni 2 jablíčka zničena obalečem).Jablíčka se začínají vybarvovat a nabírat na objemu a kráse.Dříve hodnocena degustačním průměrem 7,8 z devíti možných, což je vysoké chuťové hodnocení.Pro srovnání ze stejného zdroje uvedu třeba Rubín - 8,1 někde jsem četl i 8,2.Na základě těchto informací jsem si pořídil Mollies Delicious - 7,6 velká chu'tová spokojenost.Pokud letos dopěstuji tak doufám u Delikatesu velmi kvalitní jablíčko.
Zahradě a objevování chutí zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.109 (?), 19.8.2019 21:46
Zdravím pan Mičurin II, máte krásny plod na vašom stromčeku, na akej podnoži máte zasadený Delikates? Michal
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?), 19.8.2019 21:55
Pane Michale, odrůda je na podnoži MM106 a zapěstovávána jako štíhlé vřeteno.Jsem velmi zvědav na její konečné vybarvení a chuťové vlastnosti.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.109 (?), 19.8.2019 22:03
Ďakujem Vám za odpoveď pan Mičurin II. Michal
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?), 18.9.2019 20:28
Delikates - 2019 - štíhlé vřeteno - první úroda
Jsem velmi zvědav na degustaci nové chutě Delikatesu.Letos mě ještě čeká prvotní ochutnávka Admirálu.Vzhledem k tomu, že jsem za posledních 6 let radikálně obměnil skladbu asi třetiny odrůd + vroubování do stávajicích, čekám v příštích letech asi 14 nových chuťových degustací.To je vzrušující vyhlídka což? Vykašlat se na zažité a stále omýlané dogmata a začít objevovat.Mám se na co těšit. A o tom je ovocnařina.
Zahradě a hledání nových možností zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 21.9.2019 12:16
Vykašlat se na zažité a stále omýlané dogmata a začít objevovat... A o tom je ovocnařina.
Taky rád objevuji nové a zkouším, čemu se tu daří. Tedy pro mě to platí. Ale ovocnařina nemusí být jen o tom. Pro jiného znamená ovocnařina udržení tradic a pokračování toho dobrého, co nám zanechali předkové. A pro třetího je ovocnařinou snaha o nějvětší výnos a ekonomický efekt sklizně. Všichni mají svou ovocnářskou pravdu.
Sto let omílané dogma hlásí, že nejchutnějšími jablky jsou Coxova, Golden, Jonathan a MacIntosh. Jestli stále platí, netroufám si říci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.9 (?), 21.9.2019 15:31
Miloš: Asi máš pravdu v tom, že každý môže v ovocinárčení vidieť a nájsť to svoje, pričom to "svoje" môže mať mnoho podôb. Vážim si ľudí, ktorí pestujú a stále udržiavajú staré a krajové odrody, ale rovnako aj tých, ktorí si bleskovo zoženú najnovšie 'novinky', len čo sa o nich niekde objaví zmienka. Ja sa snažím vo svojej záhrade o taký vyvážený mix - mám staré odrody, ktoré sú u mňa 'intouchables' (Jonathan, Coxova r., Golden Del., Boskoopské, Boscova, Wiliamsova, Lucasova,...), už etablované a overené 'mladšie klasiky' (Rubinola, Bohemia, Topaz, Fuji, Jonagored, Gala, Red Jonaprince, Braeburn, Florina, Melrose, Ligol, Desert, Gen.LeClerc...), ako aj mladšie odrody, ktoré zatiaľ až tak veľa záhradkárov nepestuje (Lucy, Telse, Red Cap, Merkur, Karneval, Admiral, Heliodor, Rajka, Bonita, Mramornaja, Harrow Delight, Erika, Nojabrskaja...). Túžba vyskúšať a objavovať ďalšie nové odrody tu samozrejme stále je, ale rokmi už nie je taká, aby mi to 'trhalo žily'. Tých, u ktorých je táto túžba stále silným impulzom skúšať stále nové a nové odrody treba rešpektovať. Príspevky s takýmito poznatkami si vždy rád prečítam. Ale rovnako rád, ba možno ešte radšej, si prečítam napríklad príspevky pána Hasmana o veľmi zaujímavých starších odrodách, ktoré tu pestuje asi len on. Silná inšpirácia sa dá nájsť aj pri pohľade do minulosti. Ono sa to napokon prelína, a to 'objavovanie nového' sa môže týkať aj vyslovene starých odrôd (v mojom prípade sú to staré, ale pre mňa úplne nové sorty, ako je Hardenpontova, Abate Fetel či Matkino). IH
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|