Řez hrušně a jabloně
|
|
|
|
|
 |
 |
|
jjuraa - (2) - 150.53 (?), 3.3.2018 17:40, zobrazeno: 13365x
Dobrý den, rád bych se poradil, jak správně provést řez na dvouleté hrušni (Clappova), čtyřleté hrušni (Williamsova) a také čtyřleté jabloni (stará odrůda). Stromky máme v sadu po dědovi a z knih nejsme moc moudří. Díky za každou radu!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.26 (?), 5.3.2018 23:09
Chtěla jsem se zeptat. Na koupené zahradě máme starou hrušeň- paní říkala že je odrůda Clappova Williamsova? Zatím jsem takovou nenašla. Hrušky zrají konec září říjen drží až do mrazů. Barva zelená zralá žlutá a padají, tvar hrušky a velká do ruky, nevím pokusím se najít foto. Chuť úžasná štavnatá prdlavá- v chladném sklepě prý vydrží až do vánoc. Stáří hodně 40-50-60 let? Rzí mi začala trpět až poslední roky a málo ale je tam. Měla rok plodný a rok vynechala po tom co jsem začala zalévat a vydatně plodí každým rokem. Pozemek 250 metrů nad mořem a mám tady výheň, každým rokem rozpraskalá zem suchem, lokalita Český Ráj.
Můj dotaz na Vás zkušenější. Mám zasazené dvě hrušně průměr kmene 15-20cm. Trpí rzí hodně a taky jsou kamenité. Chtěla bych obě přeroubovat na mou starou hrušku kdy? a jak? Rouby jsem brala až dnes a jsou v lednici. Třeba za kůru? Lepší teď nebo až za mízy? Nejraději bych je uřízla v metrové výšce a za kůru. Jsou v docela velkém svahu.
Děkuji
Jana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.26 (?), 5.3.2018 23:14
A kdyby jste náhodou někdo měl typ co to mám za odrůdu budu moc ráda.
Jana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.26 (?), 6.3.2018 10:08
Pan Hlavatý: To že Clappova a Wiliamsova jsou dvě odrůdy vím. A že jsou obě letní vím taky. Proto mi je divné že mám podziní hrušku, včera jsem našla Bojnická podzimí vypadá tak až na to červené líčko. O roubování se zajímám a už jsem i roubovala a s úspěchem. Hrušky jsou v kopci proto uříznout co nejníž a naroubovat za kůru. Bohužel v kopci na jedné straně se větve pomalu válí po zemi a na druhé tam nedosáhnu ani s postřikovačem. Proto tak velký zásah.
Jana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 6.3.2018 11:18
Ideální stav při přeroubování jsou rány do průměru 5cm. Tažné větve jsou nutností. Holý pařez 15-20cm široký není pro roubování vhodný. Navíc může být kaménčivost virová.37
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 111.26 (?), 6.3.2018 12:07
|
|