Banánové jablko?

host - 111.65 (?) 
18.10.2013 22:47

Banánové jablko:

je mě líto, že při diskusi o tomto jablíčku jsem se dozvěděl plno zajímavostí, k věci však velmi málo.  Asi jsem slabý diskutér a rád jdu přímo k věci. Toto jablko s vůní banánů se pěstovalo běžně v padesátých a šedesátých letech na Uherskohradišťsku, konkretně v Bílovicích v sadu zdejšího tehdejšího odborníka pomologa a předsedy Zo.  pana učitele Kadlčíka. On toto jablko nazýval Banánovou renetou.  Měl několik vysokokmenů a jablka jsme si kupovali k vánocům. Byly nádherné, žlutavé a nádherně voněly.  Byly pozdní, tedy dozrávaly okolo vánoc. Nyní v důchodu jsem si na toto jablko vzpoměl, a zjistil jsem, že je k dostání v sadařské školce v Malenovicích u Zlína. Koupil jsem stromek před třemi lety, a je to tatáž odrůda, jako za mého dětství. Mám samozřejmě i moderní odrůdy na zahradě, ale tuto odrůdu mám nejraději.  Roste zdravě a bujně.    Petr Mimránek

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 19.10.2013 8:49

Z úcty k historii jsem si toto jablko pořídil. Pokud by se nejednalo o tak kultovní odrůdu, dal bych je pryč. Banánová příchuť je stěží znatelná, jádřinec velký, vzhledem moc neláká, strupovitostí trpí. Možná na Hradišťsku je to jinak, nevím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz