Co právě sklízíte?

host - 100.66 (?)
18.9.2011 12:14

děkuji Vám všem za názor,

nejsem zastánce nízkých tvaru, raději mám vyšší stromy. Stále přemýšlím co dát na naší zahrádku k právě stavěnému domečku. Není moc velká ale zas ne tak mala abych tam musel dávat zakrsky a čtvrtkmeny. Takže další adept k malinovému holovouskému a krasokvětu a možna kdánskému hranáči:)

Radim

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 100.66 (?), 18.9.2011 12:14

děkuji Vám všem za názor,

nejsem zastánce nízkých tvaru, raději mám vyšší stromy. Stále přemýšlím co dát na naší zahrádku k právě stavěnému domečku. Není moc velká ale zas ne tak mala abych tam musel dávat zakrsky a čtvrtkmeny. Takže další adept k malinovému holovouskému a krasokvětu a možna kdánskému hranáči:)

Radim

host - 143.36 (?), 18.9.2011 16:50
Dobrý deň pán Radim! Ak bývate v Bojkoviciach a Vaše priezvisko začína písmenom P., potom sa nečudujem, že plánujete okolo novostavby výsadbu starých odrôd našich dedov. Krasokvet bude istotne dobrá voľba. Je to stará dobrá americká klasika, podobne ako Matkino, ktorá pochádza tuším zo štátu Massachussets. Veľa skvelých svetových odrôd (Golden Delicious, Mc Intosh, Starking...) majú pravdepodobne pôvod v semenáčkoch, ktoré pestovali prví americkí osadníci. Vrátim sa ešte k odrode Matkino. Pán Miloš má pravdu, že nepatrí k odrodám s najväčšou výlisnosťou muštu, najmä ak sa nechá zmúčnatieť. Napr. také Oldenburgovo dá istotne viac šťavy. Zato mušt z kultivaru Matkino je príjemne voňavý a sladký. Obsah kyselín je otázkou vkusu konzumenta. Výborné sú aj kružlalky (křížaly), od ktorých sa očakáva väčšia sladkosť ako u čerstvých plodov. V otázke suchosti povrchu plodov odrody Matkino sa prikláňam skôr k názoru Ing.Dvořáka, ktorý v pomológii uvádza, že šupka je skôr polomastná až mastná. Je to vidieť aj na zverejnených snímkach. Podstatná je ale chuť Matkina a v tej sa naozaj medzi jesennými odrodami ťažko hľadá konkurent. Paľo

host - 145.138 (?), 19.9.2011 14:07

Dobrý den pane Pal'o,

Máte jistě na mysli pana Peška, tak od něj jsem už taky pár stromku kupoval. Děkuji Vám za názor. Jsem rád že se více lidí shodlo v názoru na Matčino. A taky bych rád udělal radost mé tchyni která na tyto jablka vděčně vzpomína, když si je coby holka trhala do školy.

Radim

host - 182.227 (?), 19.9.2011 15:28
Jedna poznámka.Matčino má několik synonym.U nás nejčastěji Nonnetit.Takže Matčino a Nonetit jedno jsou.P

host - 143.36 (?), 19.9.2011 15:28
Dobrý deň pane Radime! Prepáčte mi asociáciu s pánom Peškom. Pán Pešek je tak vzácny a šikovný človek, že sa za to istotne nebudete na mňa hnevať...? Paľo

host - 145.138 (?), 20.9.2011 8:03

Dobrý den pane Pal'o

Není důvod se hněvat, sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo. A občas se i tady na tomto foru musím usmívat:). Radim

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 18.9.2011 10:41

Pro p. Radima:
Matčino je velmi chutné jablko na jídlo - pliody jsou příjemně suché na omak a na chuť sladké. Je to vděčná odrůda i do horších poloh na vyšší tvary. Stromy tam nevyžadují pravidelný řez (dokonce jim ani příliš neprospívá), nutná není ani chemická ochrana.
Na mošt bych ale volil jiné odrůdy. Z čistých matčiných je trochu fádní, chybí mu kyseliíny, taky rychle hnědne. Matčino navíc nepatří k nejšťavnatějším odrůdám.

host - 220.182 (?), 18.9.2011 13:35

U nás býval nejlepší mošt z Gascoigneho (když tam ještě bylo)... Lída

host - 143.36 (?), 18.9.2011 16:55
Verím tomu, že mušt z Gascoigneho bol aromatický a sladký. Bohužiaľ som nemal tú česť okoštovať plody. U nás ju, Lído, asi v žiadnej záhrade nenájdem. Paľo

host - 220.182 (?), 18.9.2011 18:46

U nás už v zahrádkách také není, ale jako stromek v nabídkách starých odrůd je. Dokonce jsem včera v nabídce objevila Wagenerovo ...           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz