Vaše Top ten odrůdy hrušní

host - 198.125 (?)
10.6.2010 21:41

Dobrý den, potřeboval bych zjistit odrůdu hrušně, pokusím se ji popsat.

Hrušeň si pamatuji z doby před asi 30 léty a to už byl vzrostlý strom. Plodila mimo prázdniny, tedy buď v červnu nebo pak až od září, ale určitě to bylo léto. Plody byly velmi malé, řekl bych kolem 5-6 cm? Velmi sladké. Byly velmi měkké, padaly samy a všude bylo plno vos, včel a sršní... Strom byl jimi obsypán a denně spadl plný košík. Ani si nevzpomenu, že by byly nezralé, vždy se sklízely přímo do pusy a vydržely jen 1-2 dny, pak se roztekly a hnily.

Děkuji za typy co by to mohlo být.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.248 (?), 10.5.2010 17:50

Dobrý den,

chci poprosit o radu - chtěl bych si před dům zasadit letní hrušku menšího vzrůstu (abych ji nemusel pořád stříhat kvůli drátům el. vedení) a plody bych chtěl zejména na pálení, menší část na jídlo a na zavařování. Lokalita je kousek na jih od Brna, 190 m n. m., spíše hnědozem. Hruška by měla být odolná, zejména ke rzi (trpí jí její budoucí sousedka, stejně jako lámáním větví při úrodě - možná mrazem? - a praskáním kůry).

Předem děkuji.

Konečný

host - 176.248 (?), 10.5.2010 17:54

A zřejmě by měla být i odolná proti strupovitosti, jak si zde čtu další příspěvky.

Děkuji.

Konečný

host - 198.125 (?), 10.6.2010 21:41

Dobrý den, potřeboval bych zjistit odrůdu hrušně, pokusím se ji popsat.

Hrušeň si pamatuji z doby před asi 30 léty a to už byl vzrostlý strom. Plodila mimo prázdniny, tedy buď v červnu nebo pak až od září, ale určitě to bylo léto. Plody byly velmi malé, řekl bych kolem 5-6 cm? Velmi sladké. Byly velmi měkké, padaly samy a všude bylo plno vos, včel a sršní... Strom byl jimi obsypán a denně spadl plný košík. Ani si nevzpomenu, že by byly nezralé, vždy se sklízely přímo do pusy a vydržely jen 1-2 dny, pak se roztekly a hnily.

Děkuji za typy co by to mohlo být.

host - 178.235 (?), 10.6.2010 22:15

Připomínáte mi místní odrůdu, které říkáme hnilička, možná jde o Jakubku českou.Pokud chcete, mohl bych zaslat foto, nebo i plody, které průběžně v srpnu padají a po rozdrcení se zakládají do kvasu.Chuťově jsou zpočátku méně sladké, pak ale hniličí.Hodí se i nasušit.Jdou i na podnožové kdouli. AB

host - 183.242 (?), 10.6.2010 23:08

Pokud byly zelenkavožluté mohly to být také Magdalenky nebo Šídlenky.

Elena - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 183.242 (?), 30.7.2010 22:31

Nagevicova nebo Šídlenka? Právě nám začíná zrát. Jedna z top.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 151.38 (?), 4.2.2011 11:28

Dobrý den.Chtěl bych si vysadit ještě zimní odrudu hrušky.Mám málo místa, proto jen tu jednu.Váhám mezi Amforou, Erikou,Janou.Dozraje mi Erika ve 420 mnm?Aby pak v zimě byla její chut sladká aromatická, a né řepovitá.Tady se o ní nikdo nezmiňuje.

rostislavik

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 4.2.2011 12:10

Podle samotné výšky se nelze orientovat, hodně záleží ma konkrétním mikroklimatu. Ale ať zvolíte jakkoli, neprohloupíte, všechny 3 jsou kvalitní. Jana je vzhledově asi nejslabší, chuťově možná naopak.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 4.2.2011 15:52

tak jsem se dival v jednom čsp.na vysledky degustace z Litomeric a tam v posl.rocniku byly nejlepsi Dicolor a Bohemica...

host - 43.70 (?), 5.2.2011 9:43
Ještě k dotazované Erice- mám ji ve 450 m n. m.,Valašsko. Je na nevhodném mistě ve stínu u potoka, půda nic moc něco mezi hlinitopísčitou a jílem. Podnož kdouloň stáří 15 roků, plodí pravidelně a hojně. Chuť je podle mého výborná, šťavnatá, dozrává na konci listopadu. Konferenci mám na semenáči zatím čekám na první úrodu vypadá to, že letos by něco mohlo být.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz