Áno, s tým povýsadbovým rezom Ste mohli ísť KRAPET nižšie (krásny výraz pán Vysloužil, nemohol som odolať), ale táto hruška bude podľa mňa v pohode. Sám nerežem hrušky po výsadbe tak radikálne ako napr.broskyne, ale tu to naozaj mohlo byť o nejaké 2-3 púčiky radikálnejšie. To čo by som Vám vytkol najviac (ak to na fotke vidím dobre, lebo je to čiastočne v zákryte), tak terminál ktorý Ste ponechali je tenší než jemu najbližší konkurenčný výhon, ktorý navyše aj kolmejšie vyrastá - toto sa asi malo riešiť inak, lebo ten "korunný princ" sa asi neuspokojí s tým že je len dvojkou...
Poradíte prosím, kdy a zda vůbec odstranit květy, nebo plůdky, budou-li, aby se loni na podzim vysazená Williamsovka příliš "nevysilovala"? Mám celkem 4, a tato jediná takto mohutně kvete, ostatní teprve rozbalují "myší ouška". Přesto už na nich byly mšice(
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?),3.5.2016 7:51
Kvety odstrániť môžete, ale rozhodne to nie je nevyhnutné. Ak by ale vznikli životaschopné plôdiky, tak tie by som odstránil čo najskôr, a všetky. Na rodenie má dievčina ešte čas, teraz je dôležité vytvarovať korunu. Nech si šetrí sily na neskôr.
Inu tady je takříkajíc zababčeno.. Mělo se to v předjaří seříznout na takové krátké pahýlky ty větve. Ted bych to řešil otrháním květů a hlubším řezem za rok...
Jak kratším? Dyť větve má seříznuty jen na několik pupenů.
Mně hrušeň kvete snad ještě víc, a to dokonce nemám žádné (!) větve. Už druhým rokem čekám, až mi seříznutý špičák nějaké větve vyžene, a stále nic. Jen kvete. Co jsem zanedbal já?
Špatně připravená půda, špatně vybraný stromek (slabé, ulomené nebo uhnilé kořeny), opomenutá zálivka. Příčin může být více.
Pokud špičák 2 roky neroste, je něco špatně.
S Ing. Fidlou souhlasím.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?),3.5.2016 12:17
Áno, s tým povýsadbovým rezom Ste mohli ísť KRAPET nižšie (krásny výraz pán Vysloužil, nemohol som odolať), ale táto hruška bude podľa mňa v pohode. Sám nerežem hrušky po výsadbe tak radikálne ako napr.broskyne, ale tu to naozaj mohlo byť o nejaké 2-3 púčiky radikálnejšie. To čo by som Vám vytkol najviac (ak to na fotke vidím dobre, lebo je to čiastočne v zákryte), tak terminál ktorý Ste ponechali je tenší než jemu najbližší konkurenčný výhon, ktorý navyše aj kolmejšie vyrastá - toto sa asi malo riešiť inak, lebo ten "korunný princ" sa asi neuspokojí s tým že je len dvojkou...
Mně se takto chová Karina na Kdouli. Špičák ne a ne vyhnat větve. Na jaře jsem přesadil, pohnojil, vlhko je zatím dost, tak uvidíme. Kvete pěkně, ale růst se jí nechce...