2. rok letní jabloně Piros
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 20.3.2012 10:37
Vysazovat zákrsky do 600 mnm není nejšťastnější nápad. Takže:
1. Semenáč
2. Nejméně polokmen (korunka ve výšce 150 cm)...
To je sice v jádru pravdivé, ale příliš kategorické tvrzení. Samotná nadmořská výška je jen orientační a o vhodnosti lokality málo vypovídající údaj. Na vysočině bývá spíš pravidlem než výjimkou, že zatímco ve studených dolinách nelze pěstovat krom drobného ovoce prakticky nic, kousek dál někdy až o pár set metrů výše na osluněných stráních se daří překvapivě většině ovocných druhů, včetně broskví a vína. Nepochybně i v těchto výškách lze na vegetativních podnožích zákrsky jabloní pěstovat, ale jak správně píše p. 153.9, chce to péči a trpělivost. Je dobré, aby stromky byly zasazeny do kvalitní půdy, ve správné výšce (neutopené v jámě, měly oporu, dostatek světla, pokud je to možné, tak chráněné od severu. Je dobré volit otužilé odrůdy méně náročné na teplo a vyhnout se nejslaběji rostoucím podnožím (M9, J-TE-E).
Zažil jsem větrem polámané olistěné větve, stejně tak ulomené větve obtěžkané plody. Větve polámané tajícím sněhem jsem neviděl, čímž netvrdím, že to není možné.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.41 (?), 19.3.2012 19:09, zobrazeno: 21940x
Dobrý den, poraďte mi, takhle vypadá stromek jabloně, zasazený loni na jaře. /600m.n.m./Jak ji mám vytvarovat korunku.Byla slabá a přes zimu se polámala. Děkuji Bea
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.41 (?), 19.3.2012 19:10
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.41 (?), 19.3.2012 19:12
|
|
|
|
|
|
|
host - 134.38 (?), 19.3.2012 19:19
Žiaden strach. V podstate sa jedná akoby o novozakúpený špičiak. Rozmyslite si, v akej výške chcete, aby sa strom rozkonároval. K tomu pripočítajte cca 6 pukov a nad nimi zastrihnite. Z vrchných pukov potom narastú nové vetvičky. Jeden necháte ako terminál (čo bude rásť hore - pokračovanie kmienka) a zo zvyšných ponecháte vhodné konáriky, ktoré budú tvoriť novú korunu. Nezabudnite na výchovný rez aj v ďalších rokoch.
PS: To je u Vás ešte toľko snehu?
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.41 (?), 19.3.2012 19:35
Ano, ale za ty dva dny, co bylo hezky, to ubývalo na očích.Takže ty slabé větvičky ustřihnout úplně u kmínku a znova vypěstovat korunu... Máme zahradu na Šancích, to už jsou skoro hranice se Slovenskem/Čadca/.
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 19.3.2012 19:44
Tady si myslím, že bude každá rada drahá.Jestliže za minulý rok nenarostly nové výhony, ale jen půlcentimetrové poupátka, pochybuju,že se stromek zmátoří.Podobné je to i s hrušní.Tipoval bych to na koupi zaschlých stromků.Já osobně bych v takovémto stavu stromek nekřísil a bohužel koupil nové.Stejně to jinak po čase ani nedopadne.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal. - Zlatý Zahrádkář (711) - 8.42 (?), 19.3.2012 20:21
Je to zvláštní, že to moc neroste. Jak vypadaly kořeny při výsadbě? Do jaké půdy jste to sázela? Nemáte na zahradě hryzce? Zalévala jste je, když byla velká sucha?
V každém případě bych mu dal ještě šanci. Vyberte nahoře první zdravý pupen a zakraťte to v jeho výši. Pokud jsou nějaká zraněná místa po polámání, začistěte je a ošetřete voskem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 19.3.2012 22:43
Vysazovat zákrsky do 600 mnm není nejšťastnější nápad. Všechno, co se rozvětvuje pod úrovní výšky sněhové pokrývky, se při odtávání sněhu poláme. Vegetativně množené podnože nemají dostatek vitality, aby v chudé půdě daly stromku dost síly. Takže:
1. Semenáč
2. Nejméně polokmen (korunka ve výšce 150 cm)
3.Opečovávat
4. Trpělivost
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 20.3.2012 10:37
Vysazovat zákrsky do 600 mnm není nejšťastnější nápad. Takže:
1. Semenáč
2. Nejméně polokmen (korunka ve výšce 150 cm)...
To je sice v jádru pravdivé, ale příliš kategorické tvrzení. Samotná nadmořská výška je jen orientační a o vhodnosti lokality málo vypovídající údaj. Na vysočině bývá spíš pravidlem než výjimkou, že zatímco ve studených dolinách nelze pěstovat krom drobného ovoce prakticky nic, kousek dál někdy až o pár set metrů výše na osluněných stráních se daří překvapivě většině ovocných druhů, včetně broskví a vína. Nepochybně i v těchto výškách lze na vegetativních podnožích zákrsky jabloní pěstovat, ale jak správně píše p. 153.9, chce to péči a trpělivost. Je dobré, aby stromky byly zasazeny do kvalitní půdy, ve správné výšce (neutopené v jámě, měly oporu, dostatek světla, pokud je to možné, tak chráněné od severu. Je dobré volit otužilé odrůdy méně náročné na teplo a vyhnout se nejslaběji rostoucím podnožím (M9, J-TE-E).
Zažil jsem větrem polámané olistěné větve, stejně tak ulomené větve obtěžkané plody. Větve polámané tajícím sněhem jsem neviděl, čímž netvrdím, že to není možné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|