Co je to za odrudu jablone?
|
|
|
|
host - 168.17 (?) 4.4.2014 20:58
Mám Starking, Starkrimson i Red Cap.
Zatím co Red Cap je chuťově shodný se Starkrimsonem, má jen tmavší až do fialova barvu slupky, dužina je stejná.
Starking je světlejší v chuti sladší. U mě 480m n.m.je všech těchto odrůd v některých letech problém s dozráváním- např. vloni.Zásahy proti strupovitosti jsou potřebné.
Lucas
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.17 (?), 31.3.2014 21:31
vyslovuji souhlas- Red Delicius, či jeho potomek Starkrimson jsou výtečná jablka se zvláštní hořko-sladkou chutí. Musí však být dostatečně zralá, jak zde nárorně ukazuje p.Polehla. Navíc zpravidla vyžadují postřiky proti strupovitosti.Nedozralé, nazelenalé plody nestojí za nic.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.241 (?), 2.4.2014 14:07
Před cca 30 lety jsem u dědy, kde jsem dříve bydleli, jedla výborná křehká, světlezelená až žlutá s mírným červeným líčem a černými tečkami chuti křupavé dalo by se říci až ananasové velmi svěží, dužnina bílá, skladováno ve velmi dobrém vhlkém sklepě, dlouho vydrželo křupavé - jabloň byla spíše menšího vzrůstu, jablka vypadala skoro až průsvitně - odrůdu neznám, poradíte mi prosím někdo
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.2 (?), 2.4.2014 16:08
Možno by pomohlo alebo aspoň zúžilo okruh odrôd, keby ste uviedli:
či je odroda zimná alebo jesenná či dokonca letná
Aká bola šupka? (mastná, hrubá,...)
A či bolo ploché alebo skôr vyššie ako širšie.
Ak si na niečo spomeniete tak napíšte možno to pomôže.
JK
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.241 (?), 3.4.2014 9:01
Zdravím, slupka jablka byla velmi tenká matná tvar jablka řekla bych vyšší, strom menší vzrůst a plody menší, je to již hodně let a asi se nejednalo o letní jablko spíše podzimní, protože se poté skladovala ve sklepě, kde byla uprostřed studánka a ta jablka byla velmi dlouho křupavá nemoučná, vzpomínám si na nádhernou svěží vůni a jejich výbornou křupavou a lahodnou chuť, byla pevná bez otlaků, včera jsme se synem jeli okolo toho domu, ale jabolň zde již bohužel není - veliká škoda
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 5.4.2014 0:05
Zkuste si vyhledat Čistecké lahůdkové a porovnat. JZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1717) - 73.140 (?), 4.4.2014 7:37
Malá pomologie 1 - Dvořák - Vondráček z r.1969" (mimochodem skvělá publikace) kde se uvádí: Red Delicious - nahodilý semenáč, do praxe zaveden 1895,slupka hladká, barva jasně červená na sluneční straně nachová, lencitely nápadné, hvězdičkovité po celém plodu. Starking Delicious - mutace Red Delicious, do praxe zaveden 1924,tmavě červená barva s typickým výrazným karmínovým pruhováním.Chuť stejná jako Red. Starkrimson Delicious - objeven v r.1952 v sadu výsadby Starking Delicious jako odlišný strom od této výsadby.Slupka tmavě červená, nafialovělá rozmytá, lencitely jsou světle rzivé.Dužnina před dozráním ve skládce nazelenalá což Red ani Starking nemá.
S pořízením odrůdy Red Delicious bude asi malý problém .Běžně se nerozšiřuje.Jediná šance je na E-shopu.Tam snad uspějete.Náchylnost na strupovitost je střední.2÷3 ošetření proti strupovitosti nutné..Chuťově nejlepší je v listopadu.
Ve Fytosu ještě množí mutaci Red Cap.Tu jsem nejedl tak chuťově nehodnotím.Ale osobně bych dal přednost prvnímu originálu, což je Red Delicious. - Mičurin II (TR 470 m)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.17 (?), 4.4.2014 20:58
Mám Starking, Starkrimson i Red Cap.
Zatím co Red Cap je chuťově shodný se Starkrimsonem, má jen tmavší až do fialova barvu slupky, dužina je stejná.
Starking je světlejší v chuti sladší. U mě 480m n.m.je všech těchto odrůd v některých letech problém s dozráváním- např. vloni.Zásahy proti strupovitosti jsou potřebné.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|