Admirál, Sirius, Meteor
|
|
|
|
host - 164.198 (?) 22.6.2016 22:25
Je to takový koníček, který je pro mě zajímavý a naplňuje mě. Od kaktusů, po okrasné rostliny až po ovocné stromy. Jelikož mám i spousty odrůh hrušek a také další ovocné stromy, tak už nemám ani místo, pouze ty dvě.
O obou odrudách, které tady píšete jsem četl, snad i že Coxova je nej jabloň na světě, ale že v našich podmínkách není jednoduché ji pěstovat.
Vám samozřejmě přeji také mnoho úspěchů, myslím, že se tady najde spousty odborníků a rád si občas pročtu, co se tady děje nového, tak ať je letos dobrá úroda..
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 22.6.2016 12:28
"Merkur zde bude pouze raně zimní odrůda s optimální chutí od půli listopadu do konce prosince"
Tzatelovy požadavky, tzn. jestli chce spíše něco k delšímu skladování nebo jablka pro čas předvánoční, neznáme
"Kdežto na obou doporučených odrůdách si lze pochutnávat od konce roku do května".
Ano, pokud má tazatel vhodné prostory k uskladnění.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 252.217 (?), 23.6.2016 10:20
MEGUMI - japonská odrůda, která vznikla křížením odrůd Ralls Janet x Jonathan. Křížení bylo provedeno na pokusné stanici Aomori. Uvedena do praxe byla brzy po II. světové válce. U nás se nerozšířila, prakticky jenom zkoušela. Roste středně a vytváří plošší koruny. Plody jsou střední velikosti, soudkovitého tvaru. Základ je zelenožlutý, později žlutý, s tmavě červeným pruhovaným líčkem. Dužnina je krémově bílá až žlutavě zelená. Dosti šťavnatá, sladká. Chuť je průměrná. Dozrává ve stejné době jako Golden Delicious a ve sklepě vydrží do dubna. Plodnost je středně raná, poměrně vysoká, nepravidelná. Odolnost proti mrazu je střední, silně trpí strupovitostí a středně padlí, je náchylná k rakovině. Takže prakticky jediná přednost je dlouhá skladovací doba.
METEOR pěstuji více než deset let. Roste poměrně bujně a dost zahušťuje v koruně tenkými výhonky. Je vhodné provádět jak zimní, tak i letní řez k usměrnění růstu. Plodnost je spíš střední, se silným sklonem ke střídání. Provádění probírky je nutné. Do plodnosti nastupuje dosti pozdě oproti jiným odrůdám. Plody jsou velké, ploše kulovité až kulovité, s mírným žebrováním. Základní barva je zelenožlutá a celá překrytá rozmytou červení. Plody jsou velmi pěkné a lákavé. Slupka je mastnější a silnější, často je rzivá kolen stopeční jamky. V chladnějších letech se rzivost objevuje i roztroušeně na zbytku plodu. Stopka je tlustší, kratší až středně dlouhá. Dužnina je bílá, šťavnatá a vynikající chuti. U mě patří k nejchutnějším odrůdám. Plody sklízím velmi pozdě, vyžaduje dlouhou vegetační dobu. Ve sklepě vydrží do května a vůbec netrpí skládkovými chorobami. Během vegetace velmi silně trpí strupovitostí a padlím. Bez chemické ochrany se prakticky nedá pěstovat. Pihovitostí zřejmě netrpí - zatím se neobjevila. Podle mě je to jedna z nejnáročnějších odrůd na pěstování, řez a ochrana, a myslím si, že ne každý ji zvládne. Kdo ji zvládne, tak tomu se odmění krásnými plody vynikající chuti a bezproblémovým dlouhým sladováním. Ale dostat je do sklepa, v dobrém stavu, dá dost práce. Na degustacích v Holovousích bývala pod označení HL - 704A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.198 (?), 22.6.2016 21:42
Dobrý den
také děkuji za Vaší radu, jak jsem již psal výše, tak Admirál je pro mě jasná volba a vzhledem k tomu, že mám více červených jablek než žlutých, tak vezmu Sirius, který je také skvělý.
Do budoucna bych chtěl mít 'po celý rok' domácí jablka, které budou na dobré úrovni, i když otázka je co je pro každého dobrá úroveň. Každé jablko má něco do sebe.
Snažím se postupem času vzdělávat, číst různou literaturu a často čtu i Vaše diskuze a této stránce. Je mi zatím 22 let, tak do budoucna se snad zlepším.
Přeji hezký den.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.198 (?), 22.6.2016 22:25
Je to takový koníček, který je pro mě zajímavý a naplňuje mě. Od kaktusů, po okrasné rostliny až po ovocné stromy. Jelikož mám i spousty odrůh hrušek a také další ovocné stromy, tak už nemám ani místo, pouze ty dvě.
O obou odrudách, které tady píšete jsem četl, snad i že Coxova je nej jabloň na světě, ale že v našich podmínkách není jednoduché ji pěstovat.
Vám samozřejmě přeji také mnoho úspěchů, myslím, že se tady najde spousty odborníků a rád si občas pročtu, co se tady děje nového, tak ať je letos dobrá úroda..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|