Co je to za odrudu jablone?

host - 168.17 (?) 
31.3.2014 21:31

vyslovuji souhlas- Red Delicius, či jeho potomek Starkrimson jsou výtečná jablka se zvláštní hořko-sladkou chutí. Musí však být dostatečně zralá, jak zde nárorně ukazuje p.Polehla. Navíc zpravidla vyžadují postřiky proti strupovitosti.Nedozralé, nazelenalé plody nestojí za nic.

Lucas

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 241.241 (?), 2.4.2014 14:07

Před cca 30 lety jsem u dědy, kde jsem dříve bydleli, jedla výborná křehká, světlezelená až žlutá s mírným červeným líčem a černými tečkami chuti křupavé dalo by se říci až ananasové velmi svěží, dužnina bílá, skladováno ve velmi dobrém vhlkém sklepě, dlouho vydrželo křupavé - jabloň byla spíše menšího vzrůstu, jablka vypadala skoro až průsvitně -  odrůdu neznám, poradíte mi prosím někdo

host - 221.2 (?), 2.4.2014 16:08

Možno by pomohlo alebo aspoň zúžilo okruh odrôd, keby ste uviedli:

či je odroda zimná alebo jesenná či dokonca letná

Aká bola šupka? (mastná, hrubá,...)

A či bolo ploché alebo skôr vyššie ako širšie.

Ak si na niečo spomeniete tak napíšte možno to pomôže.

JK

host - 241.241 (?), 3.4.2014 9:01

Zdravím, slupka jablka byla velmi tenká matná tvar jablka řekla bych vyšší, strom menší vzrůst a plody menší, je to již hodně let a asi se nejednalo o letní jablko spíše podzimní, protože se poté skladovala ve sklepě, kde byla uprostřed studánka a ta jablka byla velmi dlouho křupavá nemoučná, vzpomínám si na nádhernou svěží vůni a jejich výbornou křupavou a lahodnou chuť, byla pevná bez otlaků, včera jsme se synem jeli okolo toho domu, ale jabolň zde již bohužel není - veliká škoda

host - 153.9 (?), 5.4.2014 0:05

Zkuste si vyhledat Čistecké lahůdkové a porovnat. JZ

eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 3.4.2014 15:25

Udelal jste mi velkou radost. Mohlo by to byt ono, myslim vzhledove urcite. je to nova nebo stara odruda? Je mozne normalne sehnat? Musi se strikat proti strupovitosti? A jak dlouho vydrzi uskladnene? Dekuji Eva

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1717) - 73.140 (?), 4.4.2014 7:37

Malá pomologie 1 - Dvořák - Vondráček z r.1969" (mimochodem skvělá publikace) kde se uvádí: Red Delicious - nahodilý semenáč, do praxe zaveden 1895,slupka hladká, barva jasně červená na sluneční straně nachová, lencitely nápadné, hvězdičkovité po celém plodu. Starking Delicious - mutace Red Delicious, do praxe zaveden 1924,tmavě červená barva s typickým výrazným karmínovým pruhováním.Chuť stejná jako Red. Starkrimson Delicious - objeven v r.1952 v sadu výsadby Starking Delicious jako odlišný strom od této výsadby.Slupka tmavě červená, nafialovělá rozmytá, lencitely jsou světle rzivé.Dužnina před dozráním ve skládce nazelenalá což Red ani Starking nemá. 
S pořízením odrůdy Red Delicious bude asi malý problém .Běžně se nerozšiřuje.Jediná šance je na E-shopu.Tam snad uspějete.Náchylnost na strupovitost je střední.2÷3 ošetření proti strupovitosti nutné..Chuťově nejlepší je v listopadu.
Ve Fytosu ještě množí mutaci Red Cap.Tu jsem nejedl tak chuťově nehodnotím.Ale osobně bych dal přednost prvnímu originálu, což je Red Delicious. - Mičurin II (TR 470 m)

host - 168.17 (?), 4.4.2014 20:58

Mám Starking, Starkrimson i Red Cap.

Zatím co Red Cap je chuťově shodný se Starkrimsonem, má jen tmavší až do fialova barvu slupky, dužina je stejná.

Starking je světlejší v chuti sladší. U mě 480m n.m.je všech těchto odrůd v některých letech problém s dozráváním- např. vloni.Zásahy proti strupovitosti jsou potřebné.

Lucas

eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 8.4.2014 14:35

pokud nebudu strikat proti strupovitosti, tak co se stane? bude to normalne jedle, akorat to nebude na uskladneni, ze? kvuli detem nerada strikam. krome rajcat tak dvakrat nic...

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1717) - 73.140 (?), 8.4.2014 14:59

Paní Evo jmenovala jste Topaz a Rubinolu.Jsou to rezistentní jablíčka.V normálním průběhu roku by měli být bez strupovitosti.Loni tomu tak nebylo ale snad to byla vyjímka.Pokud budete rozšiřovat výsadbu jabloní vysázejte si rezistenty.Pro Váš způsob pěstování jsou optimální. - Mičurin II

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz