Letní hruška na pálení
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.238 (?) 21.8.2018 13:20
Destilát z Clappovy vyrábí sousedi, jinou hrušku na zahradě nemají. Je kvalitní, určitě lepší než z jakýchkoli zimních odrůd. Jistě, Williamsova je jen jedna. Ale stromy Clappovy jsou vysoké, plody velké, dostatečně sladké, šťavnaté a aromatické.
Dozrála mi první úroda Walsche Schnapsbirne. Musím potvrdit to, co psal pan Fiala před rokem. Hruštičky jsou opravdu malé, podíl jádřince vysoký a dužina až nápadně suchá. Je pravda, že v chuti je cítit onen typický "Wiliamsester".
Shrnutí: Výhody: vhodná doba dozrávání, umožňující míchat s wiliamskou a dalšími palírenskými hruškami, slušné aroma, snad i menší nároky na teplo
Nevýhody: nepoužitelná na přímý konzum, pracný sběr, nutně nižší výtěžnost vzhledem k poměru dužiny a balastu.
Vůbec si nejsem jistý, jestli nejde jen o marketingové uchopení nějaké staré drobné místní hruštičky, jakých vídáme víc. A jestli by destilát vůbec obstál v porovnání s jakubkou, kozačkou, krvavkou, hniličkou a dalšími.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 140.76 (?), 15.11.2016 18:08
Mně spíš zajímal ten závlahový systém v Chile.
(Co tak vím, tak i na jižní Moravě přišel jeden lihovarník o spoustu mladých hrušek v důsledku sucha. Možná těch případů bylo i víc. A myslím, že chilské podmínky jsou více polopouštní než u nás. A jak jsem ten Váš příspěvek četl, tak tam byl jen jeden sken...)
*
A o tom Jelínkovi tam už víc není? Prosím, prosím.
*
Ale čtení o té ochraně proti mrazům v kombinaci se závlahovým systémem je taky velmi zajímavé.
M.j. pěkná myšlenka tam zazněla:
"Opět se zjistilo, že jsou peníze na škody způsobené mrazy a stále nejsou peníze na prevenci".
Trochu mi to připomíná:
"Government's view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it."
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 140.76 (?), 15.11.2016 19:33
Ještě jednou dík.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.204 (?), 21.10.2017 7:36
Stale sa pomerne masovo predava letna hruska Clappova, je destilat vyrazne odlisny alebo slabsi z tejto odrody ako su ine letne hrusky?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.238 (?), 21.8.2018 13:20
Destilát z Clappovy vyrábí sousedi, jinou hrušku na zahradě nemají. Je kvalitní, určitě lepší než z jakýchkoli zimních odrůd. Jistě, Williamsova je jen jedna. Ale stromy Clappovy jsou vysoké, plody velké, dostatečně sladké, šťavnaté a aromatické.
Dozrála mi první úroda Walsche Schnapsbirne. Musím potvrdit to, co psal pan Fiala před rokem. Hruštičky jsou opravdu malé, podíl jádřince vysoký a dužina až nápadně suchá. Je pravda, že v chuti je cítit onen typický "Wiliamsester".
Shrnutí: Výhody: vhodná doba dozrávání, umožňující míchat s wiliamskou a dalšími palírenskými hruškami, slušné aroma, snad i menší nároky na teplo
Nevýhody: nepoužitelná na přímý konzum, pracný sběr, nutně nižší výtěžnost vzhledem k poměru dužiny a balastu.
Vůbec si nejsem jistý, jestli nejde jen o marketingové uchopení nějaké staré drobné místní hruštičky, jakých vídáme víc. A jestli by destilát vůbec obstál v porovnání s jakubkou, kozačkou, krvavkou, hniličkou a dalšími.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.117 (?), 14.9.2018 15:47
Na německých webech jsem našel několik odrůd doporučovaných pro pálení. Jedná je Palmischbirne a druhá Karcherbirne. Nedaří se mi najit české názvy (pokud existují), nevěděl by někdo?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|