Stará severočeská odrůda - Koporečka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Zehnálek Petr - (33) - 79.3 (?), 4.1.2017 19:38
Koporečku jsem tady nezaznamenal. Mám pouze větev naroubovanou ve Špince. Už plodila, pár fleků na nich bylo, ale dalo se to přežít. Pošlu e-mail.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 4.1.2017 23:12
Takto bych to přímo neřekl, ale jde zajísté o kultovní odrůdu. V podstatě nebyla proslulejší a chutnější hruška, aspoň v našich podmínkách. Je klidně možné, že lidem kteří jsou zvyklí na chuť současných odrůd, moc chutnat nebude, nakolik její chuť je opravdu hodně jiná.. Trochu bych to přirovnal k tomu, jak v dnešní době málokdo ocení chuť pravé Kožené renety zimní, přitom kdysi to byla vyjhlášená delikatesa. Já už se projedl k tomu abych její specifika ocenil a mohu říct, že její velmi výraznou chuť si opravdu užívám...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.68 (?), 5.1.2017 8:49
Petr z P.: Myslíte McIntoshe rouby? Ještě je čas, kontakt na zdroj mám.
Jinak výskyt Koporečky je tady opravdu častý - jsou tu ještě zbytky rozsáhlých starých hrušňových sadů po Němcích. Stačí se podívat na letecké mapy z 50. let. Podle obecních kronik byla tato oblast producentskou a vývozní "hruškovou velmocí" - nechce se ani věřit, jaké množství plodů se exportovalo třeba do Německa.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 4.1.2017 23:06
Koporečka má dosti typické a prakticky nezaměnitelné znaky. Stromy jsou široké asi jako Solanka a snad ještě vzrůstnější. Mají výrazně tenčí letorosty, a opravdu drobné, úzké listy. Je to originální odrůda se vším všudy. V obalsti pánví a Středohoří je naprosto běžná a u cest je to jedna z nejčastějších odrůd. Dost často se tam vyskytuje i jiná kultovní a rovněž velice chutná odrůda Hájenka. Mnohem známější Clappova máslovka je její semenáč a musím říct že ty znaky jsou dosti podobné. Stejně převislý strom, podobná velikost i tvar plodu... Koncem září jsme tam přes konkurenci jiných chutných odrůd jedli prakticky výhradně Hájenky! Bohužel je dost citlivá na strupovitost a přišlo mi že určitě více než Koporečka...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |