Akane - perla podzimu
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1719) - 161.61 (?) 1.9.2011 22:00, zobrazeno: 77432x
Je s podivem, jak malý zájem o tuto odrůdu je na této diskuzi.O zahrádkářských časopisech ani nemluvě, ty ji záměrně ignorují.Přitom má samé superlativy, výbornou chuť, nádherný vzhled, slušná skladovatelnost, odolnost k chorobám a při otření zářivý lesk.Letos se obzvlášť vydařilo.Posílám foto a za 7.dní češu.Bohužel její dostupnost je stále složitější, přesně v duchu odstranit konkurenci pro ty jedině správné a vyvolené odrůdy, které tato odrůda v mnoha znacích předčí - Mičurin II
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.24 (?), 2.9.2011 0:47
Dobrý deň, pán Vlastimil! Na Vašej jabloňke Akane je sympatické, že sú plody v korunke palmety rovnomerne rozmiestnené, asi ako vianočné gule na stromčeku. To sa to potom parádne oberá! Je to Vaša zásluha- júnová prebierka plodov, alebo si to Akane "reguluje" sama? Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 4.9.2011 16:45
To Paľo:
Akane není moc úrodné (a to je asi jeho hlavní slabina), proto přeplození nehrozí. Jinak jsem si už loni s nadsázkou říkal, že mít velký pozemek, vysadil bych spoustu jabloní a polovina z toho by bylo Akane ;o). A samozřejmě bych nezapomněl ani na další opomíjené jablíčko, letní Mio, letos obzvlášť chutné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.145 (?), 3.9.2011 21:36
Ma Akane prichut po malinach? Resim jablka jedne odrudy, u niz neznam nazev. Ma dost znaku spolecnych s Wealthy, ale i s Akane. Malinova prichut je totiz u tohoto mne neznameho jablka zrejma.
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 4.9.2011 17:44
Je fakt, že Akane se letos vydařilo.Tak velké plody jsem ještě neměl.Ono to bude i tím, že na stromě bylo pár plodů.Souhlasím, že je to velice chutné, šťavnaté jabko.Ono s tou propagací je to složitější.Do zahrádkářských časopisů přispívají šlechtitelé a těžko od nich očekávat, že budou propagovat jiné jabloně, než co vyšlechtili.Já se jim ani nedivím.Choval bych se podobně.Z časopisů čerpají zahrádkáři a tito to vlastně dále šíří a dělají další reklamu.Pak výborná odrůda, která třebaže je známá již několik desetiletí, nemusí mít moc šancí.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 167.210 (?), 5.9.2011 23:44
Dovolím si, pán Vlastimil, Váš praktický návod doplniť v bode 5: v prípade pestovania ovocnej steny na drôtenke je vhodné kombinovať letný rez s ohýbaním a vyväzovaním mladých letorastov. Práve častým rezom v nesprávnom mieste sa podporí zahusťovanie koruny a rast prevažne kolmých výhonkov v mieste rezu. Jednodušší je pestovať stenu s jedinou sortou jabloní. Ak máte každú inú, musí sa špekulovať, na akom dreve konkrétna sorta rodí a podľa toho voliť rez a vyväzovanie. K bodu 1 iba toľko, že niekedy moc kompostu škodí. Tento rok mi zlyhali viaceré "zaručene spoľahlivé" pravidelne rodiace sorty. Pôdny rozbor či listová analýza by istotne pomohla v prístupe k hnojeniu. Z rezistentov som si vybral iba tie pre mňa najchutnejšie. Z tolerantných a vnímavých kultivarov som si zachoval sorty Pinova, Braeburn a Gala Schniga. Chuť, vzhľad a uchovateľnosť plodov je pre mňa rozhodujúca. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
muri - (2) - 117.100 (?), 9.9.2013 18:01
Taky jsem si letos uvědomil jakým pokladem je Akane na zahradě. Mnoho odrůd nepříznivě reagovalo na dlouhý jarní chlad, ale Akane opakovaně zachraňuje úrodu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|