5 TOP odrůd jabloní
|
|
 |
 |
host - 104.15 (?) 2.12.2017 22:25
Tiez mam podobny nazor na letne aj jesenne jablka. Nikomu ho nevnucujem, ale prax v mojich podmienkach ukazala, ze o letne jablka je pri sucasnej ponuke marhul, broskyn, sliviek, drobneho ovocia ci hrozna nulovy zaujem. Druhym dovodom je, ze letne jablka kvalitou vyrazne zaostavaju za neskorsimi odrodami, co je v poslednej dobe este zhorsene velkymi letnymi horucavami, kedy letne jablka predcasne dozru a nedosiahnu ani tu slabu kvalitu z davnejsich cias.
Jesenne odrody su na tom z hladiska chuti vyrazne lepsie, takze o ne nejaky slaby zaujem je. Maju vsak velmi kratku trvanlivost, takze sa ich aj tak nezje vela, lebo im konkuruje hrozno, slivky, hrusky, maliny a posledne broskyne. Navyse, v poslednych rokoch sa z nich kvoli velmi teplym letam stavaju skor neskore letne odrody.
Z povodnej vysadby som preto ponechal len G. Delicious ako chutovku na rychly konzum na prelome sept/okt (nemam dobry chladny sklad, takze po obrati rychlo strati chrumkavost a potom ho uz nikto nechce jest, takze zbytok sa ususi) a Fuji + Granny Smith na dlhodobe skladovanie.
Dnes by som asi posadil neskore odolnejsie odrody (aj voci mucnatke), prevazne zlto a zelenoplode, lebo cervenena strasne laka kadejaku haved. Zvazoval by som najma Opal, mozno Sirius. Z cervenych najskor Admiral a mozno Honeycrisp alebo Pinovu. Ak by ma nepresvedcili skladovatelnostou v neidealnych podmienkach, tak by som sa musel vratit k Fuji. No a zrejme by som casom znova aj napriek citlivosti na choroby vysadil aspon jeden Golden, lebo prave dozrety podla mna nema konkurenciu.
Trnavsko 145 mnm.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 104.15 (?), 2.12.2017 22:25
Tiez mam podobny nazor na letne aj jesenne jablka. Nikomu ho nevnucujem, ale prax v mojich podmienkach ukazala, ze o letne jablka je pri sucasnej ponuke marhul, broskyn, sliviek, drobneho ovocia ci hrozna nulovy zaujem. Druhym dovodom je, ze letne jablka kvalitou vyrazne zaostavaju za neskorsimi odrodami, co je v poslednej dobe este zhorsene velkymi letnymi horucavami, kedy letne jablka predcasne dozru a nedosiahnu ani tu slabu kvalitu z davnejsich cias.
Jesenne odrody su na tom z hladiska chuti vyrazne lepsie, takze o ne nejaky slaby zaujem je. Maju vsak velmi kratku trvanlivost, takze sa ich aj tak nezje vela, lebo im konkuruje hrozno, slivky, hrusky, maliny a posledne broskyne. Navyse, v poslednych rokoch sa z nich kvoli velmi teplym letam stavaju skor neskore letne odrody.
Z povodnej vysadby som preto ponechal len G. Delicious ako chutovku na rychly konzum na prelome sept/okt (nemam dobry chladny sklad, takze po obrati rychlo strati chrumkavost a potom ho uz nikto nechce jest, takze zbytok sa ususi) a Fuji + Granny Smith na dlhodobe skladovanie.
Dnes by som asi posadil neskore odolnejsie odrody (aj voci mucnatke), prevazne zlto a zelenoplode, lebo cervenena strasne laka kadejaku haved. Zvazoval by som najma Opal, mozno Sirius. Z cervenych najskor Admiral a mozno Honeycrisp alebo Pinovu. Ak by ma nepresvedcili skladovatelnostou v neidealnych podmienkach, tak by som sa musel vratit k Fuji. No a zrejme by som casom znova aj napriek citlivosti na choroby vysadil aspon jeden Golden, lebo prave dozrety podla mna nema konkurenciu.
Trnavsko 145 mnm.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.153 (?), 2.12.2017 21:10
Průsvitné má v létě nejraději z letních odrůd dcera. Matčino má chuť, kterou nemá žádné jiné jablko. Rajka je moje chuťově oblíbená z novějších odrůd. Goldstar když utržené pořádně dojde, má ze zimních nejradši dcera. Wagenerovo mám ráda já (špatně se sháněl stromek), ale v mém teplém panelákovém sklepě nejdéle vydrží nezvadlé (Melrose vadlo, Idared zrovna nemusím). Chutná mi ještě Gala, ale ta chce víc stříkat. Uvedené se navíc obejdou i bez postřiků... Jinak jabloní nemohu mít mnoho vzhledem k velikosti zahrádky, vyzkoušela jsem víc i novějších odrůd, ale poslední dobou mi začíná připadat, že ty staré odrůdy měly každá "svou" chuť a ty nové je jsou tzv. "na jedno brdo".To pro vysvětlení. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.32 (?), 2.12.2017 23:04
Pani Lída proti čomu je treba Galu striekať?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.153 (?), 2.12.2017 23:23
Gala dost trpí strupovitostí. Padlí u nás nebývá. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.179 (?), 3.12.2017 15:50
Gala je jesenná odroda a jesenné odrody asi nikto nemá ako nosné. Ale je to veľmi chutná odroda to asi uznáte. Nosné odrody sú zimné odrody jabĺk keďže sa dajú dlhšie skladovať.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 186.2 (?), 1.2.2018 12:00
Qualy... hlavne na prvé aplikácie proti chrastavitosti realizované skoro na jar
Pane Hlavatý, to mě trochu zarazilo - jak se dostává systemický fungicid do rostliny - při prvních aplikacích cca na myšší ouško se standardně doporučovaly přípravky kontaktní snad právě z důvodu absence listové plochy, kterou by fungicid do tkání pronikl? Kdyžtak Syllit (dodine), který částečně pronikal i do tkání a v pozdějších fenol. fázích pak kombinace systemický+kontaktní. V prvních pupenových fázích je respirující plocha plocha rostliny velmi malá a systemické působení tudíž velmi omezené, řekl bych... Daník
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |