Muze to byt spala?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2165) - 168.103 (?)
20.5.2022 22:40

podle mě má tazatel obavu, že jeho hrušeň je napadená stejnou chorobou, jako sousedova slivoň. Tak tomu není. Moniliová spála napadá pouze peckoviny, zejména třešně, višně, slivoně, meruňky, ale i broskvoně a způsobuje ji houba Monilia laxa. Oproti tomu bakteriální spála růžovitých se týká jen růžovitých, mezi něž patří jádroviny, jabloně, hrušně, kdouloně a další a způsobuje ji bakterie Erwinia amylovora. Z toho tedy vyplývá, že tyto choroby, ač s podobným názvem, nejsou přenosné z peckovin na jádroviny a naopak. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Gigi78 - (1) - 168.37 (?), 20.5.2022 8:10, zobrazeno: 984x
Soused ma znicenou celou svestku, mne to chyta hrusku Konferenci. Muze to byt spala? Jak to mohu osetrit? Strikano proti rzi a msicim. Diky G.

host - 248.107 (?), 20.5.2022 21:19

Kterou spálu myslíte? Moniliový úžeh nebo spálu růžovitých? Při moniliovém úžehu květy i listy na větvičce zvadnou a uschnou, spála růžovitých způsobuje hákovité ohnutí konců větviček a bělavý sliz na větvičkách, listy hnědnou od řapíku...

Jinak bych řekla, že na té poslední fotce je napadení bodruškou hruěňovou, mrkněte se, jestli pod místem vadnutí nejsou vpichy na větvičce -pokud ano, tak pod nimi ustřihnout a spálit (uvnitř větvičky je larva).           Lída

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2165) - 168.103 (?), 20.5.2022 22:40

podle mě má tazatel obavu, že jeho hrušeň je napadená stejnou chorobou, jako sousedova slivoň. Tak tomu není. Moniliová spála napadá pouze peckoviny, zejména třešně, višně, slivoně, meruňky, ale i broskvoně a způsobuje ji houba Monilia laxa. Oproti tomu bakteriální spála růžovitých se týká jen růžovitých, mezi něž patří jádroviny, jabloně, hrušně, kdouloně a další a způsobuje ji bakterie Erwinia amylovora. Z toho tedy vyplývá, že tyto choroby, ač s podobným názvem, nejsou přenosné z peckovin na jádroviny a naopak. Walter

host - 168.37 (?), 20.5.2022 23:56
Dekuji vam obema, mel jsem na mysli tu Moniliovou. O te druhe jsem nikda neslysel. Ano, konce vetvicek se hakovite staceji. Co proti tomu? Konference s tim nejak zije a plodi, zatimco Clappova nemela vloni ani letos ani kvet. G.

host - 168.37 (?), 21.5.2022 8:53
Je tam bodruska. Asi proto nekvete, masivni vyskyt na vsech novych prirustcich, tedy asi na 20vyhonkach...

host - 248.107 (?), 21.5.2022 11:31

Psala jsem nahoře - konce větviček s larvami bodrušky odstřihnout pod místy vpichu. Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz