Hrušně
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.76 (?), 28.7.2019 18:05
MRAMORNAJA - ruská odroda hrušky, údajne jesenná (foto 1), údajne výbornej chuti. Dnes som obral prvú úrodu. Hodnotenie: plody majú celkom zaujímavý "baňatý" tvar (foto 2,3) a sú pomerne veľké (foto 4 - dva najväčšie plody). Tým sa výpočet kladov (ak to vôbec klady sú) končí. Vyfarbenie nie je príliš atraktívne. Sklamaním je chuť - plody sú už silne prezreté, dužina je skôr múčnatá a suchšia, určite nie šťavnatá. Chuť je mdlá, nevýrazná, bez 'hruškovej' arómy. Dôvodom slabej kvality môže (ale nemusí!) byť fakt, že podľa stavu dužiny som mal plody obrať asi pred 2 týždňami. Za túto chybu ma prosím nekameňujte, pretože s Mramornou som doteraz nemal žiadne skúsenosti. Avizovaná doba oberania predajcami (druhá polovica septembra) je diametrálne odlišná od reality, a nemyslím si že by to bolo dané iba teplou polohou mojej záhrady. Sfarbenie plodov nijako nesignalizovalo oberačkovú zrelosť, takže som výrazne 'zaspal'. Toto je aj jediná nádej, že by to v budúcom roku mohlo/malo byť iné. To sa ešte len uvidí, ak ju oberiem skôr, prípadne postupne a budem titrovať najvhodnejší termín zberu. Isté je, že v mojich podmienkach je to letná hruška. Nechcem vynášať definitívne odsudzujúce verdikty po prvej úrode, obzvlášť keď som sám spravil chybu a hrušky obral neskoro, ale ak to budúci rok nebude diametrálne iné, tak Mramornaja rozhodne nebude odroda po ktorej by Ste mali túžiť. Porovnávať ju teraz trebárs s Boscovou či Nojabrskou by bolo absolútnou dehonestáciou týchto odrôd. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.49 (?), 3.11.2022 17:36
Dobrý deň chcel by som sa spýtať či niekto nevie o akú odrodu by sa mohlo jednať.Dnes 3.11. padlé plody. Ešte stále tvrdé ako kameň. Ďakujem za odpoveď.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.237 (?), 3.11.2022 18:34
Tak nějak by měla vypadat Kirgizskaja zimnaja. Jestli je to ale ona, netuším.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.72 (?), 7.11.2022 18:27
Je to Kirgiskaja zimnaja, trdá bude až do května chutná už v tuto dobu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.124 (?), 21.7.2024 12:30
Dnes som ochutnala prvy plod hrusky Vasarine sviestine, 5 rokov som cakala, kym zarodi a je to presne ten pripad, ako opisuje pan Hlavaty Mramornuju, hruska Vasarine sviestine je absolutne nechutna. Mala som na krasnom rozkosatenom strome asi 20 plodov, ked prisli dazde, male hrusky popraskali, pohnili, zostalo len 5 plodov, ktore dorastli do 200 gramov a dnes som pred celou rodinou jednu hrusku rozkrojila, ze ideme ochutnat. No katastrofa, hruska nechutna, chut mdla, bez stavy. Sused ma staru letnu hrusku, nazov neviem, ale tu mozem jest, ci je tvrdsia, makksia, stale je chutna. Pokusim sa strom prestepit, dufam, ze sa mi to podari. Mam aj marhulu Krasnosciockij, u nas sa marhuliam nedari, aj tento rok zamrzli, az ked zacali dozrievat, objavili sa 2 marhule, nato, ze boli na velkom strome len 2 plody, boli drobne a chut tiez nic moc. Tak okrem hrusky Nojabrskaja, ktora je fakt vyborna, som tiez z tychto vychodnych odrod sklamana. Prikladam aj fotku. HK
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |