Čierne bodky na kmeni

Eva28 - (9) - 244.83 (?)
31.1.2023 17:56

Prosím co se nám to udělalo za čerň na kmínku celkem mladého stromku a dá se to zachránit?

Jablon u kořene černá
Jablon u kořene černá
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Faguso - (6) - 246.100 (?), 8.5.2022 11:40, zobrazeno: 1459x

Ahojte, rád by som vás poprosil o pomoc s identifikáciou problému a jeho riešením. Na 3 ročnej jabloni Júlii mám takéto čierne bodky na kmeni. Ak sa nemýlim, na strome už boli aj minulý rok. Aj tá kôra v oblasti rezu sa nejako zle zahojila. Prikladám fotku.

Predpokladám, že je to nejaké bakteriálne ochorenie (možno nekróza). Vedel by mi niekto poradiť, čo s tým? Oplatí sa s tým stromčekom ešte niečo robiť alebo sa ho radšej hneď zbaviť a vysadiť nový? Prípadne počkať na tohtoročnú úrodu a následne sa ho zbaviť?

Ďakujem za vaše rady.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?), 9.5.2022 11:19

Pokud je tak mladý stromek napaden virovou či houbovou chorobou v takovém měřítku rozhodně bych ho odstranil.Nemá perspektivu a do dvou let ho stejně budete muset vykopat.Trochu jsem pátral a myslím, že by to mohlo být jedno z těchto dvou napadení.

1 - Cytosporové odumírání jabloně (houbová choroba) 

2 - Puchýřovitá rakovina kůry (virová choroba)

Pro názornostna obr.3 je Admirál který byl jistě napaden (podnož) virovou chorobou puchýřovité rakoviny a poté přenesen pletivy na ušlechtilou odrůdu.Dle popisu choroby obr.2 jak se choroba šíří, materiál byl infikován již ve školce.Loni jsem ho vykopal.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

napadený Admirál
napadený Admirál

Faguso - (6) - 250.107 (?), 12.5.2022 10:27

Ďakujem za odpoveď, rozhodol som sa ho odstrániť. Akurát neviem či si ho ponechať do jesene a pozbierať nejakú úrodu, čo bude mať na sebe alebo sa ho zbavím hneď. Čo by ste mi odporúčali?

host - 248.107 (?), 12.5.2022 11:48

Pokud je stromek napadený houbou nebo virem, určitě odstranit hned, aby se choroba nerozšířila na ostatní stromy. A nejlépe spálit.         Lída

Eva28 - (9) - 244.83 (?), 31.1.2023 17:56

Prosím co se nám to udělalo za čerň na kmínku celkem mladého stromku a dá se to zachránit?

Jablon u kořene černá
Jablon u kořene černá

Eva28 - (9) - 244.83 (?), 31.1.2023 18:05

Takto se mi znetvořil kmínek jakbloně u země, je možné, že za mlada do něj někdo narazil sekačkou, stromek moc neroste ale jablka má. Je to zákrsek co jsem sama naroubovala a možná jsem ho měla zasadit hlouběji, nevím, stále neskutečně obrůstá od kořene výhonky. Dá se mi nějak pomoci nebo zasadit hlouběji?

Kmínek u země
Kmínek u země

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty