Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.74 (?) 16.3.2018 16:24
107.244: Ten Váš strom Williamsovej je zdravý, ale veľmi prehustený. V dolnej 1/3 koruny je to ešte ako-tak, ale horné 2/3 sú zahustené príliš veľkým množstvom konárov (najmä v blízkosti stredníka), s ktorými Ste sa v predchádzajúcich rokoch nevedeli rozlúčiť. Na ilustráciu pripájam fotky mojej hrušky Boscova fľaška, ktorú som strihal včera. Netvrdím že je to nejako vzorne tvarovaný strom, ale na fotkách môžete názorne vidieť ako vyzerá neprehustená koruna. Čo sa týka rezu Vášho stromu, odložil by som ho na koniec júna -začiatok júla (letný rez), aby sa pribrzdil nadmerne bujný rast. Podstatné potom bude spraviť tzv. presvetľovací prieklest - to znamená niektoré konáre ktoré zbytočne korunu prehusťujú odstrániť CELÉ, teda rezom na konárový krúžok na stredníku. Vždy si najprv predstavte ako to bude vyzerať keď celý konár odrežete, treba vybrať tie správne. Sú to najmä tie čo rastú blízko stredníka strmo nahor a je ich viac tesne vedľa seba. Čo sa týka skracovania, tomu sa snažte v maximálnej miere vyhnúť, uprednostnite tzv.rez na prevod, ktorým korunku viac "otvoríte do strán. To skracovanie ktoré Ste robili v predch.rokoch práve vedie k nadmernej tvorbe ďalšieho a ďalšieho dreva a strom nevstupuje do rodivosti. Presvetlenie koruny je dôležité jednak pre zdravie stromu (menej chrastavitosti a hrdze, ktorá sa "rochní" najmä v nevzdušných vlhkých partiách koruny), a jednak pre podstatne vyššiu kvalitu plodov. IH
|  |
|