Bouché - Thomasova palmeta

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 131.114 (?)
2.2.2012 19:58

Zdravím Vás pane Vlastimile z premrznutého Záhoria bez jedinej vločky snehu! Samonosnú Bouché Thomasovu stenu som chcel pestovať čoby začiatočník. Ubezpečil ste ma, že by som sa s ňou asi moc natrápil. Rozhodol som sa vtedy pre tvar voľne rastnúcich palmiet na M4, ale keď teraz spomínam na svoju prvú záhradku, dosť som sa narezal dreva aj pri týchto palmetách. Sused- absolútny laik nado mnou v osade každú jar mechanicky ostrihával kordóny na drôtenke na kraťúčke čapíky a každé leto mal jablone neuveriteľne obsypané úrodou, na rozdiel odo mňa. Dnes, keby som mal väčší pozemok, pestoval by som volnejšie tvary, napr. holandské vretená. Ale už to "na staré kolená" s tými palmetami na drôtenke daako "doklepem". Ďakujem za profesionálny názor a prajem Vám, nech americké a kanadské mrazuodolné vretená dobre plodia!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 144.150 (?), 29.1.2012 22:33, zobrazeno: 6844x

Zdravím Vás pane Vlastimile!  Ako špičkového jabloniara s intuitívnym prístupom k pestovaniu by som sa Vás rád opýtal na Váš názor k pestovaniu ovocných stien zo šikmo sadených jabloní s "utopeným" podpníkom. Vždy som sníval o samonosnej stene pestovanej Bouché- Thomasovým spôsobom. Keď sme budovali záhr. osadu na zelenej lúke či presnejšie svahu a "fasovali" sme objednané stromčeky, zmenil som pôvodný zámer a na dvoch úzkych terasách som pestoval kolmo sadené voľne rastnúce palmety. Jediná výhoda bola vo volnej priechodnosti cez túto stenu bez drôtenky. Keď dnes pozerám na systém pestovania pánom Kotyšanom, tiše závidím a ľutujem svôjho rozhodnutia. Súhlasím s názorom, že pravidelné snímanie dreva rezom v predjarí pri bežných tvaroch či palmetách núti jablone k obnoveniu prírastkov. Táto energia sa využíva u systémov s ohýbaním letorastov namiesto rezu k tvorbe väčšej násady kvetov. Na druhej strane niektoré kultivary reagujú na starnutie dreva zmenšovaním plodov, takže 3-4 ročné cykly obnovy dreva majú tiež svoje opodstatnenie. U hustej steny napr. typu Bouché- Thomas si neviem takúto obnovu dreva predstaviť. Nevadí, že nemáte s týmto tvarom skúsenosti, nevadí mi ani, že nepestujete baleríny. Veď ste nepredstieral praktické skúsenosti s touto novinkou na trhu a záujemcov ste odkázal na príslušný článok. Budem rád, keď mi poviete svoj názor na stenu pestovanú napr. pánom Kotyšanom. Ďakujem!

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1761) - 77.141 (?), 2.2.2012 14:37

Zdravím Vás z promrzlé Moravy p.Pal'o.Vámi prezentovaná stěna (foto) se velmi podobá stěně uveřejněné kdysi v Zahrádkaři jako "stěna zahrádkář" v některém následném čísle nebyla zrovna příznivá odezva.Laicky bych to shrnul asi takto: zřejmě přehoustlé a tím problém s houbovými chorobami, roubování v zemi, myslím,že řez je nutný -zvláště letní pokud bude někdo chtít takové krychličky a tím spojené riziko zmenšení plodů nebo plodnosti.Smekám před Vámi pokud jste se pustil do samonosné Bouché-Thomasovy stěny.Vybral jste si snad tu nejnáročnější stěnu.Jak jste uspěl?Zkoušel jsem jednoduchou stěnu ale po třech letech jsem ji zrušil.Nyní výhradně pěstuji na štíhlých vřetenech a zákrscích.Tu palmetu na stěně, kterou jsem prezentoval mám spíše jako libůstku a důkaz jestli jsem schopen takový tvar vypěstovat a v neposlední řadě kvůli prostoru.Zeď je pouze 90 cm od sousedova plotu.Pana Kotyšana jsem občas zahlédl v Receptáři.Je to jistě zdatný odborník ale jím prezentované způsoby pěstování V-kordon, Y-kordon a další vyžadují kvalitní půdu, vysoké finanční nároky na konstrukci a samozřejmě super kvalitní výsadbový materiál.Někdo si to může zkusit ale myslím, že je to záležitost velkovýroby.Po všech různých pokusech mě vychází nejlepší pro zahradkáře a produkci štíhlé vřeteno.Již jsem psal o zbytečném respektu z tohoto tvaruJe to vlastně vícenásobné založení korunky ze špičáku po patrech s využitím terminálu.Pokud si koupíme vhodný zákrsek je jedno patro hotové a pokračujeme na terminálu výše.Vás přeci nemusím poučovat to znáte ale je to pro ty kteří stále váhají.Všechny zdraví -  Mičurin II

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 131.114 (?), 2.2.2012 19:58

Zdravím Vás pane Vlastimile z premrznutého Záhoria bez jedinej vločky snehu! Samonosnú Bouché Thomasovu stenu som chcel pestovať čoby začiatočník. Ubezpečil ste ma, že by som sa s ňou asi moc natrápil. Rozhodol som sa vtedy pre tvar voľne rastnúcich palmiet na M4, ale keď teraz spomínam na svoju prvú záhradku, dosť som sa narezal dreva aj pri týchto palmetách. Sused- absolútny laik nado mnou v osade každú jar mechanicky ostrihával kordóny na drôtenke na kraťúčke čapíky a každé leto mal jablone neuveriteľne obsypané úrodou, na rozdiel odo mňa. Dnes, keby som mal väčší pozemok, pestoval by som volnejšie tvary, napr. holandské vretená. Ale už to "na staré kolená" s tými palmetami na drôtenke daako "doklepem". Ďakujem za profesionálny názor a prajem Vám, nech americké a kanadské mrazuodolné vretená dobre plodia!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz