Banánové jablko?



host - 25.2 (?)
2.1.2012 17:30

Pane Vysloužile plně s Vami souhlasim.K porovnavani odrud a jejich chuti neni nejvhodnějši porovnavani s nabidkou a chuti ze supermarketu.Většina těchto řetězcu pravě nakupuje od firem u kterych se vyplati zřizovani a provoz skladoveho hospodařstvi v prostorach s řizenou atmosferou.V tomto prostředi se ovoce a zelenina daji uchovavat až tři roky, bez vzhledove ujmy.Bohužel po vyskladněni z těchto prostor do běžnych prodejnich prostor neni vyjimkou nastup razantniho vadnuti a ztraty estetičnosti.Ale jinak tento problem a praxe nejde srovnavat s běžnou zahradkařskou praxi domacich zahradek.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 1.251 (?), 31.8.2006 0:54
Tak to mám to klasické hedvábné pozděkvětné. Ono s tou chutí to není zas tak jednoduché. Prakticky skoro každé jablko má určité období, kdy ta chuť je kvalitní a dobrá a období, kdy ta chuť je bezvýrazná. Navíc má vliv jestli ta jabloň byla dostatečně osluněná a bylo dostatečně teplo na tu kterou odrůdu nebo ne. Dobrá odrůda se pozná podle toho, že má dobrou chuť po dlouhou dobu, zatímco špatná odrůda třeba vydrží ve sklepě dlouho, ale dobrou chuť má třeba jen měsíc z té doby a po třeba dva tři měsíce má chuť nanic. Tak třeba to Hedvábné pozděkvětné  má dobrou silnou sladkokyselou chuť v říjnu, kdy je zralé a část listopadu, déle ne, i když ve sklepě vydrží do vánoc i déle.  Šampion má dobrou chuť tak asi měsíc až měsic a půl od poloviny října někdy do poloviny konce listopadu. Třeba Zlatý delicius v říjnu a listopadu moc dobrou chuť nemá, ve sklepě dojde a od prosince po březen je chutný, v dubnu už dochází. Třeba Zlatá parména zimní má dobrou chuť už od září, kdy padají předčasně uzrálá jablka poškozená červy, plnou chuť má v době sklizně na konci září a ta vydrží ve sklepě s určitými změnami až do prosince . O vánocích už začíná moučnatět. Jonathany v říjnu v době sklizně moc dobrou chuť nemají, ta ze stínu ji mají vysloveně nakysle planou, ty ze slunce jakoby plochou silně něčím kořeněnou a takovou mají tak až do prosince  ledna. Zhruba po vánocích se jejich chuť vytříbí a zjemní a to trvá tak do května června, déle mi nikdy ve sklepě nevydržely. Na rozdíl od jiných jablek jonathany ve sklepě sesychají. I s mošty to není tak jednoznačné. Hlavně nové odrůdy nejsou moštové, mošt z nich za moc nestojí. Jinak každá odrůda jablek má typický mošt podobně jako odrůdy vína a kdyby se dělaly jednodruhové jablečné vína, taky by měly typickou chuť stejně jako je mají vína.
                     
host - 1.251 (?), 31.8.2006 0:57
Ještě supermarketová jablka mají silně zmrzačenou chuť, jsou trhána jako silně podtržená, aby vydržely v řízené atmosféře ve skladech i přes léto.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 31.8.2006 14:58

Dnes už se vyplatí místo dlouhého skladování v atmosféře CO2 přivézt jablka z jižní polokoule. Jinak souhlasím s ostatními.

                     
host - 25.2 (?), 2.1.2012 17:30

Pane Vysloužile plně s Vami souhlasim.K porovnavani odrud a jejich chuti neni nejvhodnějši porovnavani s nabidkou a chuti ze supermarketu.Většina těchto řetězcu pravě nakupuje od firem u kterych se vyplati zřizovani a provoz skladoveho hospodařstvi v prostorach s řizenou atmosferou.V tomto prostředi se ovoce a zelenina daji uchovavat až tři roky, bez vzhledove ujmy.Bohužel po vyskladněni z těchto prostor do běžnych prodejnich prostor neni vyjimkou nastup razantniho vadnuti a ztraty estetičnosti.Ale jinak tento problem a praxe nejde srovnavat s běžnou zahradkařskou praxi domacich zahradek.

                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 2.1.2012 18:15

CO2 není vhodný plyn pro skladování ovoce.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 2.1.2012 18:50

Dobře. Tak přesněji - ovoce se skladuje v řízené atmosféře se sníženým obsahem kyslíku, zvýšeným obsahem CO2 a dusíku

                     
host - 168.84 (?), 3.1.2012 13:58

Pred Vianocami doviezli u nás do Tesca toľko druhov svetových odrôd- šťavnatých, voňavých, ale bohužiaľ drahých plodov- že ma vôbec netrápilo, akým spôsobom boli skladované či koľko bolo v riadenej atmosfére N2, CO2, O2. Dôležité pre mňa bolo, aby neboli naimpregnované fungicídmi, ktoré zvyčajne konzumenta preženú.  Paľo

                     
host - 191.84 (?), 22.11.2006 1:03

To bylo top!  A jaké jablka máte jako váš favorit?   Co  Closé, /Manted/,Fantazie,Ambassy, Beni shogun,Breaburn Hillwel,

Red boy, Rubinette Roso, sládě,  a jiné?  Díky, poslete mi to prosím na: nokal@seznam.cz nebo i sem, urcite je to tady bude moc zajímat.

Ze zdravých jablek znám jen Berlepschovu renetu a Ontario, ty mají obsah vit. C nad 30.Hodně ho má Melodie, ta se povedla.

                     
host - 148.2 (?), 30.11.2009 23:43

Mám na zahradě banánové zimní ještě po dědečkovi (je mi 66, takže to je už hodně starý strom). Na vzhled nic moc, že by chutnaly po banánech mi také nepřipadá, ale chuť mají dokonalou - málokterá odrůda se jim vyrovná. Ty supermarketové odrůdy mi připomínají rajčata tamtéž - vzhledově dle euro-norem, ale bez chuti.
Mimochodem, když už o tom mluvím - srovnávat chuťově banány s jablky mi připadá jako urážka jablek. Banány skutečně dozrálé na stromech jsem nikdy nejedl, ale ty co se u nás dají koupit se k jablkům jakékoliv odrůdy nedají přirovnat (nemluvě o pachu po chemickém ošetření).

      
host - 222.141 (?), 3.10.2006 10:33
Staré odrůdy jabloní a dalšího ovoce najdete na www.stareodrudy.org
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika