(Báječná) Bláhova oranžová reneta
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.216 (?) 15.12.2011 9:17, zobrazeno: 71792x
Kdysi, před lety, když jsem se ještě o ovocnářství nezajímal, ochutnal jsem plod Bláhova oranžového a prohlásil jsem: Tak tohle je nejlepší jablko, které jsem kdy jedl. Proto vážení přátelé, každému doporučuji, aby jej ochutnal. Přidávám fotografie z knihy Příběhy slavných odrůd, kterou zde již někdo myslím použil. Fotografie Bláhova oranžového měl v některém ze svých příspěvků pan Vysloužil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 15.12.2011 17:17
Ty důvody, které uvedl pan Radouš mě vedou k tomu, že stále držím na zahradě poměrně velký strom Bláhovky. Je pravda, že kdyby tam nestál, asi bych už nový nevysadil. Ten vzpřímený růst nední ideální a plody jsou u nás vysloveně malé, prakticky neprodejné. Zato se dobře skladují, dobře suší a skutečně dobře chutnají - jako jablka kdysi.
Trochu se mi ale nechce věřit, že rodičem Bláhovky je skutečně deklarované Wagenerovo. Podívám-li se na jiné křížence Wagenera - Ontario či Idared, přijde mi divné, že tak výrazné rysy této odrůdy se najednou u Bláhovky neukázaly. JIstě, chromozomy se mohou pomíchat všelijak, ale Bůh ví, co se mohlo stát na zahradě pana Bláhy v těch pohnutých květnových dnech. Jasno by samozřejmě vnesla DNA analýza, ale tu asi nikdo, již vzhledem k ústupu odrůdy ze slávy, provádět nebude. Mně se zdá, jakoby druhým z rodičů bylo Oldenburgovo.
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 15.12.2011 17:33
Zdravím ikdyž jezdím každy den přes Libovici Blaha už nám to nepoví jen jeho dcera ale ona nešla v jeho šlépějích
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 15.12.2011 19:07
Snad se někdy najde čas na rozluštění těchto záhad.Ale : buďme rádi, že přišla na svět.Tak, jako mnohé písničky či pohádky.Je to naše "domácí kouzlo". AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 19.9.2012 17:14
A jsem tady opět po roce s Coxovou renetou a jejími kříženci. Škoda, že není žádný sběratel těchto všemožných kříženců. K těm nejnovějším patří Pinova (Golden Delicious x Clivia), kterou tady velmi chválil pan Paľo. Ovšem kde je teď panu Paľovi konec. Já mám ovšem jinou otázku, a to, do jaké míry je možno podtrhnout "báječné" Bláhovo oranžové, abych nepřišel o jeho pozdější vyjímečnou příchuť po Coxově renetě. S odrůdou Kid´s Orange mám zkušenost takovou, že jeho plody lze podtrhnout ve zdejších podmínkách i na začátku září a jeho jedinečná příchuť se časem dostavuje celkem bezpečně. A je zajímavé, že se dostavuje i u většiny hůře vybarvených plodů, které jsou prakticky bez červeného žíhání. Kolikrát byly plody aromatičtější, než mnohem lépe vybarvené kupované plody z blízkého ovocného velkosadu. To je příjemné zjištění. Takže co Vy na to, vážení přátelé? Škoda středního nejsilnějšího výhonu, který se mně z roubu vylomil, protože jsem zanedbal jeho stabilizaci a nevydržel nadměrnou zátěž plodů. Musím konstatovat, že někteří lidé, jako např. já se z vlastních chyb poučit nedokáží, viz v minulosti celý vylomený roub Dukátu, jehož plody jsem ani neochutnal.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|