Řez hrušní
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Adamis41 - (7) - 253.201 (?), 10.1.2019 13:02, zobrazeno: 10187x
Dobrý den,
prosím o radu, zda u takto rostlých hrušní zasazených na podzim zvolit první jarní řez klasicky na terminál plus 3-4 kosterní větve, nebo k tomu nechat i nějaké spodní patro. Odrůda Konference, podn. Kawkazská.
Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 2.218 (?), 10.1.2019 18:35
Ak sa rozhodnete pre terminál + 3 resp. 4 kostrové vetvy, tak zo spodného poschodia určite nenechávajte nič. Čisto teoreticky, ak výška niektorého z výhonkov spodného poschodia od zeme je aspoň 50 cm, tak by sa dal použiť ako budúci kostrový konár, za predpokladu, že by ste chceli založiť korunu tak nízko. Ale vo vašom prípade mi to nepripadá ako zmysluplné, lebo výhonky spodného poschodia sa zdajú byť veľmi nízko, ten najvyšší vypadá dosť slabo a aj Konferencia nie je práve bujne rastúca odroda, že by ste sa museli snažiť založiť prvé poschodie čo najnižšie. Ale je to o tom, čo chcete Vy. Ak by ste sa náhodou predsa len rozhodli využiť nejaký výhonok spodného poschodia ako kostrový konár, museli by ste si vypestovať ďalší konár asi o 25 cm vyššie. Pritom najnižšie položený výhonok hornej etáže by bol asi príliš vysoko oproti vybranému výhonku zo spodnej etáže, takže celá horná etáž by musela ísť preč, a tej by bolo fakt škoda. Dalo by sa to aj takto, ale je to zbytočné. Na Vašom mieste by som ja pracoval iba s výhonkami hornej etáže, t.j. terminál + 4 kostrové konáre. Igor
|
|
 |
|
 |
 |
|
TomNR - Stříbrný Zahrádkář (356) - 167.218 (?), 11.1.2019 8:14
ja by som dal spodne poschodie prec a spravil z toho spiciak.
tom
|
|
 |
|
 |
 |
|
Adamis41 - (7) - 253.201 (?), 11.1.2019 10:12
Děkuji za rady, myslíte, že uděláním špičáku by se docílilo lepšího postavení budoucích kosterních větví? Na téměř všech mých hrušních téhle odrůdy jsou horní větve strašně strmě postavené, myslíte že by to byl do budoucna problém?
Adam
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Adamis41 - (7) - 253.201 (?), 11.1.2019 12:49
Zdravím, díky za názor, ale stromky byly takto přivezeny z prodejny, právě proto jsem chtěl znát názory jiných, protože jich mam zasazených 30 kusů a všechny vypadají dost podobně jako ta na fotografii. Řezem, nebo vyslepením pupenů jsem je nijak ovlivnit nemohl, neboť jsou nasazeny v říjnu 2018 a první řez se mi jeví vhodnější až v předjaří. Hezký den.
Adam
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 11.1.2019 13:04
Adam: Sorry, tak to som prehliadol že Ste ich sadili len teraz na jeseň (mal som dojem že Ste kúpili pred rokom špičiaky a toto sa "podarilo" Vám, takže sa ešte raz ospravedlňujem). Takéto stromčeky nie sú dobrou vizitkou škôlky z ktorej pochádzajú - to čo píšem v predchádzajúcom príspevku mali urobiť tam. Poviem Vám úprimne - takéto výpestky by som si nekúpil. Záleží od Vás, čo budete preferovať - aký vysoký kmeň chcete, aký tvar stromu. Všetky možnosti majú "zádrheľ" - ak by Ste chceli budovať korunku z toho dolného obrastu, budete mať veľmi nízky kmeň. Ak z horného - kmeň bude zbytočne pretiahly do výšky (v korelácii s hrúbkou kmienika), navyše ten metlovitý obrast vyrastajúci takmer praslenovito a s kolmo rastúcimi konkurentmi terminálu, ktorý je v podstate ťažko identifikovateľný, nie je rozhodne nejako optimálny pre výber budúcich kostrových konárov. Pri návrate k špičiaku je otázne, či a ako Vám pupene z neho po úprave jeho výšky vyrašia... Rozhodnúť medzi týmito možnosťami sa musíte Vy sám. IH (P.S.: nič ma do toho nie je - je to Vaša vec - ale: zasadili Ste 30 stromčekov hrušiek? Čo s tým plánujete robiť?).
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|