Bohužel, pokud si vzpomínám, tak v aleji od Vilantic k Hustířanům je více odrůd. Musel byste upřesnit, v kterých přibližně místech jste dotazovanou odrůdu viděl. Bohužel, já jsem letos po uvedené silnici nejel, protože jezdím na Velichovky přes Nouzov. Nebyl by to problém se tam zajet podívat, ale myslím, že by to bylo zbytečné, protože všechny aleje od Jaroměře až k uvedeným obcím, mají naši rómští spoluobčané už dávno oklácené. A jablka prodané ve výkupnách.
Jestli později kvetoucí odrůdy snáze unikají primární infekci strupovitosti jsem nikdy nezkoumal. Z pozdě rašících a kvetoucích odrůd pěstuji už 25 let Melroze. Někdy asi před 15 lety jsem z důvodů silné zaneprázdněnosti v jarních měsícíh vynechal všechny postřiky proti červivosti a strupovitosti. U Melroze zhruba asi třetina plodů byla středně napadena strupovitostí(na rozdíl třeba od Golden Del. a Idared, kde většina plodů byla téměř nepoživatelná).
Na druhou stranu, pozdní kvetení je z hlediska pozdních jarních mrazíků zřejmě výhodné. Kdy kvetl letos(poprvé) výše uvedený Sir Prize si už také nepamatuji.