Pan Votrubec nie ste sam čo zháňa hrušky na palenku, kamoš od Levic ma vlastnu palenicu a chce visadiť 1ha stromkov preto ide na jesen do nemecka kupovať stromky hrušiek a sliviek čisto na palenku je to jeho koniček, chodit po degustačných súťažiach je apstinet.Plantex spolupracuje s nemeckov firmmov www. Bayoz.de odtial vozia vždy na jesen a jar par kusov stromkov na predaj staršie a nove odrody.Tu je hruška foto na 2 rozdielnych podpnikoch.
Dobrý večer, hledám nějakou silně aromatickou sladkou letní hrušku, dozrávající spolu s Williamsovou do společného kvasu.
Podmínkou je možnost udržení čtvrtkmeného tvaru kvůli omezenému místu. Poraďte prosím.
Williams je fajn, ale často je hruškovice z pro mne neznámých starých odrůd chuťově lepší.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.166 (?),9.9.2016 21:39
Martine, všetky uvedené podmienky podľa mňa spĺňa Harrow Delight. Tento rok dokonca Williamsovu chuťovo prekonala. Jediné mínus - nie je bežne zohnateľná. IH
Nevim, jestli vsechny Vami vyjmenovane odrůdy, ale Spinka a Muskatelka tvori velké stromy. To budou asi vsechny stare odrůdy hrusní spise vetsi stromy. Muj nazor.kema83
Pred rokom priviezli do plantexu asi 20 stromkov hrušiek z nemecka určených na palenku tak som jednu na skušku kupil, ma biť voňavšia a sladšia a Wiliamska.Mala by dozrievat v tomto období, jej nazov je Walsche schnapsbirne.
Ano, to je zajímavá odrůda. Wiliamsku stěží něco překoná, Walschbirne by ale měla mít menší nároky na teplo, tak v ni vkládám naděje. Plody jsem dosud neviděl.
Bohužel stejně jako Harrow Delight je pro mne nesehnatelná. Na eshopu Plantexu nic není, zkusím zavolat. Ale nejspíš ji měli na kdouli. Nebo ne? Jednoznačně potřebuji na semenáči.
K těm starým odrůdám. Právě že u většiny se píše o bujném růstu a velkých korunách. Možná by se daly trochu zkrotit - čtvrt kmen, ohýbání... Která z nich je nejvhodnější na výrobu destilátů?
Ano Walsche schnapsbirne je zaštepena na dule, ale ja som ju hned zaštepil na planku a to je panečku veľký rozdiel od jara ma metrove vihonky a bočný obrast, proste planka ako podpnik jej pasuje zdraví Fiala.
Pan Votrubec nie ste sam čo zháňa hrušky na palenku, kamoš od Levic ma vlastnu palenicu a chce visadiť 1ha stromkov preto ide na jesen do nemecka kupovať stromky hrušiek a sliviek čisto na palenku je to jeho koniček, chodit po degustačných súťažiach je apstinet.Plantex spolupracuje s nemeckov firmmov www. Bayoz.de odtial vozia vždy na jesen a jar par kusov stromkov na predaj staršie a nove odrody.Tu je hruška foto na 2 rozdielnych podpnikoch.