Pokud jsou listy na pohled vitální, bez viditelného napadení škůdcem, dále bych to neřešil.Myslím si, že jsou tak zkrouceny všechny nové listy,...ještě předtím, než se plně rozvinou.Pokud se to časem nezlepší, pak bych přemýšlel o nějakém ošetření akaricidem.
Před týdnem jsem stříkal Calypsem kvůli píďalkám, stříknul jsem i tuto hrušeň. Předpokládám, že by to mělo stačit, pokud to byl nějaký takový savý škůdce?
Píšou, že : 2mm larvičky se přisávají k okrajům listů, které dráždí slinami - listy se pak kroutí a křehnou. Dorostlé larvy padají k zemi a v ní se kuklí...
Pokud jsou listy na pohled vitální, bez viditelného napadení škůdcem, dále bych to neřešil.Myslím si, že jsou tak zkrouceny všechny nové listy,...ještě předtím, než se plně rozvinou.Pokud se to časem nezlepší, pak bych přemýšlel o nějakém ošetření akaricidem.
Zdravím, mohl by mi někdo poradit prosím? U několika na podzim zasazených hrušní Konference se mi začaly nějak divně kroutit listy, věděl by někdo co to je a jaký postřik zvolit? Díky, AB.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.24 (?),2.5.2019 16:12
Máte tam méru hruškovú a určite aj roztoča (vlnovníka) hruškového - Eriophyes pyri. Postrek sírou (Sulka) aplikovaný koncom zimy/začiatkom jari významne redukuje až eliminuje výskyt roztočov. Postrek akaricídmi v tomto čase (teraz) má už len limitovanú účinnosť. IH
Se rzí, s vlnovníkem, s bejlomorkou jsem měl tu čest, ještě s jinou potvorou, co napichuje čerstvé výhony do spirály, ale toto je pro mě úplná novinka. Některé listy jsou z části červenorůžové, ze spodní strany bez jakéhokoli příznaku, jen lehce prosvítá červený nádech z horní strany. O co může jít?